32 C
Willemstad
• zaterdag 25 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Geen ontslag voor curatoren Banco Del Orinoco

HomeMediaAD | Geen ontslag voor curatoren Banco Del Orinoco

Verzoek Banco Del Orinoco en aandeelhouders afgewezen

Vervalste documenten, sprake van ernstige overtreding van antiwitwas- en antiterrorismeregelgeving. Gerecht achtte eerdere twijfels CBCS over financiële positie terecht. Ook in het faillissementsvonnis kwam een beeld naar voren van list en bedrog. De lokale bankdirecteur is de op Curaçao geboren René Römer

Willemstad – De in het faillissement van Banco De Orinoco nv aangestelde curatoren worden niet ontslagen, zoals de Venezolaanse aandeelhouders – met aan het hoofd Víctor Vargas – van deze op Curaçao gevestigde internationale bank willen.

Banco Del Orinoco op Curaçao, daarin gesteund door Cartera de Inversiones Venezolanas ca en Banco Occidental de Descuento Banco Universal ca, beide in Venezuela, stellen ook dat het bijzonder ‘onverstandig’ is dat de rechter die de curatoren heeft aangesteld, zichzelf als rechter-commissaris heeft benoemd.
Zij zien daarbij echter kennelijk over het hoofd, aldus de beschikking van begin deze week, dat dit de wettelijk voorgeschreven gang van zaken is: artikel 11 van het Faillissementsbesluit bepaalt dat de rechter in eerste aanleg die het vonnis tot faillietverklaring uitsprak tevens de functie van rechter-commissaris in het faillissement vervult.

Ter onderbouwing van hun verzoek tot ontslag van de curatoren – Michiel Gorsira en Stan van Liere – stellen de bank en aandeelhouders zich op het standpunt dat de curatoren hun taak niet met de noodzakelijke onafhankelijkheid zouden kunnen uitvoeren. Althans dat sprake is van een schijn van belangenverstrengeling, omdat de curatoren en hun kantoor – VanEps Kunneman VanDoorne – betrokken zijn geweest bij (de advisering over) de intrekking door de Centrale Bank CBCS van de bankvergunning van Banco Del Orinoco, de aanvraag door de Centrale Bank van de noodregeling, het toezicht tijdens de noodregeling en de aanvraag van het faillissement.

Het verzoek van deze internationale bank van Venezolaanse origine is vrij resoluut ‘afgewezen’. Het verzoek dateert van 25 oktober, nadat op 4 oktober de eerder uitgesproken noodregeling werd omgezet in faillissement, met aanstelling van de advocaten Gorsira en Van Liere tot curatoren en met benoeming van de rechter die het faillissement uitsprak tot rechter-commissaris.

,,De omstandigheid dat de curatoren voorafgaand aan het faillissement als adviseurs van de Centrale Bank betrokken zijn geweest bij de noodregeling, heeft eerder te gelden als een pre dan als een contra-indicatie voor hun aanstelling”, oordeelt het gerecht.

Daarbij is van belang dat de rol van de Centrale Bank in een noodregeling er een is van een onafhankelijk toezichthouder, die alle betrokken belangen – waaronder in het bijzonder uiteraard de belangen van de schuldeisers/rekeninghouders – in acht moet nemen. ,,Dat de Centrale Bank dit in het geval van Banco Del Orinoco niet zou hebben gedaan, is gesteld noch gebleken.”

De omstandigheid dat de curatoren de CBCS in de aanloop naar en tijdens de noodregeling hebben bijgestaan, maakt niet dat er in redelijkheid voor gevreesd kan worden dat zij hun taak als faillissementscurator niet naar behoren – en dus met de nodige onafhankelijkheid – kunnen vervullen, aldus de motivering in de beschikking.

,,Hun positie is in zekere mate vergelijkbaar met die van een curator die eerder bewindvoerder was in de aan het faillissement voorafgegane surseance van betaling”, vervolgt de toelichting.

,,Na surseance pleegt de bewindvoerder te worden belast met de taak van curator in het faillissement, juist vanwege diens eerdere bemoeienis met de boedel en diens bekendheid met de achtergrond en betrokken belangen.”

Is er 2,4 miljard aan vermogen?

De Venezolaanse aandeelhouders van Banco Del Orinoco hebben, zoals eerder bericht, ook verzet- en beroepsprocedures ingesteld tegen het faillissement; die zaken dienden gisteren. Voor de stelling dat de curatoren Gorsira en Van Liere hierbij niet onafhankelijk zouden kunnen adviseren, bestaat volgens het gerecht geen aanwijzing.

,,Bovendien zal het ook daar steeds in de kern gaan over de vraag of tegenover de verplichtingen van Banco Del Orinoco al dan niet vermogen ter waarde van 2,4 miljard gulden staat, dat volgens opgave van de bank is ondergebracht bij effectenbewaarders Farringdon (Singapore), Welden (Uruguay) en Vistra (Panama).”

Als dat waar is, zullen Banco Del Orinoco op Curaçao, Cartera de Inversiones Venezolanas en Banco Occidental de Descuento Banco Universal ‘dat tot ieders vreugde kunnen aantonen’, aldus het gerecht, ongeacht de eventuele vermoedens van de curatoren van het tegendeel. De curatoren hebben de Venezolaanse aandeelhouders niet belemmerd in het aanhangig maken en doorzetten van de verzet- en beroepsprocedures.

,,Ook daarin is geen grond gelegen de positie van de curatoren te heroverwegen.”

Cartera de Inversiones Venezolanas is voor 81,4 procent aandeelhouder in Banco Del Orinoco, terwijl Banco Occidental de Descuento Banco Universal de overige 18,6 procent bezit. BDO staat onder (uiteindelijke controle) van Víctor Vargas Irausquin (de UBO, ofwel de ultimate beneficial owner).

Op 5 september werd door het gerecht de noodregeling uitgesproken, waardoor het feitelijke bestuur vanaf die datum werd overgenomen door de Centrale Bank CBCS.

Twee dagen eerder, op 3 september, direct na de mondelinge behandeling van het verzoek tot toepassing van de noodregeling, hebben Vargas en de aandeelhouders besloten tot liquidatie van Banco Del Orinoco, met benoeming van Emsley Tromp – voorheen Centrale Bank-president – tot vereffenaar, zo meldt het eerste voorlopige verslag van de curatoren.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

 1. Verantwoordelijke voor het Orinoco drama, Reneetje Romer, is nog steeds gewoon directeur van de Curacaose effectenbeurs.

  Noem mij 1 ander land in de wereld waar dat zou kunnen.

  Weten we meteen hoe serieus we onze effectenbeurs moeten nemen.

  De Curacao stock exchange is niets anders dan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer.

  En iedereen ziet keizer Romer nu naakt.

  Dankzij Orinoco.

  Elk nadeel hep sijn voordeel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties