28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AD | ‘Geef meer aandacht aan blue’

Gisette Seferina, site manager van het Blue Halo Initiative | Antilliaans Dagblad
Gisette Seferina, site manager van het Blue Halo Initiative | Antilliaans Dagblad
Willemstad – Er moet niet alleen aandacht zijn voor ‘green’ bij economische groei, maar ook voor ‘blue’. Dat was de strekking van de boodschap van Gisette Seferina, site manager van het Blue Halo Initiative op Curaçao.

BlueBlue Halo is een project van het Waitt Institute in Washington in de Verenigde Staten, waarbij samengewerkt wordt met lokale regeringen en wetenschappers om praktische en duurzame strategieën te ontwikkelen voor oceaan-zonering en visserijbeheer. Blue slaat op de zee, de oceaan die moet herstellen en die dusdanig duurzaam gebruikt moet worden dat dit voor toekomstige generaties een bron van inkomsten en geluk kan blijven.

Seferina was de gastspreker bij de verjaardag – Dies Natalis – van de University of Curaçao (UoC) Dr. Moises da Costa Gomez. Om die reden bracht zij dan ook naar voren dat niet alleen samengewerkt moet worden met non-gouvernementele organisaties, overheidsinstellingen en burgers, maar ook met wetenschappers. En dus ook met de UoC. ,,Alle faculteiten kunnen hun steentje bijdragen aan onderzoek rondom de kust van Curaçao”, aldus Seferina, die aangaf dat bij de zee en de kust niet alleen gedacht kan worden in economische termen, maar ook aan juridische, technische en educatieve aspecten gedacht kan worden. Zo zijn binnen het Blue Halo-project alle wetten nader onderzocht, maar komen er steeds weer nieuwe uitdagingen en zorgelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld rondom de onlangs aangenomen Landsverordening tot herziening van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) voor Oostpunt.

Op technisch gebied is er ook veel te ontwikkelen. Zo wordt er op Curaçao nog op een erg simpele en ouderwetse manier gevist met een lijn en een haak. ,,Erg lowtech. We willen vissen promoten en vissers organiseren, maar UoC kan met nieuwe innovatieve mogelijkheden komen om het vissen te moderniseren”, aldus Seferina.

De universiteit kan volgens haar ook een rol spelen bij het centraliseren van wetenschappelijke informatie. ,,We missen data en soms zijn verschillende organisaties bezig met eenzelfde onderzoek, wordt er dus niet voortgeborduurd op eerder gedaan onderzoek en dat komt omdat er geen centraal punt is waar alle onderzoeksgegevens samen komen.”

Op educatief gebied is er nog heel wat te winnen met bewustwording. ,,We vergeten dat de natuur financiële, emotionele en culturele waarde heeft. We kunnen het niet vervuilen. We weten niet wat we verliezen en we kunnen het verlies ook niet precies meten. De natuur kan niet praten, maar het vervuilen ervan heeft wel effect op ons. Denk aan de zee, die brengt ons rust, wast ons fysiek, maar vaak ook geestelijk schoon. We ontspannen in de zee, we leven van de zee en de vis uit de zee, de zee is goed voor het (duik) toerisme en voor de sociale contacten. Kortom, de zee is om te behouden en om duurzaam te ontwikkelen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Waar zijn de in het verleden door de overheid ten behoeve van de vissers aangeschafte (10?) professionele vissersschepen gebleven? Verroest en gesloopt?
    De Curaçaose visser gaat ‘s morgens de zee op en komt ‘s middags weer terug.
    Éen of meerdere nachten op zee is er niet bij.
    Om de visserij professioneel te maken zal er een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden. En dat zal nimmer gebeuren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...