32 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Geen risico op uitsluiting studenten van BES’

HomeMediaAD | ‘Geen risico op uitsluiting studenten van BES’
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs

Den Haag – Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Caribisch Nederland is te klein om volledig volgens Nederlandse normen te functioneren. Studentenraden ontbreken en er zijn in de wet geen eisen gesteld aan de vooropleiding van de studenten.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs ziet hierin geen risico’s voor de positie van de mbo-studenten. Dat schrijft ze in antwoorden op vragen uit de Tweede Kamer bij de wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs BES (Web BES).

De SP is bang dat het ontbreken van ministeriële eisen voor de vooropleiding zal leiden tot willekeur, omdat de opleidingen wel zelf eisen kunnen stellen en zo studenten kunnen weren. Van Engelshoven ziet dat risico niet: ,,Een mbo-school in Caribisch Nederland (kan) geen nadere vooropleidingseisen stellen aan een aankomende student.”

Het CDA wilde weten waarom er geen studentenraden zijn in Caribisch Nederland. De minister legt uit dat de medezeggenschap op de eilanden anders is geregeld dan in Europees Nederland om de scholen niet te overvragen. ,,In artikel 5.1 van de Web BES is aangegeven dat het bevoegd gezag een representatief te achten vertegenwoordiging van ouders, leerlingen en personeel ten minste twee maal per jaar in de gelegenheid stelt om de algemene gang van zaken in de school met het bevoegd gezag te bespreken.”

In een aparte vragenlijst van de Kamer over het mbo-onderwijs vroeg het CDA waarom er geen mbo’s meer zijn op Saba en Sint Eustatius. Minister Van Engelshoven legt uit dat in het Engelstalige CVQ-onderwijs geen sprake kan zijn van Nederlands beroepsonderwijs.

In de onderwijsagenda voor Caribisch Nederland is afgesproken dat op de Gwendoline van Puttenschool op Sint Eustatius en de Saba Comprehensive School het Engelstalige Caribische systeem CVQ wordt gevolgd. Daarbinnen worden examens afgenomen volgens de systematiek van de Caribbean Examinations Council (CXC), waardoor de doorstroom in de regio eenvoudiger wordt. Daarbinnen bestaat ook een vorm van beroepsonderwijs. Over de kwalificaties is overleg met de Raad Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) CN.

Bron: Antilliaans Dagblad van 30 november 2019

1 reactie

  1. De middelbare school daar heb ik nog wat herinnering aan. Kon mij nog herinneren dat in die tijd als je uit bepaalde wijken of van een één oudergezin kwam, kon je niet rechtstreeks naar de HAVO en VWO maar moest eerst via de MAVO.

    Kon nog herinneren dat op de middelbare school had je toen van die jonge volwassen meiden die toen al seksueel actief waren. Hoe ze op de middelbare school terecht kwamen was onbekend die hadden nooit een voldoende op hun rapport gezien.

    Wat mij toen ook is bijgebleven is dat toen de kinderen van rijke ouders meestal arabieren en enkele zwarte kinderen altijd samen optrokken en lieten andere kinderen niet tot hun groep toe.

    Het was een groep die praktisch niks kon, ze waren niet goed in sport en vaak werden ze van de HAVO (hoe ze daar kwamen mag joost weten) teruggezet naar de MAVO waar ze ook geen diploma haalden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties