28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD | Artsentekort vereist een beleidslijn

HomeMediaAD | Artsentekort vereist een beleidslijn
Artsentekort vereist een beleidslijn

Willemstad – Honderden Antilliaanse en Arubaanse jongeren reizen jaarlijks naar Nederland voor een artsenopleiding. Maar weinigen van hen keren na afloop terug naar hun eiland van herkomst, zodat daar een groot artsentekort is ontstaan.

,,Het is nodig en mogelijk dit tij te keren”, meldt Medisch Contact in een bijdrage van Thaïs Tong, Zahira Getrouw, Homan Jeung en Felix Holiday werkzaam in achtereenvolgens Leiden, Groningen, Curaçao en Sint Maarten.

Toen de Nederlandse staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid afgelopen zomer diverse zorginstellingen in het Caribisch deel van het Koninkrijk – op Aruba, Curaçao en Sint Maarten – had bezocht, maakte hij het volgende bekend: ,,Alle drie de overzeese landen hebben aandacht gevraagd voor de problematiek van het aantrekken van voldoende medisch specialisten in hun ziekenhuizen.

Ondanks dat het startpunt per land verschilt, is het ook in het belang van Nederland om voldoende en goedopgeleide medische beroepsbeoefenaren binnen het Koninkrijk te krijgen en te behouden. Daarom zal ik per land nagaan hoe Nederland hen hierin kan ondersteunen en zij op hun beurt inzichtelijk zullen maken waar ze precies behoefte aan hebben”.

Het werven en behouden van voldoende medisch specialisten, maar ook van bijvoorbeeld ziekenhuisapothekers, is ‘een probleem waar de eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk al langer mee kampen’. Tong, Getrouw, Jeung en Holiday: ,,Er zijn dan ook grote zorgen over de continuïteit van de gezondheidzorg.”

Jaarlijks vertrekken honderden studenten van de eilanden naar Nederland om daar een studie geneeskunde, farmacie, biomedische wetenschappen of gerelateerde studies te volgen. Maar de meesten van hen keren niet terug na hun opleiding. ,,Vaak willen ze wel, maar verschillende factoren werpen hier een drempel op. En dat moet veranderen”, schrijven zij in Medisch Contact, een uitgave van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

,,Dat wij een zeer actueel probleem aansnijden blijkt nog eens uit een zeer recente aankondiging – op 2 november jongstleden bij de begrotingsbehandeling – van het Curaçaose ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), om het budget van het ziekenhuis op Curaçao met 11 miljoen gulden te verhogen. Dit onder andere voor het aantrekken van medisch specialisten uit de regio. Hierbij werden specifiek Colombia, Venezuela en Cuba genoemd.

Tong, Getrouw, Jeung en Holiday: ,,Deze tegenstrijdigheid – honderden studenten vertrekken naar Nederland en intussen worden medici elders gezocht – illustreert precies het probleem waarvoor de Cariben staan en waarvoor AMA (Asosiashon Mediko di Antias) een oplossing zoekt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Waren er niet 3 top specialisten YDK die hier wilde komen werken , Hart, Duik en vaat specialist . Die hier door hun Collega’s en de politiek weg gepest zijn. Geef de jonge afgestudeerde specialisten groot gelijk dat ze gaan werken daar waar ze wat voor de mens kunnen betekenen i.p.v. een derde wereld land waar vele fouten door elkaar gedekt worden en als er dan een inspecteur daar paal en perk aan wil stellen moet die ook weg. Hoe geloofwaardig is dit artikel dan, niet dus.

  2. Honderden jongeren per jaar die naar Nederland reizen voor een artsenopleiding? Dus alle bursalen worden dokter? Zoveel halen niet eens een VWO diploma!

  3. “Artsentekort”, het verbaast me niets, volgens mij zijn wij één van de weinige landen waar politici meer dan artsen verdienen. Artsen moeten zich bezig houden met wat ze geleerd hebben en niet proberen via de politiek snel rijk te worden.

    Laatst zag ik nog een arts, Jerry Semper van Pais op tv, de opname was in zijn praktijk. Ik wist niet wat ik zag.

    Er was een wasbak in beeld, dat met een kraan bediend wordt, een kraan, in een dokterspraktijk.

    Ik probeerde mij een voorstelling van zaken te doen, een patiënt komt binnen voor een prostaat onderzoek, hij steekt zijn vinger in de achterste van de patiënt om te voelen, vervolgens draait hij de kraan met poepbacterie aan zijn hand open, hij wast zij handen en draait daarna dezelfde kraan met poepbacterie er aan dicht en geeft de patiënt een hand om afscheid te nemen.

    Wellicht moeten meer artsen voor de politiek kiezen dan houden we de echte dokters over.

  4. Er is geen artsentekort, er is een ziekteoverschot.

    Velen rennen naar de dokter voor het meest geringe pijntje, al is het maar voor een doktersbriefje om niet te hoeven gaan werken.

    Anderen zijn echt ziek door hun ongezonde levensstijl, die ze denken niet te hebben door bij hun biggie size hamburger menu wel een diet coke te bestellen.

    Gevolg is dat ik maandelijks een astronomisch hoge SVB premie betaal.

    Danki, pueblo di Korsow.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties