28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 03:24

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Extra lening van 200 miljoen voor HNO

De financiële (gok)sector onder leiding van Vidanova Bank en Citco gaat het door Camelia Romer en Betrian gewenste consultancyplan van  HNO financieren

Willemstad – Een consortium van lokale financiële instellingen verstrekt Hospital Nobo Otrobanda (HNO) een aanvullende lening van 200 miljoen gulden.

De extra financiering is om nog te betalen verplichtingen tot aan de opening te voldoen, inclusief werkkapitaal van 20 tot 25 miljoen voor het opstarten van Curaçao Medical Center (CMC) – zoals het nieuwe ziekenhuis gaat heten.
De leningsovereenkomst is al getekend en later vandaag gebeurt dat officieel in het bijzijn van de media. De lening is ten behoeve van HNO Vastgoed en Beheer bv en HNO Transitie en Exploitatie nv.

Het lokale consortium wordt geleid door Vidanova Bank. In het consortium zitten verder Vidanova Pensioenfonds, Vidanova Life Insurance, het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), Guardian/Fatum Life, RBC Royal Bank, Isla Pensioenfonds en Stichting Pensioenfonds Smeets Trust.

- Advertentie -

Tot nu toe werd de bouw van HNO gefinancierd met geld dat van de Nederlandse Staat (tegen een zeer lage rente) wordt geleend door het Land Curaçao. Daarbij werd 422 miljoen gulden beschikbaar gesteld aan Stichting Sona voor de realisatie van het ziekenhuis.

Dit bedrag bleek niet voldoende. Het project kende diverse tegenvallers, mede door de verhuizing van het voormalige Amstelterrein naar Otrobanda en onder andere claims van bouwer Ballast Nedam. Voor HNO is acuut liquiditeit nodig. Het lokale consortium leent tegen een rente van 5 procent, in principe met een maximale looptijd van 30 jaar.

Er is echter een clausule opgenomen die bepaalt dat vervroegde aflossing mogelijk is, bijvoorbeeld in geval van herfinanciering met een nieuwe Nederlandse lening tegen de lagere rente van 1 tot 2 procent. Het College financieel toezicht (Cft), die kijkt naar en adviseert over de gevolgen voor de overheidsfinanciën, is tot voor kort op de hoogte gesteld.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

8 reacties

 1. geld lenen tegen een hoog rente percentage zodat jouw eigen consultancy fee betaald kan worden; dat kan alleen op Curacao

 2. Vergeet niet dat in de Raad van Toezicht van het oude Sehos de mega Girobank oplichters Eric Garcia en Stephen Capella zaten.

  Alleen Neysa Amnesia ontbrak er nog aan.

  Werkelijk een grote schande.

  En er is dus nu helemaal niets veranderd.

 3. Duidelijker had het niet gezegd kunnen worden, er blijft een hoop aan de strijkstok hangen.

  Dit soort “projecten” zijn een lucratief verdienmodel voor alle projectmanagers consultants, adviseurs en tussenpersonen.

 4. @ Ruben,

  Inderdaad ! De spijker op de kop.
  Ik zat al te denken, overal ter wereld gaat de rente inderdaad negatief, de meeste institutionele beleggers zijn al blij met 1 a 2 % rente. Hier vraagt en krijgt men vrolijk 5 % met een looptijd van 30 jaar. Tel uit je winst !
  Zelfs de Nederlandse overheid geeft nu toe dat het fictief rendement van 4 % gewoon niet haalbaar is.
  Dit geintje van 200 miljoen extra (lees: budget overschrijding van maar liefst 33 %) kost de belastingbetaler dus een kleine 17 miljoen NAF op jaarbasis oftewel bijna 1,5 miljoen NAF per maand ! En het nieuwe ziekenhuis heeft ook al te maken met onbeheersbare operationele kosten.

  Vrees dat, wanneer men eens onderzoek zou gaan doen naar de gedane betalingen er een fors bedrag tevoorschijn gaat komen a.g.v. fraude, corruptie, overfactureren etc etc. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de idioot hoge salarissen voor zogenaamde managers. Ze hebben de boel volledig uit de klauwen laten lopen, maar blijven wel op hun plek zitten en strijken nog altijd de extreem hoge salarissen op.

 5. Nu wordt het duidelijk voor die bevolking, omdat hun regering zich niet houdt aan de Begrotingsnormen, wordt er tegen een vele malen hoger tarief van 5 procent geleend. Hadden die incompetente bende van een kabinet, zich wel gehouden aan de normen, dan had je die 200 miljoen met telkens een 10 jarige lening middels de “staande inschrijving” kunnen financieren tegen een negatief rente percentage!!!
  De incompetentie kost die eilanden bakken met geld, maar vooral doen alsof je zo de economie stimuleert met allemaal te korten van gewone uitgaven zoals salarissen etc.

 6. Wordt het niet tijd dat een instantie opstaat, en onderzoekt hoe al die miljoenen voor het ziekenhuis zijn besteedt? Wellicht zijn er mensen die in Bon Futuro thuis horen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -