AD | Grottenstelsel Bonaire aangewezen als natuurreservaat

‘Bonaire Caves and Karst’

Kralendijk – Op Barcadera is afgelopen vrijdag een bijzonder natuurreservaat geopend, ‘Bonaire Caves and Karst’. Bonaire is hiermee het eerste eiland in het Caribisch gebied dat een grottenstelsel tot beschermd gebied heeft verklaard.

Initiatiefnemer van het nieuwe park, Fernando Simal van Wild Conscience, heeft er 10 jaar hard aan gewerkt om dit moment te kunnen vieren.

,,In de media is de natuur vooral negatief in het nieuws. Er gaat veel fout maar wij hebben vandaag iets moois te vieren. Dit park is een feit en samen met de overheid hebben we wetgeving gecreëerd. Samen met het bedrijfsleven hebben we een opleiding tot gids voor dit park georganiseerd, het park is vrijgemaakt van geiten en ezels en met elkaar gaan we zorgen dat dit park mooi blijft”, aldus Simal.

Een speciaal daarvoor opgeleide gids neemt de bezoekers mee op een wandeling van vier kilometer waarbij dichte, stevige schoenen een absolute must zijn. Tijdens de tocht worden er een aantal grotten bezocht, waarvan een snorkelgrot die alleen met een touwladder te bereiken is.

In de ‘Kueba Raton di Anochi’ deelt professor Nassar zijn kennis van de lokale vleermuizen met de aanwezigen. Bonaire kent zeven soorten, waarvan de Curaçaoan long-nosed bat wel het meest bijzonder is. ,,Deze vleermuis speelt een belangrijke rol voor de cactussen op het eiland. Om rust te garanderen in de grotten die als kraamkamer dienen voor de vleermuis, zijn deze grotten afgesloten voor bezoekers”, aldus Nassar.

Het park maakt deel uit van een groter plan voor behoud van de grottenstelsels van Bonaire. Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe gaf aan als overheid samen te willen werken met de natuurorganisaties om dit initiatief te laten slagen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *