26 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 09:22

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Geen toezicht bussen

ABC autobussen | Jeu Olimpio

Willemstad – De controle en handhaving van de regelgeving met betrekking tot de kleine en middelgrote bussen is met de staatkundige wijziging van 10 oktober 2010 sterk afgenomen.

Dat stelt de Sociaal Economische Raad (SER) in zijn advies over de gewijzigde tarieven van het personenverkeer. ,,Van effectief toezicht op naleving van de maximumtarieven is na 10-10-‘10 geen sprake meer.”

De SER constateert dat ook minder gecontroleerd wordt op het beschikken over een vergunning en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, de gereden route en stopplaatsen, de gehanteerde tarieven, en de inrichting, het onderhoud en de zindelijkheid van de motorrijtuigen. Daarbij komt dat het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) nog wel over de bestuursrechtelijke instrumenten beschikt om een vergunning in te trekken, maar geen toezichthoudende bevoegdheid meer heeft.

- Advertentie -

,,Hierdoor is het vrijwel ondoenlijk voor VVRP om te bepalen of vergunningen al of niet ingetrokken moeten worden”, aldus het adviesorgaan, dat van oordeel is dat de institutionele inbedding van de controle en handhaving van de regelgeving met betrekking tot de kleine en middelgrote bussen dusdanig herzien dient te worden dat er sprake is van effectief toezicht.

Het vaststellen van een maximumtarief met als doel het beschermen van de consument tegen te hoge prijzen is onder de huidige omstandigheden, zo stelt de SER, eveneens niet effectief gebleken. ,,Juist omdat de meeste reizigers behoren tot de groep van werkenden met lage inkomens, studenten en gepensioneerden, betekent een te hoge prijs een relatief hogere druk op hun inkomen.”

In deze niet effectief gereguleerde markt hebben vergunninghouders min of meer vrij spel gekregen, zo is de constatering van de SER. Niet alleen op het gebied van prijsstelling, maar ook op het gebied van het exploiteren van een verdienmodel met het beschikbaar stellen van de bussen aan hulpchauffeurs.

,,Omdat er slechts een beperkt aantal verplichtingen wordt gesteld aan vergunninghouders op het gebied van dienstverlening (geen verplichting wat betreft dienstregeling, stiptheid, routeaansluiting en dergelijke) is de uiteindelijke marktuitkomst voor de reiziger niet optimaal”, aldus de adviseur in het rapport.

- Advertisement -

De reiziger betaalt niet alleen een te hoge prijs, maar heeft ook te maken met betrekkelijk lange reis- en wachttijden; een reiziger die overwegend ook nog eens uitsluitend afhankelijk is van het openbaar vervoer, bij gebrek aan een aanvaardbaar en doeltreffend alternatief.

,,De SER acht deze situatie niet alleen vanuit een sociaal oogpunt ongewenst, daar het de deelname aan gezondheidszorg, overige voorzieningen en sociale activiteiten kan belemmeren. Ook vanuit economisch oogpunt acht de SER deze situatie ongewenst daar het mogelijkerwijs een verstorend effect kan hebben op de tijdige, betrouwbare en onbelemmerde toegang tot het onderwijs en de arbeidsmarkt. Daardoor kan de situatie een negatief effect hebben op de arbeidsproductiviteit en dientengevolge remmend werken op de economische groei.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

  1. Volgens @Terex, “Geen grotere idioten in het verkeer als de chauffeurs van de kleine busjes”. We moeten wel oorzaak en gevolg van elkaar onderscheiden, het probleem is dat het wegennet aan het dichtslibben is. Wij moeten busbanen hebben waar uitsluitend bussen mogen rijden. Als meer mensen de auto thuislaten en in de bus stappen kunnen bussen ook rustig rijden en op tijd op de bestemming komen.

  2. Geen grotere idioten in het verkeer als de chauffeurs van de kleine busjes. Vraag me wel eens af hoe tevreden de reizigers zijn die ze vervoeren. Dat hele busvervoer is een grote rotzooi wat betreft regel en wetgeving en iedereen doet maar wat zonder controle.

  3. Wat te denken van een vergunninghouder (voor een kleine bus, sommigen rijden nooit zelf), een eigenaar van de bus (die ook betaald wil worden voor de huur) en de kosten van hulpchauffeurs, dat moet allemaal betaald worden uit het tarief wat daardoor te hoog wordt.
    Laatst ben ik van Salina naar busstation Otrobanda gereden met een AC-busje. was in 10 minuten daar, leek wel formule 1, zo hard als die gast reed. Toen ik vroeg of het wat minder kon werd hij sjacherijnig, maar het ging wel iets minder hard.

  4. Als de SER zich mee bemoeit kan het alleen maar erger worden. Het probleem is dat vaak, te nauw naar het probleem wordt gekeken. Er zijn zat buschauffeurs die heel goed en extra werk voor het zelfde tarief doen. Wij hebben buschauffeurs die buiten hun routes om rijden om een alleenstaande moeder waar geen straatverlichting en geen verharde wegen zijn thuis te brengen. Dat zijn de echte gentlemen’s en ladies van het busvervoer.

  5. Alle vergunningen in 1 keer intrekken en overgaan op een concessiemodel met centraal aangestuurde dienstverlening (dienstregeling, aansluitingen, tarieven, minimum eisen rijdend materieel (toegankelijkheid mindervaliden), vakbekwaamheidseisen chauffeurs, controleurs, dynamische reizigersinformatiesystemen, WiFi-aanwezigheid, eisen inrichting halteplaatsen etc.)

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -