AD | Geen NOW voor media Curaçao

Mc William: Geen onwil, maar geld is er gewoon niet

Willemstad – De media – zoals dagbladen, radio- en televisiezenders – komen niet in aanmerking voor de loonsubsidie in het kader NOW (Noodregeling Overbrugging Werkgelegenheid), terwijl media ook bijzonder hard worden geraakt door omzetverlies als gevolg van de coronacrisis, waardoor bij de mediabedrijven vele banen op de tocht staan.

,,Tegemoetkomingen kunnen alleen worden aangevraagd door bedrijven die hun hoofdactiviteit hebben in een sector die voorkomt op de Sectorlijst zoals goedgekeurd door de minister van Economische Ontwikkeling”, meldt de website Fondo di Sosten, die zaterdag werd gelanceerd.

Media staan daar niet op. Daar is in het weekend met verbijstering kennis van genomen. Minister Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling vraagt ‘begrip en geduld’, als deze krant vraagt om de argumentatie. ,,Het is niet een kwestie van onwil, maar van dat het (geld) er gewoon niet is. Er is gekozen voor sectoren die direct al klappen opliepen. Mogelijk, hopelijk, kunnen media bij de tweede tranche wel in aanmerking komen.”

Er is over het algemeen met verontwaardiging gereageerd op het uitsluiten van onder meer krantenuitgeverijen en elektronische media. Behalve een maatschappelijke en ideële rol die zij hebben, zijn het gewoon bedrijven met personeel en verplichtingen.

De meeste media hebben te kampen met een forse terugval van de advertentie-inkomsten. Dagbladen hebben door de lockdown ook veel minder losse (straat)verkoop. Mc William erkent het belang van media, zegt de omstandigheden te begrijpen en geeft aan de mediabedrijven aan de sectorlijst toe te voegen zodra daar enige financiële ruimte toe is.

Sectoren die wel in aanmerking komen voor NOW, zoals goedgekeurd door de minister van Economische Ontwikkeling, zijn:

 • Hotels, appartementenverhuur aan toeristen, reisbureaus, restaurants en café’s;
 • Verhuurbedrijven (behalve onroerend goed);
 • Transport en opslag (behalve expediteurs, cargadoors, bevrachters en overslag);
 • Amusement (behalve radio- en televisie-industrie en loterijen), attracties en cultuur;
 • Sportscholen en -accommodaties; duikscholen;
 • Schoonmaakbedrijven en (auto-)wasserijen;
 • Bewakings- en alarmdiensten;
 • Uitzendbureaus en personeelsadvies;
 • Hoveniersbedrijven en dierenverzorging;
 • Kapperszaken en overige persoonlijke dienstverlening;
 • Detailhandel non-food (behalve apotheken, medische artikelen, benzinestations en dierenbenodigdheden);
 • Detailhandel food (alleen alcoholhoudende dranken, tabak en consumptie-ijs);
 • Handel (behalve supermarkten, handel in brandstoffen en handel in farmaceutische producten);
 • Bouwnijverheid;
 • Installatiebedrijven;
 • Industrie (behalve voedingsmiddelen, papier, aardolie en producten voor reiniging en ontsmetting en medische producten);
 • Reparatiebedrijven voor gebruiksgoederen;
 • Mijnbouw;
 • Zorg (alleen medische labs, ergo/fysiotherapeuten en kinderdagverblijven);
 • Makelaars en taxateurs.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Geen NOW voor media Curaçao

 1. Ludwin Margarita

  Wiillemstad, 22 April 2020,

  Openbrief aan de “Opperbevelhebber” van de Regering van Curacao.
  Hulp NOW
  Bij verschillende persconferenties, heeft Minister Ruggenaat zich zelf benoemd, hierdoor de keuze om mij naar de “Opperbevelhebber” te richten.
  Het is mij opgevallen dat, op de lijst van Sectoren die wel in aanmerking komen voor NOW, zoals goedgekeurd door de minister van Economische Ontwikkeling, ook uitzend bureaus en personeel advies zijn.
  De vraag aan “Opperbevelhebber” : Is uitzendbureau ondertussen in arbeidswet geregeld is? Zo ja, hebben uizend bureaus werknemers? Of te wel zijn de geplaatste werkkrachten in dienst van de door of vanwege personeel advies en uitzend bureaus?
  Alhoewel deze crisis periode vanwege Covid-19 de hele wereld benadeeld, moeten we straks wel gaan beseffen dat eerlijk het langste duurt, geloof me maar.
  Persoonlijk heb ik zelf meegemaakt en weet dat er wel goede werkgevers bestaan, die gelukkig uitzendkrachten na enkele jaren in tijdelijk of vaste dien nemen. Maar slechten zijn er ook helaas. Voorbeeld Nul uren contract in deze moderne tijd.
  Het gaat mij om gevallen in deze moderne tijd, die een uitzendkracht machteloos leeft. Een uitzendkracht mag nooit zijn mond open maken, om ten onrechte behandelingen te reclameren. Probeer maar, dan hoef je morgen niet te komen. Ik hoef helemaal niet in detailles te gaan, want voorbeelden zijn er genoeg. Ik ben er van overtuig dat na dit schrijven alle waardheid naar boven komt. Schematisch 12 uren werken van bewakers zonder overtime, maaltijbonnen, onvoldoende rust tijden, geen recht op vakantie oef. Simpel no work no pay.
  Oscar Semeler, overledene, heeft voor dit alles machteloos gevochten tevens een reken sommetje gemaakt over de afdracht van ingehouden premies en sociale lasten die nooit afgedragen word.
  Het gaat mij erom dat boven genoemde instanties zich altijd als tussen persoon heeft gehandeld tussen uitzendkracht en bedrijf.
  Bekend is in ieder geval, dat Minister Giselle Mc William van Economische Ontwikkeling haar best doet en ook ‘begrip en geduld’ toont bij reactie reclame en argumentatie. Er is weinig of geen geld, aldus minister, dus moeten we uitkijken dat de verdeling eerlijk is.
  Hopende dat de uitzendkracht die ooit gewerkt heeft en nu werkloos is, welke niet bij de uitzend bureau noch bij het bedrijf in dienst is, wel in aanmerking zal komen voor NOW. Zo niet een of ander uitkering bij Minister Hensly Koeiman van S.O.A.W.
  Ludwin Margarita

 2. Fred Schiedam

  Als Curacao met z’n tijd was meegegaan, dan hadden ze advertenties kunnen blijven opnemen van al die webshops met levering aan huis binnen 24 uur!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *