28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD | Faillissement dreigt voor Tayer Soshal

HomeMediaAD | Faillissement dreigt voor Tayer Soshal
van 2013 tot en met 2017 een jarenlang exploitatietekort

Willemstad – De sociale werkplaats Fundashon Tayer Soshal (FTS) op Santa Martha, Bándabou, dreigt failliet te gaan. Dat blijkt uit een onlangs aan de Staten aangeboden onderzoek door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab).

Daarin staat dat er van 2013 tot en met 2017 een jarenlang exploitatietekort is vastgesteld van gemiddeld 3 ton per jaar. ,,Uit de financiële verantwoordingen blijkt dat zowel de subsidieopbrengsten als de eigen opbrengsten dalen, terwijl er geen evenredige daling in de kosten is. Daartegenover blijkt dat er grote voorraden gereed product aanwezig zijn binnen FTS, wat druk uitoefent op de liquiditeit van de stichting.”

Ook constateert Soab dat de zogenaamde overheadkosten ‘veelal hoger zijn dan de directe kosten en dat er sprake is van een hoge schuldenlast, die met name bestaat uit schulden aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en de Belastingdienst’.

,,Dit alles draagt niet bij aan een gezonde en efficiënte bedrijfsvoering. Met de structurele exploitatietekorten, de hoge overheadkosten en de hoge schuldenlast wordt het risico op faillissement steeds groter.”

Vooralsnog lijken de tekorten volgens Soab te worden geabsorbeerd door het positief eigen vermogen. Maar dit vermogen bestaat voornamelijk uit een Fonds financiële materiele vaste activa, waarvan een nadere toelichting ontbreekt. ,,Als dit fonds slechts bestaat uit de afschrijvingen van de van de overheid verkregen gebouwen, dan is dit wellicht geen post dat te gelde gemaakt kan worden en zou de stichting daarmee reeds in ernstige continuïteitsproblemen kunnen verkeren. Zonder interventie zal dit leiden tot faillissement van de stichting.”

Soab constateert dat de begrotingen voor de jaren 2015 tot en met 2017 opgesteld werden op grond van wenselijkheid en niet gebaseerd op jaarplannen en ook niet op reële (subsidie)inkomsten. ,,De begrotingen zijn na 2015 niet goedgekeurd en vastgesteld door het bestuur en er vond geen budgetmonitoring en financiële verantwoording plaats.”

Uit de rapportage van Soab blijkt dat de jaarlijkse subsidie rond de 3,5 miljoen gulden ligt (in 2015 bijna 4 miljoen gulden en in 2017 een kleine 3,5 miljoen gulden). De stichting heeft daarnaast nog eigen inkomsten uit verkoop van producten die in de sociale werkplaats gemaakt worden. Maar deze inkomsten worden elk jaar minder.

Fundashon Tayer Soshal

FTS is een stichting met als doel: het bieden van een aangepaste en beschutte werkplaats/ werkplek voor mindervalide werkzoekende personen, die niet of voorlopig niet bemiddelbaar zijn op de reguliere arbeidsmarkt, gericht op het verrichten van zinvolle arbeid met het oog op behoud, herstel en/of bevordering van de arbeidsgeschiktheid, in het kader van eventuele plaatsing in het normale arbeidsproces.

Tot de doelgroep behoren personen die door bij henzelf gelegen factoren niet of op de voorhand niet bemiddelbaar zijn op de reguliere arbeidsmarkt doch die tot regelmatige arbeid in staat zijn zonder daarbij de arbeidssfeer te verstoren en die bovendien gemotiveerd zijn om arbeid te verrichten. De FTS is gehuisvest in Landhuis Santa Martha op Bándabou.

Volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel (KvK) bestaat het bestuur momenteel uit interim-directeur Gershwin Santiroma, secretaris Melania Obispo-Noor en de commissarissen Edwin Baas, Jurphrey Maria en Marbella Pichardo.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. @ Luisa Maria,

  Graaien is op Curacao de grootste hobby van iedereen. Waar men kan graaien graait men ook daadwerkelijk. Enige terughoudendheid bestaat hier niet. Helaas.

  3 a 4 miljoen subsidie er doorjassen is geen kattepis. Dan praat je over 2,5 a 3 ton per maand. De gehandicapten krijgen nagenoeg niets, worden vervoerd met bussen, dus aan de rest van het personeel zullen wel weer gigantische salarissen worden betaald. Iedere keer hetzelfde liedje

 2. Tayer Social, is dat niet de sociale werkplek waar gehandicapten en zwakbegaafden werkt? Het is niet zo lang geleden dat de PS de MAN leden van uitbuiting had beschuldigd, het scheen dat managers rond de 20.000NAF verdienden terwijl de gehandicapten amper 300 Naf in de maand kregen.

  Helaas is er onder het bewind van PS voor de arbeiders daar niets veranderd de enige gehandicapten die vooruit zijn gegaan, zijn de zwakbegaafden op de lijst van PS die hun kaki uniform voor witte hemden met stropdas mochten inruilen.

 3. Tayer Soshal is al jarenlang een grabbelton waar alle betrokkenen naar hartelust in graaien. Tijd om die tent dicht te gooien.

 4. ‘ ,,Als dit fonds slechts bestaat uit de afschrijvingen’…

  Geweldige accountants bij SOAB. Vragen niet door of eisen bewijsmateriaal. Doen alleen aannames. En dat controleert onze overheid!

  Accountant afkomstig uit de afvalbak van KPMG?

  Dios spar nos.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties