31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Curaçao als bemiddelaar

HomeMediaAD | Curaçao als bemiddelaar
ConocoPhillips statement on ruling court

Willemstad – Curaçao speelt op dit moment een belangrijke bemiddelende rol bij het oplossen van de problemen tussen ConocoPhillips en PdVSA.

Hierbij richten de partijen zich op het op korte termijn verhogen van de productie van de raffinaderij met een mogelijke strategische partner, waardoor PdVSA in staat zal zijn om de schulden aan ConocoPhillips te betalen.
Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in de Staten gezegd.

De minister-president is positief gestemd over de gesprekken die de vakbonden hebben gehad met PdVSA in Venezuela. ,,Hierdoor kon ook Refineria di Kòrsou (RdK) in gesprek met PdVSA treden en konden we werken aan een kortetermijnoplossing. Er is nu een opening om samen met PdVSA een derde partij te zoeken om de productie van de raffinaderij voor 2019 te verhogen. Daarmee komt de export weer op gang waardoor schulden terugbetaald kunnen worden”, aldus Rhuggenaath.

Op de langere termijn wordt gezocht naar een strategische partner voor na 2019. ,,Daarover kan ik zeggen dat we weliswaar één vogel hebben laten vliegen, zoals Statenlid Marilyn Moses (MP) heeft gesteld, maar het was wel een vogel zonder vleugels en eentje die geen eieren legde. Omdat we tijdig de ontwikkelingen met Guangdong Zhenrong Energy (GZE) hebben opgezegd, is de weg geopend om andere mogelijke partners te benaderen. Nu kan ik die tien andere vogels weer proberen te vangen”, zo stelde Rhuggenaath.

Volgens de premier is er goed contact geweest met ConocoPhilips om de beslagen op tegoeden en activa van PdVSA dusdanig op te heffen dat het eiland er geen negatieve gevolgen van hoefde te ondervinden en waardoor er nog genoeg producten voor de lokale markt geleverd kunnen worden en Aqualectra kan blijven draaien. De Curaçao Refinery Utilities (CRU)-plant is ook gereed om de productie weer op te starten, zo is naar voren gebracht. Dit werd later op de avond bevestigd door overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK). ,,Boiler 2 van CRU is weer in gebruik. Hierdoor kunnen de installaties van de Isla-raffinaderij weer operationeel worden.”

Nu boiler 2 weer in gebruik is kan CRU zich richten op de reparatie van boiler 3. Het streven is dat boiler 3 eind september weer in gebruik kan worden genomen. Als dat gebeurt kan boiler 2 uit de roulatie worden gehaald voor een grondige inspectie door het Stoomwezen. De boilers en andere installaties van CRU zijn van essentieel belang voor de raffinaderij. Zoals bekend had CRU de laatste tijd problemen met de levering van de utiliteiten aan de Isla. Normaal gesproken levert CRU stoom, stroom, water en druk aan de Isla-raffinaderij.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. @hoedanook, Je moet geen halve verhalen vertellen zodat jij je verhaal 1 een bepaalde richting kan stellen. Nederland staat bekend als een kundig land mbt graafwerkzaamheden! Het Panama kanaal is ook onlangs verbreedt zodat de grootste boten er nu wel doorheen kunnen. En hier hebben Nederlandse bedrijven ook aan meegedaan! Hmm dan klopt dan jouw verhaaltje niet meer!

  2. @ Hoedankook,

    Een crude carrier transporteert crude oil, geen geraffineerde producten. Voor crude oil hebben we geen raffinaderij nodig, maar een overslag en die is er al op bullenbaai.
    Geraffineerde producten worden al heel lang niet meer vervoerd in supertankers, sterker nog, die zijn nooit vervoerd in supertankers. Met de komst van de supertankers en daarna VLCC etc is het alleen nog maar erger geworden.

  3. @Joep,
    Papegaaien is makkelijk. Graag de werkelijke feiten!
    Uit alle vehalen is nu wel een duidelijk beeld dat ‘invloeden binnen het Koninkrijk’ de relatie tussen Curaçao en China hebben verstoort. Van je “vrienden” moet je het hebben.
    Waar jij de wijsheid vandaan haal dat transport via tankers “achterhaald” is, is een raadsel. Er wordt een kanaal door Nicaragua gegraven (gefinancierd door China en waar Nederlandse bedrijven flink aan verdienen) waar ‘ultra large crude carriers’ (ULCC) doorheen zullen varen. Misschien kan Curaçao in de toekomst ook daar ‘bemiddelen’?

  4. @ Hoedanook,

    Whiteman zal zich altijd achter Guandong blijven scharen, ook wel logisch ook, want was hij niet degene die ineens met die MOU kwam aanzetten ?

    Later bleek dan dat Guandong totaal geen kennis en financiën bezat om de raffinaderij te moderniseren. Vervolgens bleek ook nog eens dat Guandong al is veroordeeld tot een immense schadevergoeding voor een ander project dat ze in het honderd hebben laten lopen.
    Dus dat Guandong de deur is gewezen is volledig terecht. Wat je je af zou moeten vragen is: ‘waarom is Whiteman uberhaupt met hen in zee gegaan ?’
    Ik vrees dat de eigenbelangen van Whiteman daar weer een belangrijke rol hebben gespeeld.

    Maar, in deze tijden nog denken dat je een geschikte partner voor de raffinaderij kunt vinden komt overeen met het zoeken naar een koper voor de Titanic toen die de ijsberg al had geraakt. Dat besef wil er hier niet echt in en dan vraag je je toch af: ‘waarom niet ?’
    Is het domheid ? Is het hopen tegen beter weten in ? Is het eigenbelang (er financieel beter van worden) ? Is het politiek eigenbelang (bang om de verkiezingen te verliezen) ?
    Wat het ook is, gokken dat een uitbater van de ISLA een gegarandeerde aanvoer van olie zal hebben is jezelf voor de gek houden. Tenzij we hier olie uit de Golf van Mexico gaan raffineren hoef je niet meer te rekenen op een stabiele aanvoer van olie. En tankers vol met geraffineerde producten naar China of Europa brengen is een volledig achterhaald concept. De tankers die daarvoor nodig zijn, om het kosteneffectief voor elkaar te krijgen, bestaan uberhaupt niet meer.
    Dus er zit niets anders op dan gewoon accepteren dat de ISLA geen toekomst heeft en dus moet je gaan werken aan een alternatief. Niet leuk, maar het is niet anders.

  5. Rhuggenaath is blijkbaar niet bekend met de gezegde: ‘beter één vogel in de hand……. ‘.
    Volgens Whiteman was Nederland de mening toegedaan dat Curaçao niet over de capaciteit beschikte om met de Chinezen te onderhandelen over een mogelijke toekomst voor de oliesector op Curaçao. Nu met de Nederlandse tak (BV) van ConocoPhillips aan één kant is Curaçao als medium wel noodzakelijk?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties