28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Geen reden voor militaire versterking’

HomeLandenArubaAD | ‘Geen reden voor militaire versterking’
Rhuggenaath: Kustwacht  wordt versterkt en zal zich meer richten op mensenhandel, reddingsacties en de grensoverschrijdende criminaliteit. | Persbureau Curacao

Willemstad – Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er versterkte inzet van defensie nodig is in het Caribisch gebied met betrekking tot Venezuela.

Dat zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in de Staten naar aanleiding van de in de Tweede Kamer aangenomen motie om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor militaire verdediging van het Caribisch gebied in samenwerking met landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië.

,,Ik heb gehoord over de aangenomen motie in de Tweede Kamer, en daar hebben wij als regering nog geen mening over geformuleerd”, aldus de Curaçaose premier.

,,Het Koninkrijk heeft een goede diplomatieke relatie met Venezuela. Ook wij hebben goede contacten met Venezuela en we zullen er alles aan doen om bij te dragen aan een beter welzijn van het land, omdat onze economieën sterk met elkaar verbonden zijn. Uiteraard is de situatie op dit moment in het land precair en het vluchtelingenprobleem pijnlijk, maar ik zie geen reden voor extra militaire inzet”, zo vervolgde de minister-president.

,,Het is wel zo dat de kustwacht versterkt wordt en zich meer zal richten op mensenhandel, reddingsacties en de grensoverschrijdende criminaliteit. Ook moet ik zeggen dat de samenwerking tussen de Defensie-eenheden van Nederland, Engeland en Frankrijk belangrijk was ten tijde van orkaan Irma en ik ben er trots op dat Curaçao een belangrijke coördinerende rol daarbij heeft kunnen spelen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

23 reacties

  1. &Joep,
    Heel simpel gewoon niet aanhalen als je het niet kan staven (hoe werkelijk het ook in jouw hersenschim mag lijken).
    Voorts, heeft hopelijk het artikel op KKC door Nardy Cramm, ‘lo so’, 08 juni 2018, ook bijgedragen tot het begrijpen van mogelijke agressie richting Venezuela.

    @Brain S,
    Spuit 11,25 heeft ook een mening.

  2. @ Hoedanook,

    Het feit dat ik hier geen namen ga noemen heeft niets te maken met liegen om bestwil. Hoe zou jij het vinden wanneer ik jouw privé naam hier ga neerschrijven zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven ? Zoiets is ‘not done’, het is ongepast en ronduit onbeschoft.

    Probeer dat dus niet te draaien tot ‘het is niet waar’. Ik heb er geen belang bij om zoiets te verzinnen en in het topic over defensie is het ook totaal niet van belang, het is een zijspoor.

    Het gaat hier om het voorbereiden op iets dat wellicht nooit zal gebeuren. Het gaat hier niet om Venezuela aan te vallen of Curacao tot ‘kolonie’ te maken. Dat jij dat denkt zegt meer over jou dan over mij.

    Normaal te doen gebruikelijk zou onze regering zich ook bezig moeten houden met het maken van een draaiboek voor het geval hier duizenden vluchtelingen naartoe komen. Maar ook daar horen we weinig van, doch ook daar weet ik dat er wel enige voorbereidingen zijn getroffen. Wil dat zeggen dat we nu ineens de grenzen openstellen ? Niet echt, maar mocht de nood aan de man komen dan worden we niet met de broek omlaag te grazen genomen.
    En daar gaat het uiteindelijk om.

  3. @hoedanook, Ook jij hebt een selectief geheugen en komt steeds met halve argumenten of je vergeet het hele verhaal te vertellen!

  4. @Joep,
    Zo kennen wij jou weer. Wat ik ervan denk heb ik jou in het verleden meermalen bekend gemaakt. Waar het mij om gaat is niet ConocoPhillips of andere multinationals. Dat is wel bekend. Waar het mij om gaat is dat jij niet eerlijk bent en niet schuwt om feiten te verdraaien als het jou goed uitkomt. Nog wel op een forum dat vecht (met gevaar voor eigen leven) om de waarheid te rapporteren. Gejokkebrok is eingelijk een veel te ‘zachte kwalificate’! Bah!!

  5. @ Hoedanook,

    Zoals ik al schreef ga ik hier geen namen van personen noemen, zeker niet zonder hun toestemming. Mochten ze meelezen dan mogen ze zelf reageren. Dat jij weigert te geloven dat ze bestaan zegt meer over jou dan over mij. Het is namelijk algemeen bekend dat Chavez en Maduro veel bedrijven hebben genationaliseerd. De verloren rechtszaak tegen ConocoPhilips is ook een voorbeeld van nationalisatie, net zoals vele andere buitenlandse investeerders die hetzelfde lot ondergingen.
    Hoop niet dat je een fan van Chavez en Maduro bent, dat zou niet pleiten voor je. Dan zou ik gaan denken dat je werkelijke naam John Da Silva is, de ongekroonde koning van de leugens. Zelfs nu heel Venezuela op instorten staat blijft hij maar victorie kraaien over de heilstaat en geeft de schuld van alle ellende aan iedereen behalve Chavez en Maduro. De miljoenen vluchtelingen zijn niet waar en de verkiezingen waren volledig democratisch.

    Ik zou zeggen: geloof wat je wilt geloven, ben alleen blij dat jij niet aan het roer staat van Curacao, dan zouden we nog verder de afgrond inzakken met onze economie. Als leiders behoor je te anti-ciperen en daar hoort ook bij dat je in alle situaties voor de slechtste optie voorbereid behoort te zijn. Klinkt overdreven, maar je verantwoordelijkheid is groot als leider van een land.

  6. @Joep,
    Noem het ‘selectief’, in ieder geval is het een selectie van voorbeelden die historisch gestaafd kunnen worden. Ik zit nog steeds op die ene, door jou genoemde, voorbeeld van de Curaçaose ondernemer van wie het het bedrijf door Maduro is genationaliseerd te wachten. Of is dit een ‘Halbe Zijlstra’ van jou kant?

    Door gejokkebrok zijn de indiaanse stammen (native Americans) op verschillende reservaten geïsoleerd. Dit zijn vaak achtergestelde gebieden in Noord Amerika, terwijl zij daarvoor het hele continent tot zich hadden. Langzaam is al de rijkdom dat het continent te bieden heeft hen ontnomen (gestolen) en “hun recht” is nooit betaald. Een gelijke voorbeeld is ‘de Palestijnen’. Op Curaçao zien wij hoe langzaam alle stranden en baaien ‘geprivatiseerd’. Echter, diefstal verjaard niet.

    Gejokkebrok heeft geleid tot de Vietnam oorlog met daarna de ‘flower power’ generatie met Woodstock, pacifisten, LSD enz. ‘All we need is love’, zongen The Beatles. Nooit meer!, riep de wereld voor de zoveelste keer. Niet verwonderlijk was het de, bloeddorstige, oorlogzuchtige ‘neocons’ van Bush die dezelfde wereld weer wist voor te liegen en een oorlog te creëren. Deze (velen oud-gedienden) neocons vormen weer de kern van adviseurs op gebied van veiligheid en defensie rondom Trump. Het is dat Trump’s ‘oay for play’ schema met Kushner, de Qataris en Eric Prince (Blackwater) door een speciale aanklager onderzocht wordt.

    Noem jij het maar ‘theorie’. Een boeren wijsheid zegt: ‘als de vos de passie preekt, …pas op …’. Gezonde wantrouwen heet dat. Waar het om draait is de mensbeeld (hoe zie ik mijzelf en hoe zie ik een ander). Onder Bush had je martelpraktijken met ‘blinde vluchten’ en ‘black sites’, nu heb je andere mensenrechtenschendingen (VN oordeel) door het verwijderen van immigrantenkinderen van de ouders aan de grens, als beleid door de Trump administratie. De vluchtelingencrisis in Europa (ook door Nederland) is een ander voorbeeld van zich ‘meer mens’ wanen. Maduro doet in vergelijking niets anders. Echter, als Assad, is dit wel tegen het eigen volk. Assad stamt van een ethnische minderheid. Welke rechtvaardiging gebruikt Maduro?

  7. @ Hoedanook,

    Je bent wel selectief in het toepassen van informatie. En zo te zien hou je ook van ‘conspiracy theoriën.

    Je haalt allerlei zaken erbij, die helemaal niets te maken hebben met het verbeteren van de defensie van de eilanden.
    Vooralsnog gaat het alleen om afspraken maken met de overige landen oftewel dat men gebruik kan maken van elkaars bases, dan men elkaar komt helpen (zowel op materieel als personeel gebied) indien dat nodig is. Voorts kun je denken aan het vooruitsturen van bepaald materieel, zoals transport, munitie, persoonlijke uitrusting, communicatie middelen etc.
    Defensie kan beginnen met het up to date brengen van de kaarten van de eilanden, de kust, critische installaties (water- en electriciteits voorziening), water- en olieleidingen en ga zo maar door.

    Het aanvallen van Venezuela kun je gevoeglijk vergeten, dat ga je niet voor elkaar krijgen. Je kunt niet met 100 man een land veroveren en 100 man is wat we hier momenteel hebben rondlopen. Echter, met 100 man kun je ook geen eiland verdedigen, laat staan 2 eilanden. Op Aruba zitten ook wat mariniers, maar dat zijn er nog minder geloof ik.
    Vergeet ook niet dat, wanneer er hier hordes vluchtelingen zouden komen, de politie het al snel niet meer aan kan. Waar ga je die vluchtelingen laten, wie gaat ze verzorgen, waar laat je ze slapen en wie gaat ze bewaken ? Natuurlijk hebben we de AntMil en het VKC, maar wanneer we over duizenden vluchtelingen praten dan zijn die ook niet voldoende. Kan zo maar nodig zijn dat je 24 uur per dag manschappen op alle stranden moet gaan plaatsen om vluchtelingen op te vangen. Reken eens uit hoeveel stranden we hebben, hoeveel manschappen je dan nodig hebt (met shifts van 8 uur) en reken daarna uit wat je dan aan ondersteuning nodig hebt. In WO2 had men voor iedere frontsoldaat 18 man nodig om die ene soldaat te bevoorraden.
    Hoop dat je nu beseft dat de 100 man die we nu hebben niet veel voorstellen.

  8. @Joep,
    Wij hebben in het Midden-Oosten een land dat onder het mom van ‘zelfverdediging’ een hele volk in een reservaat gevangen houdt, hun rechten schend (VN resoluties), terwijl het land van dit volk stukje bij beetje onteigend wordt. Dichter bij huis zien wij wat er met de ‘openbare lichamen’ St. Eustatius en Bonaire aan het gebeuren is (gemeente status was een beetje teveel van het goede). Daarnaast de ‘inmenging’ in de bestuurlijke structuur van St. Maarten na orkaan Irma. Ook is er een eeuwenlange historie waarnaar verwezen kan worden. Dus, je hebt gelijk, vooruit denken want ‘it is better to be safe than sorry’. Immers dat wat er beweerd wordt en wat werkelijk het geval is blijken maar al te vaak niet overeen te komen.

    Zo ook m.b.t. bloeddorst of oorlogszucht; op Curaçao is niet veel (meer) te halen. Maar daar gaat de interesse ook niet naar uit. Curaçao is wel een ideale ‘springplank’ naar Venezuela. Het zal niet de eerste keer zijn dat het grondgebied van Curaçao als zodanig wordt gebruikt. Met adviseurs als John Bolton en een president die vriend en vijand tegen de schenen schopt is vanalles te verwachten (Canada de naaste buur wordt nu zelfs als een ‘National Security Thread’ gekwalificeerd). Ooit gehoord van ‘Bay of Pigs’? Mocht een dergelijke scenario zich hier ontwikkelen dan zal het mij geheel niet verwonderen dat er weer, door jou en gelijkgestemden, als na de verkiezing van Trump tot president, America first (in attack) and Holland second, geroepen wordt.

  9. @ Hoedanook,

    Waar haal je in hemelsnaam de bloeddorst van Nederland, Engeland of Frankrijk vandaan ?
    Nergens, maar dan ook helemaal nergens wordt gesproken over het aanvallen van Venezuela, ook niet in de kleine lettertjes. Helemaal niemand is uit op oorlog, maar als jij dat persé in je hoofd wilt houden en weigert te luisteren naar de werkelijke redenen voor de motie van Groen Links, dan valt er weinig te praten.
    Kennelijk heb je het in je hoofd gezet dat Nederland van plan is Venezuela binnen te vallen, danwel uit te zijn op oorlog met Venezuela, waarbij Curacao dan weer het slachtoffer zal zijn.

    Om de een of andere reden weiger je te accepteren dat jezelf verdedigen heel iets anders is dan voorbereidingen treffen voor een aanval. Ieder jaar besteden we in Nederland officieel 2 % van het BNP aan defensie. Althans dat zou het moeten zijn. Tegenwoordig halen we amper de 1 %, maar we houden wel een marine, lucht- en landmacht in stand. Die zijn er niet om onze buren aan te vallen, die zijn er om het NL en Navo grondgebied te beschermen, in samenwerking met de bondgenoten.
    Zo dus ook met de eilanden alhier, daar is Nederland ook verantwoordelijk voor de verdediging van het grondgebied. Alleen is dat de afgelopen decennia, net zoals in Nederland zelf, hopeloos verwaarloosd. Voor de hulp na orkaan Irma moesten al honderden militairen uit Nederland worden ingevlogen. In vroeger tijd was dat niet nodig geweest, nu echter wel.

    Het besef is dus nu, eindelijk, aanwezig dat de defensie van de eilanden net is uitgekleed als heel defensie in Nederland. En met een politiek leider in een naburig land, die zijn eigen land tot de afgrond heeft gebracht, die de democratie volledig buiten spel heeft gezet, die te maken heeft met een volledig ingestortte economie en inmiddels 1,5 miljoen economische vluchtelingen, die het land sinds Chavez hebben verlaten. Een leider zonder democratisch mandaat, met zijn rug tegen de muur, zo’n persoon kan hele vreemde besluiten nemen. Daar moet je op voorbereid zijn. Je kop in het zand steken is niet de oplossing.

    Maar goed, kennelijk wil jij niet vooruit denken of uberhaupt overwegen dat zo’n scenario kan bestaan. Ik weet dat we goed zijn in net doen alsof de wereld aan ons voorbij trekt, maar ik ben toch liever voorbereid op alle mogelijke scenario’s. Baat het niet dan schaadt het niet zeg ik dan maar. Ik heb hier de afgelopen maanden al zoveel scenario’s voorbij zien komen waarvan ik zei: ‘dat had iedereen allang aan kunnen zien komen’, maar kennelijk slapen we liever. Dan praat ik over het debacle Insel air, het afketsen van Guandong, de bijgaande fraude en corruptie, het niet willen accepteren van de veranderende situatie in Venezuela, het niet doorgaan van de ruimtevluchten vanaf Curacao, het beslag van ConocoPhilips, om er maar een paar te noemen.

    Ik hoop dat ook jij beseft dat slapen terwijl Venezuela langzaam ontaardt in een burgeroorlog geen goed idee is.

  10. @Joep,
    Ik kan enkel onderstrepen dat politieke beslissingen niet altijd rationeel zijn. Dat was de motie van Groen Links niet (hoewel jij volhard van wel) en vele andere acties door politici net zo min. Duidelijk is dat het volk van Curaçao geen oorlog/ruzie wilt/zoekt met Venezuela. Ook wilt men niet onder valse voorwendselen, model Irak, in een oorlog betrokken raken (wederom: wat jij mogelijk graag ziet (“amper een paar maanden daarna elkaar naar het leven stonden”)). Wat de Fransen en Engelsen doen moeten zij zelf weten. Ook Rhuggenaath zou eens wat ruggengraat moeten tonen (zie Wever-Croes). Volgens de woordvoerster van defensie is er geen enkele indicatie/aanleiding om de defensie situatie zoals het momenteel is op Curaçao te veranderen (verstevigen). Bloeddorstige, imperialistische, wij-zijn-meer-mens-dan-de-ander (met name niet blond en blank) intriganten denken daar natuurlijk anders over. Over emotionele reactie gesproken.

    Voorts zijn jou kwalificaties over Maduro niet opmerkelijk. Over bijna elke autoritaire leider wordt hetzelfde gezegd. Voorbeeld is Korea’s Kim Jong Un, die plotseling van irrationeel tot sluw en gefocused op overleving gepromoveerd. Zelfs een mogelijke Nobel Prijs ligt voor hem in het verschiet. Maduro heeft Nederlandse roots en Nederland zal hem uit eigen belang daarop aanspreken. Voor de rest moeten de Nederlandse parlementariërs, zoals eerder voorgesteld, ‘Call of Duty’ of ‘Battlefield’ voor de PlayStation kopen om hun bloeddorst te lessen. Misschien komt er dan wat rationeels tevoorschijn in ieder geval kan overgegaan worden tot de orde van de dag.

  11. @ Hoedanook,

    Ik denk dat je nog steeds niet begrijpt wat er wordt bedoeld met het versterken van de defensie. Het gaat hier niet om agressief op te treden tegen Venezuela, sterker nog, samenwerken is altijd beter, op die manier voorkom je eventuele misvattingen en heb je minder kans op ‘ellende’ (als ik het zo mag uitdrukken).

    Defensie en de Coast Guard werken al heellang goed samen en dat zal hopelijk ook zo blijven. Echter, zowel de Nederlandse- als de Venezolaanse defensie worden aangestuurd door de politiek en de politiek kan zeer vreemde beslissingen nemen. Het is geen uitzondering dat militairen voorheen goed samenwerkten en amper een paar maanden daarna elkaar naar het leven stonden. Soldaten hebben geen persoonlijke vijanden in de militaire tegenstanders.
    Het is ook niet zo van belang wat er rondgaat in de koppetjes an de militairen of het gewone volk. Zolang Maduro de baas is en militairen zijn opdrachten moeten uitvoeren is het enige dat van belang is ……….hetgeen er rondgaat in het hoofd van Maduro en zijn adviseurs.
    Wetende dat men hier op het eiland, en in de regio, vaak emotioneel handelt en niet rationeel, is de conclusie gerechtvaardigd dat je te maken hebt met een onvoorspelbare leider van een groot land.

    En dan kun je maar 1 ding doen, voorbereiden op het ergste en dat hoeft geen enkele verhouding in de weg te staan. We kunnen nog steeds blijven oefenen, we kunnen nog steeds vriendschappelijk met elkaar omgaan, we kunnen nog steeds bij elkaar op de koffie en we kunnen nog steeds heel goed samenwerken.

    Je moet die situaties los van elkaar zien, niet koppig blijven koppelen. Want zodra je gaat wachten met voorbereiden totdat de verhoudingen verslechteren………..dan ben je dus veel te laat en valt er niets meer te doen. We hebben gezien hoe Maduro van het een op het andere moment kan besluiten om de eilanden te blokkeren, kostte ook een week of 6 eerdat we het een beetje hadden opgelost. In een militair conflict praat je over minuten en uren, niet over weken.

  12. @Joep,
    Leef jij maar op veronderstellingen (lezen is een kunst, vooral als het om niet eenstemmige meningen gaat). Zoals ik al zei: “Sweet dreams”, geef de hoop niet op, anders koop gewoon ‘Call of Duty’ of ‘Battlefield’ voor de ‘playstation’. Kan je oorlogje voeten.

    Toevallig op weg naar luch op lokale radio een interview met de lokale Nederlandse woordvoerster voor Defensie. Zij benadrukte de goede relatie met Venezuela en gaf zelfs aan dat Defensie hier gezamenlijke oefeningen met Venezuela uitvoert!!!

  13. Mijn waardering voor de goede, inhoudelijke discussie over dit onderwerp. Dat de meningen wat uit elkaar liggen, is duidelijk, maar niet erg. Denk dat een aantal personen, die hier regelmatig op verschillende artikelen reageren, nu met een rood hoofd in een hoekje zitten en eigenlijk wel aanvoelen dat ze op dit niveau lang niet meekomen.

  14. @ Hoedankook,

    Begrijp ik nu dat je denkt dat Nederland in Venezuela in wil gaan grijpen ? In samenwerking met de Fransen en de Engelsen ?

    Laat ik je uit de droom helpen, Nederland heeft al heel lang de capaciteit niet meer om ook maar iets aanvallends te doen op militair gebied. Met grote moeite is men in staat om de huidige, door de politiek opgedragen, vredesmissies uit te voeren.

    Ik ken persoonlijk 2 families die in Venezuela woonden en aldaar hun bedrijf zijn kwijtgeraakt door toedoen van Chavez en Maduro: genationaliseerd. Het is niet aan mij hun namen hier op het internet te gooien, dat moeten ze zelf maar doen, maar ik weet dat ze niet de enigen zijn. Heb met hen gesproken en zij gaven aan dat er nog aardig wat meer zijn.
    Dat hoef je niet te geloven omdat het niet in je straatje van de goede buur Venezuela past, maar dat maakt het niet minder waar.

    Het succes van de vakbonden naar Venezuela is voor mij nog een vraagteken. Wat hebben zij daar dan precies bereikt ? Is het beslag opgeheven ? Komen er weer schepen hier naartoe ? Hebben zij meer bereikt dan wat de uitspraak van de rechter heeft verzorgd ?

    En Curacao kan niet worden getroffen door een orkaan ? Hmm, moet je toch even wat teruggaan in de geschiedenis. We liggen buiten de hurricane belt, maar het is niet onmogelijk voor orkanen hier te komen en een ravage aan te richten.
    Echter, het ging mij niet om het feit of hier een orkaan kan geschieden. Het ging mij om een idee te geven wat de staat van onze economie zal zijn mocht Maduro het in zijn hoofd halen de eilanden in te lijven. Om te zien wat er op hele korte termijn met een economie kan gebeuren kun je dus naar St Maarten kijken. Tot de dag voor de orkaan was het een bruisend, succesvol eiland, met vele cruiseschepen per dag, meer dan 1 miljoen toeristen per jaar en nog geen 24 uur later lag de economie volledig in puin. Binnen een paar weken na Irma was ruim een derde van de bevolking definitief naar het buitenland vertrokken en nu, bijna 9 maanden na Irma, is St Maarten nog steeds bezig met het herstellen van gebouwen, iets dat wellicht nog vele jaren gaat duren. In de tussentijd zitten velen zonder werk, zonder inkomen, zonder dak boven het hoofd en ze kunnen nergens naartoe.
    Dat is de toekomst van Curacao wanneer Maduro de gok zou nemen om de eilanden in te lijven.

    Dat is geen statement dat het gaat gebeuren, is ook geen bewijs dat het niet gaat gebeuren, maar het feit dat het mogelijk is zorgt ervoor dat je je moet voorbereiden. Daar zullen wij als burger niets van merken, het is een zaak van Nederland, Defensie en de overheid.

  15. @Joep,
    Wat ik normaal vindt doet er niet toe. Feit is dat ‘Jan met de pet’ naar Venezuela afreist en meer voor elkaar krijgt dan regering Rhuggenaath. Blijkbaar vindt men dat hier normaal. Dit is voor mij niet verwonderlijk gezien de wijze waarop Stef Blok (‘geheime missie’) en de Nederlandse ambassadeur in Caracas, Norbert Braakhuis, het geheel proberen af te schermen.

    Voor de rest ratel jij maar wat. Noem één bedrijf van een Curaçaoënaar in Venezuela dat in beslag is genomen door Maduro?

    Zo ook dat het allemaal van één kant komt. Zie de staat van onze economie momenteel. Wij hadden veel eerder in de huidige staat kunnen verkeren ware het niet dat PdVSA na vertrek van Shell de raffinaderij ging exploiteren.

    Voorbereiding voor een storm met oorlogshandelingen vergelijken past enkel in jou hersengespin. De Schepper heeft Curaçao BENEDENwinds geplaatst op deze aardbol, dat is de realiteit waar wij erg dankbaar voor zijn. Ik begrijp dat jij kwijlt bij de gedachte dat Curaçao opgehitst kan worden t.a.v. Venezuela met als gevolg militair ingrijpen en ‘humanitaire hulp’ volgens het Afghanistan model. Iedereen heeft zo zijn ‘kicks’, maar ‘you can keep on dreaming’.

  16. @ Hoedanook,

    Om het wat inzichtelijker te maken is dit wellicht een goede vergelijking.

    Vergelijk Venezuela maar met het begin van het orkaanseizoen. Je hebt geen idee of er dit jaar een orkaan over je eiland heen zal trekken. Kun je 2 dingen doen: of je gaat er maar vanuit dat er niets zal gebeuren (iets dat we hier graag doen) of je gaat je voorbereiden. Niet dat je daarmee de orkaan kunt voorkomen, maar je kunt wel de gevolgen beperken.

    En hoe ziet Curacao en onze economie er dan uit wanneer Maduro zou besluiten tot militair avonturisme ?
    Kijk gewoon even naar wat er op St Maarten gebeurde na orkaan Irma. Zo zal ons eiland er dan ook uitzien. Wellicht niet qua verwoesting van panden, maar wel qua economie. St Maarten is nog steeds niet hersteld en velen hebben nog altijd geen werk of inkomen. Een groot deel is destijds van het eiland vertrokken, definitief. De rest moet de boel weer op zien te bouwen. St Maarten is een kleiner eiland en heeft miljarden nodig om er weer enigzins bovenop te komen. Dat herstel gaat jaren duren.
    Dat is het scenario dat je hier ook kunt verwachten als je Maduro het idee geeft dat het wel eens lonend zou kunnen zijn om de eilanden in te lijven.

    En dat Venezuela dat, historisch gezien, ook wil is wel bekend.

  17. @ Hoedanook

    Dat de vakbonden zijn afgereisd is wellicht voor jou normaal, maar voor mij is dat van de zotte. Een vakbond is voor de belangen, binnen het bedrijf, van de werknemers. Een vakbond is geen directie en is geen partij in onderhandelingen. Hier meten de vakbonden zich echter een status toe, welke zij niet hebben en welke hen ook niet toebehoort. Ze gaan simpelweg op de stoel van de regering en de directie zitten. Zoiets is voor mij volstrekt onacceptabel. Maar het toont wel aan hoe onprofessioneel we hier te werk gaan. Lijkt zo langzamerhand wel een communistische staat, de macht aan de werknemers.
    En wat hebben de werknemers dan uberhaupt voor elkaar gekregen ? Komen er weer tankers ? Komt er weer olie naar het eiland ? Alleen het deel dat voor het eiland noodzakelijk is, is door de rechter onder het beslag van ConocoPhilips uitgehaald. Al het andere rust nog steeds beslag op. Venezuela kan dat beslag zo opheffen, ze hoeven alleen die 2 miljard op tafel te leggen en dat kan gewoon in de vorm van olie. Dat is 33 dagen olieproductie, uitgaande van de prijs van een week geleden. Maar Venezuela wil dat niet betalen, zij verzetten zich, dus zo vriendelijk is Venezuela in het geheel niet.
    Ook hier op het eiland zijn Curacaoenaars teruggekeerd uit Venezuela die daar eigen bedrijven hebben gehad, welke allemaal in beslag zijn genomen door Chavez en Maduro. Die YdK hebben alles verloren, zijn momenteel volledig berooid en moeten hier op kosten van familie gaan leven. Hopelijk vinden ze nog een baantje, maar inkomen hebben ze niet meer. Hoezo hebben wij dan een goede band met Venezuela ?

    Een correcte stelling is dus: Wij HADDEN een goede band met Venezuela. Maar wanneer ik alles op een rijtje zet dan steekt hij gewoon zijn middelvinger naar de eilanden op oftewel de goede band komt alleen van 1 kant, te weten onze kant. En dat is omdat wij ons bijna volledig afhankelijk hebben gemaakt van Venezuela.
    Groente, fruit, brandstof etc kun je allemaal op korte termijn hier naartoe halen, maar een militair optreden duurt even wat langer. En daarom geldt daar ook alijd ‘voorkomen is beter dan genezen’. Klinkt vreemd, maar de laatsten die een militair treffen willen zijn de militairen zelf. Zij weten immers dat er dan doden en gewonden gaan vallen en dat er alleen maar verliezers zullen zijn.
    Voor het geval je het nog niet beseft: wanneer Maduro het in zijn hoofd zou halen de eilanden te annexeren dan kunnen we met zijn allen op de boot stappen en ergens anders gaan wonen, er zal niets van de economie van het eiland overblijven. De toeristen zullen niet meer komen, dus die peiler van de economie stort direct in. Dan praat je toch over bijna 40 % van de inkomsten van dit eiland. Duizenden banen gaan verloren, hotels, restaurants, groothandels, toeleveranciers, onderhoudsbedrijven etc etc gaan allemaal op de fles. Direct daarna is de hele financiële sector verdwenen, die hebben slechts 1 handtekening nodig om hier te verdwijnen, dus dan stort dat deel van de economie in. De raffinaderij is al niets op dit moment en de haven ligt al op zijn gat.
    M.a.w. de luxe om maar even af te gaan zitten wachten of Maduro het op zijn heupen krijgt is een hele dure gok.
    Dan kun je maar beter middels afschrikking gaan werken en dat is de prijs van het annexeren zo hoog maken dat hij die prijs niet wenst te betalen. Dat doe je vooraf en niet achteraf.

  18. @Joep,
    Elke relatie; een huwelijk, diplomatie, noem maar oo, kent zijn ‘UPS and downs’. Om het simpel te houden, pas bij agressie gaat men over tot het nemen van maatregelen ter bescherming. Is er sprake van agressie? Wat als reactie op deze (aangenomen) motie, ook vanuit Nederland, steeds wordt onderstreept, is de historische goede relatie met Venezuela. Maar ik begrijp dat er individuen, waaronder individuen die frequent reageren op KKC, zijn die dit graag een andere verhouding Venezuela met Curaçao zien. Maakt allerlei transacties boven on onderhands makkelijker.

    Waarschijnlijk bij jou niet aangekomen, maar vakbond Capri en charlatan MDPT-lid, zijn afgereisd naar Venezuela en hebben daar met de top van PdVSA en de minister van Energie gesproken. Zij hebben ook een deur geopend vort ConocoPhillips en RdK ook in het gesprek betrokken. Vraag is: waarom lukt dit een aantal vakbondsvertegenwoordigers wel en de regering Rhuggenaath bijna niet? Socialisme en de ‘internationale’ hebben hier niets mee van doen.

  19. Als ik de foto van Dhr Ruggenaath zie dan krijg je de indruk dat ie staat te dromen. Hopelijk wordt hij niet met de schrik wakker als de nood aan de man komt.
    Als oud militair heb ik de afbraak van defensie in de West gezien zoals dit ook in Nederland is gebeurd in de afgelopen decennia . Uit bezuinigings-maatregelen! In 1969 werd de hulp van Nederland ingeroepen maar die kwam in feite veel te laat. Punda en Otrobanda gingen in vlammen op doordat er geen besef bij de overheid was van wat er toen zou kunnen gebeuren.
    Te veel vertrouwen in de Venezolaanse dictatuur kan onze regering beter niet hebben, zorg dat je op alle eventualiteiten voorbereid bent voordat het te laat is.

  20. @ Hoedanook,

    Die historisch goede band heeft Maduro er niet van weerhouden om de drie eilanden gedurende enige maanden te blokkeren. Wellicht kun je nog de lege fruit en groenteschappen in de supermarkten herinneren. Is enige tijd geleden, toch wel een maand of 5, dus dat kan iets teveel zijn.
    Ook de beslaglegging op PdVSA zijn een gevolg van het beleid van Chavez en Maduro, waar wij iedere dag de gevolgen van mogen ondergaan. Niet dat we niet kunnen rijden of koken, maar het is wel verdomd stil op de raffinaderij en in de haven. Dat treft ons, economisch gezien ook.
    Dan hebben we natuurlijk de vele illegalen die hier aan land komen. Zij zorgen voor een behoorlijke extra kostenpost en extra criminaliteit (hoewel we daar zelf ook goed in zijn).

    Wanneer je even terugbladert in de geschiedenis van dit forum kun je ook lezen dat ik militair avonturisme van Maduro een maand of 5 geleden al heb geïdentificeerd als een reëele optie. Het is de werkwijze van veel dictatoriale regimes, die thuis in het nauw zijn gekomen door mismanagemen, fraude en corruptie. De voorbeelden uit de geschiedenis zijn legio.

    Gaat het ook gebeuren ? Om eerlijk te zijn denk ik van niet. Maduro heeft niet langer de financiële en materiële middelen om dit voor elkaar te krijgen. De eilanden overnemen vergt toch wel wat logistiek en vooral mankracht. De mankracht zal er wel zijn, doch ik denk dat de bevoorrading van die manschappen het grote probleem is. Dan kan hij ze natuurlijk hier naartoe sturen met de mededeling dat ze maar moeten gaan plunderen, doch op die manier kun je geen moderne oorlog meer voeren.
    Echter, wanneer Maduro weet dat de eilanden totaal geen verdediging hebben dan is het een totaal ander verhaal. Op Bonaire kom je uberhaupt geen militair tegen en hier lopen er hooguit genoeg rond om een road block te vormen wanneer Maduro het op zijn heupen zou krijgen.

    Nog geen 20 jaar geleden hadden we hier het drievoudige aan militairen rondlopen. Vormden die een bedreiging voor het eiland ? Nederland heeft dat, a.g.v. bezuinigingen volledig afgebouwd naar een minimum. Dat mag je gerust een onderbezetting noemen en op zich is dat niet erg, maar wanneer je een land naast de deur hebt dat in elkaar aan het storten is, dan is het goed daar eens over na te denken.
    ‘Wat ga je doen als Maduro besluit om de eilanden te annexeren ?’
    ‘ Wat ga je doen als hij de containers gaat blokkeren door schepen te verbieden door Venezolaanse wateren te varen ?’
    ‘Wat ga je doen als Maduro het luchtruim boven de eilanden claimt en geen vluchten meer toestaat naar de eilanden ?’
    ‘Wat ga je doen als Maduro hier ineens marineschepen voor de kust laat liggen, zogenaamd om de olietankers te beveiligen ?’

    Het is nooit slecht na te denken over dit soort scenario’s. In een normale situatie is dat niet nodig, hoewel er ten tijde van de koude oorlog ook kant en klare plannen in de kast lagen voor het geval dat de Sovjet Unie zou besluiten de Noord Duitse Laagvlakte over te steken. En die plannen werden ook regelmatig getraind, openlijk, zodat het Oost-blok wist dat ze geen avontuurtjes konden aangaan.

    Ten aanzien van economische, sociale, culturele aspecten kun je je laten leiden door een bestaande band. Maar militair gezien bestaat het woord ‘to assume’ niet. ASSUME will make an ASS out of U and ME.

    Maar het blijft apart dat een partij, die decennialang defensie heeft uitgekleed, nu ineens pro-defensie is. Datzelfde scenario gebeurde ook vlak voor WO2. Ook toen is defensie wegbezuinigd, waardoor er in 1940 niets te doen viel toen Hitler aan zijn avonturen begon.
    Dus wat overleg met de Fransen, Engelsen, Amerikanen en natuurlijk Colombianen en Brazillianen kan geen kwaad. Wellicht is het overbodig, gebeurt er nooit wat, maar daar op gokken staat gelijk aan naar het casino gaan en alles wat je hebt (auto, huis, inboedel, bankrekening nr etc) inzetten op Rood of Zwart en dan maar hopen dat het goed gaat.
    Niet slim.

  21. @Joep beschikt natuurlijk over betere intilligentievergaring dan Rhuggenaath. Ook kan weet hij de historische de relatie tussen de bevolkingen van Curaçao en Venezuela op zijn eigen ,sensiviteit’ in te schatten (alomvattend analyse). Echter, de krabbende posities van @ Joep als het gaat om Nederland en de andere landen in het Koninkrijk is nu wel bekend.

    Vreemd dat de 2de Kamer dit onderwerp aanhaalt en wij niets hierover vanuit de IPKO hebben vernomen. Met alle sociale onrust op het eiland kan extra inzet door Defensie de ‘vlam in de pan’ doen slaan. Een ‘what if’ scenario waar @Joep waarschijnlijk ook een antwoord op heeft.

  22. Anticiperen is nooit echt een goede eigenschap van Ruggenaath geweest. Hij is meer van het type: ‘ik reageer wel als de boel in het honderd loopt’.

    Helaas is het nog altijd zo dat je, voor het opbouwen van een defensie, ruim wat tijd nodig hebt. Pas gaan nadenken op het moment dat het te laat is behoort niet echt tot hetgeen je goed leiderschap kunt noemen.
    Bij defensie is men gewend om met zogenaamde ‘what if’ scenario’s te werken. Dat vertaalt zich dat in plannen op papier en mocht het zo zijn dat ‘the shit the fan hits’ dan kom je niet een in ‘oh shit’ situatie terecht. Dan weet je wat je moet doen en hopelijk heb je dan al je maatregelen genomen de schade te beperken.

    Maar dat onderdeel heeft Ruggenaath kennelijk niet begrepen. Hij klinkt meer alsof hij bang is Maduro voor het hoofd te stoten. Alleen is het niet slim je door angst te laten leiden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties