33 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Gijsbertha geeft inkijkje in ministerraad

HomeMediaAD | Gijsbertha geeft inkijkje in ministerraad
Reeks voorstellen in coronacrisistijd; ambtenaren ongemoeid | Antilliaans Dagblad

Willemstad – ,,Het is voor ons allen duidelijk dat verdere steun vanuit Nederland in de vorm van gift of lening niet zonder condities gaat”, schrijft de Curaçaose minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), in een uitgelekte brief afgelopen week naar zijn collega’s in de ministerraad.

Hij doet daarin een reeks voorstellen, overigens zonder te kwantificeren wat die afzonderlijk of bij elkaar de Landskas opleveren. Het is niet duidelijk welke status de voorstellen hebben, maar ze geven bij elkaar wel een inkijkje waar de bewindsman en het PAR/MAN/PIN-kabinet zoal aan denken momenteel. Daarbij valt op dat, los van de ‘nullijn’, de ambtenaar ongemoeid blijft.

,,De regering van premier Rhuggenaath heeft politieke stabiliteit getoond”, aldus Gijsbertha. ,,Maar er moet nu meer gebeuren.” Het kabinet trad in mei 2017 aan en sindsdien is de coalitie intact gebleven met in principe volgend jaar, 2021, reguliere verkiezingen. Als hoeder van de schatkist doet de minister van Financiën zijn collega’s middenin de coronacrisis een aantal (opmerkelijke) ideeën aan de hand. Zoals, waar hij mee begint, implementatie van een nieuwe inkeerregeling (met een inkeerregeling kan iemand eerdere aangiftes vrijwillig verbeteren, red.) voor een periode van twee jaar (van 1-1-2019 tot 31-12-2020) met de mogelijkheid van verlenging met een jaar. Het geldt voor zowel buitenlandse- als binnenlandse aangiften.

Verder wil Gijsbertha een extra heffing van 5 procent op alle geldtransacties via onder andere Western Union en Moneygram. Van de controversiële ‘solidariteitsheffing’ (zie daarover ook elders een doorrekening door de Centrale Bank CBCS) is de MAN-minister voorstander, maar dan alleen voor hogere en modale inkomens, waarbij een modaal inkomen wordt gelijkgesteld aan de premie-inkomensgrens voor de Sociale Verzekeringsbank SVB, namelijk 5.781 gulden. Dus degenen onder het modaal inkomen worden niet belast, oftewel vrijgesteld. Dit voor een periode van acht maanden (mei tot en met december 2020). Voor inkomens tot 69.373 geldt dan 0 procent; inkomens van 69.373 tot 99.373 een heffing van 5 procent; inkomens van 99.373 tot 129.373 wordt dat 7,5 procent; en voor inkomens van 129.373 of meer 10 procent.

Gijsbertha stelt verder voor in deze fase de invoering van de algemene bestedingsbelasting (abb) verder uit te stellen tot aan de jaarwisseling en behoud dus van de omzetbelasting (ob) en afschaffing van het aftrekrecht. Verder is de Financiënminister voorstander van verhoging van het algemeen ob-tarief van 6 procent nu naar 9 procent ‘over de hele linie’. De overheid gaat dan, in de denkwijze van Gijsbertha, ook wel korten, althans de kosten niet verder laten stijgen: bevriezing van alle lonen en salarissen binnen de overheids-nv’s (ONV’s) en door de overheid gesubsidieerde instellingen tot en met 2023. Implementatie van de ‘nullijn’ voor ambtenaren voor een periode van drie jaar vanaf 1 januari 2021.

Verder het stoppen van alle vieringen binnen de publieke sector met overheidsgelden en ONV’s en gesubsidieerde instellingen. En implementatie van de ‘Gijsbertha-norm’ – tot nu toe was algemeen sprake van de ‘Rhuggenaath-norm’ – voor salarissen van alle topfunctionarissen van ONV’s en gesubsidieerde instellingen. En ook uitstel van uitbetaling van vakantiegeld en bonussen voor Statenleden, ministers, ambtenaren en directeuren/bestuurders en werknemers van alle ONV’s en door de overheid gesubsidieerde instellingen over het lopende jaar.

De bewindsman van Financiën noemt ook enkele meer fiscale voorstellen. Zoals het verlagen van de tarieven OZB (onroerendezaakbelasting) met 25 procent en wel met ingang van 2019. Verder de herintroductie van aftrekposten op inkomstenbelasting (IB) met ingang van 2020 (onder andere premie levensverzekering op hypotheek; onderhoudskosten eerste eigen woning tot maximaal 3.000 gulden; sponsorgelden voor sport en cultuur tot maximaal 5.000). En het verlagen van de Winstbelasting van 22 naar 17,5 procent. Kredietcoöperaties, ‘credit unions’, zouden vrijwaring moeten krijgen van winstbelasting.

Gijsbertha toont zich verder voorstander van reductie van de tarieven van water en elektriciteit voor zowel bedrijven als huishoudens. Er zou gratis internet moeten komen in Punda en Otrobanda, scholen en buurtcentra. En wat ‘economische impuls’ betreft denkt de minister van Financiën aan introductie van ‘Red Carpet’ per uiterlijk 1 juli aanstaande; implementatie van de Landsverordening arbeids- en werktijdverkorting eveneens niet later dan 1 juli dit jaar, alsmede het versoepelen van het verstrekken van economische-, werk- en verblijfsvergunningen óók per uiterlijk 1 juli 2020.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

 1. @Just Saying
  Helemaal eens. Dank voor de correctie die in mijn geval een slip of my Iphone toetsenbord is geweest.

 2. Too little too late, maar dat verrast eigenlijk niemand. Op deze manier gebruiken onze struikrovers de eigen bevolking als gijzelaars om toch te proberen om hun zin te krijgen. Hoe dom kan je zijn ?

 3. Wat me wel opvalt in de brief van Gijsbertha cs dat het vol fouten staat. Grammaticaal welteverstaan. Worden adviseurs ed daarvoor grof betaalt?

 4. De gijsbertha norm is dus de norm die je door middel van belasting verhoging en zonder aanpakken van de ambtenaren en overheidsentteiten moet halen om geld uit Nederland te ondvangen. Een normering om steun te ondvangen zonder dat je concessies hoeft te doen en een niet functioneert systeem van nepotisme instant houdt

 5. Grote Goden,

  In ong 2 maanden is dit het enige waar ze mee kunnen komen ? Het is alleen maar kijken naar het verhogen van de inkomsten, maar totaal niet naar het verlagen van de uitgaven.
  Ik wist al dat dit een kneuzenkabinet was, maar het wordt nu toch wel erg pijnlijk duidelijk dat ze geen flauw idee hebben wat ze aan het doen zijn. Het komt in feite neer op het veilig stellen van de verworven emolumenten en het eigen salaris.

  Ik mag hopen dat Nederland verschrikkelijk harde voorwaarden gaat stellen aan een volgende lening, want met deze mentaliteit heeft het eiland (en de bevolking) geen toekomst.

 6. Opmerkelijk dat bij geen van deze voorstellen is aangegeven wat het nu precies oplevert of kost. En wat men er nu precies mee verwacht te bereiken? Als je alle voorstellen inclusief solidariteitsheffing bij elkaar optelt kom je waarschijnlijk zo ongeveer op ANG 0 uit. Dus wat is nu precies de financiële bijdrage die Curaçao zelf levert tijdens deze crisis?

 7. Ruggie heeft geen daadkracht. Aruba gaat slagvaardiger te werk en de ministers dragen 25% af. Croes heeft meer ballen getoond dan Ruggie. Om die 10% in te leveren zitten ze tot nu toe te bakkeleien en nog geen oplossing in zicht. Foei toch. Ze willen alleen hun handen ophouden voor meer belastinggeld van NL. Ruggie toon daadkracht, en laat het volk zien dat je als leider het goede voorbeeld geeft en niet alleen daar zit voor je mooi pakje en het geld

 8. Ik zie in de voorstellen geen verlaging van salaris ministers, statenleden, ambtenaren, peroneel overheids BV’s ! Ze vallen wel onder de solidariteitsheffing, maar dit is tot einde 2020. Daar gaat NL nooit akkoord mee !
  En als je 1 nafl boven de 69.373 uitkomt, betaal je dan 5% over 69.373 of zijn het staffels, zoals IB in NL ? Anders. Kun je beter salarisverlaging aanvragen !

 9. De norm van Gijsbertha kan je aflezen in de resultaten van het ( jaarrekening) / en onderzoekdrapport van de Algemene rekenkamer.

  Tevens kan je daar zijn nuttigheid en abiliteiten uit aflezen.

  Gewoon een buschauffeur die een boeing 747 probeert te besturen, met Suzy en Rhuggenaath als co piloten en Mac William als stewardess, Begina deelt eten uit, en Koeiman.en Konket…ach…die zitten erbij als reserve personeel . Zita ook

 10. De Gijsbertha norm is hetzelfde als de Suzy norm of the Zita norm of de Eugene norm of de Giselle norm zijnde benoemingen van familie leden en vriendjes tegen extreme salarissen zonder dat er behoefte is aan deze benoemingen .Uiteraard blijven ze zitten ook al zijn de desbetreffende personen geen ministers meer. En dan een voorstel indien om de private sector nog meer te slopen want je kunt natuurlijk niet verwachten dat ze de “ ballen” hebben om het probleem van een te dure en te grote overheid /semi overheid aan te pakken.

 11. Wat is precies de Gijsbertha norm?

  Gaarne uitleg.

  Misschien is die wel:
  (salaris Kenneth + salaris Vanessa) /2 in het kwadraat + de wortel uit 5,500?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties