26 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 08:10

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Extra beveiliging SDKK

SDKK gevangenis | Jeu Olimpio

Willemstad – Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDDK) laat extra bewakers uit de gevangenis rondes lopen op het terrein van de vreemdelingenbarakken nabij Koraal Specht. Aanleiding is een nieuwe poging tot uitbraak van Venezolanen afgelopen weekeinde.

De gevangenis is verantwoordelijk voor detentie van ongedocumenteerde vreemdelingen op het terrein van de gevangenis, een taak die met de dag zwaarder wordt, zo vertelt SDKK-directeur Urny Floran. ,,De mannen in de barak doen er alles aan om te ontkomen. Tegenover bewakers hebben zij verklaard dat zij beslist niet terug willen naar Venezuela. Zaterdag hebben zij opnieuw ruiten ingeslagen en toiletten vernield.”

Vorige week dinsdag maakte de regering van Curaçao melding van een ravage in de vreemdelingenbarak. Gedetineerde Venezolanen hadden geprobeerd uit te breken en toen dat niet lukte, richtten ze een ravage aan in de toiletten en staken ze matrassen in brand. De groep zou versneld worden uitgezet, zo maakte de regering bekend. De politie had vastgesteld dat voor de 63 Venezolanen in de barak gold dat hun leven geen gevaar liep door deportatie naar Venezuela.

- Advertentie -

Momenteel verblijven er nog 27 mannen in de barak. Sinds vorige week is de slaapruimte niet meer bruikbaar; de recreatieafdeling doet nu dienst als slaapvertrek, daar zijn bedden met nieuwe matrassen geplaatst. De regering stelde aan de gevangenis 60.000 gulden beschikbaar voor herstel van de schade aan de barak. Gevangenisdirecteur Floran heeft er een hard hoofd in, hij denkt niet dat de nieuwe toiletten een lang leven zijn beschoren. ,, Er lopen nu dag en nacht extra bewakers op het terrein om te voorkomen dat de mannen ontsnappen.”

In een tijd waarin bezuinigingen bij Justitie een enorme wissel trekken op mensen en materieel, heeft de gevangenis met de problemen rond de barak er een kluif aan om de orde en veiligheid te handhaven, zo bevestigt Floran. ,,De bewaking van de gevangenis is al een uitdaging op zich.”

Het Europese Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) schrijft in haar laatste rapport, opgesteld na een bezoek aan Curaçao in 2014, dat de bewakers van de vreemdelingenbarak geen specifieke opleiding hebben gevolgd om met illegale migranten te werken. Een medische screening bij aankomst ontbreekt en de vreemdelingen zouden bij aankomst onvoldoende informatie krijgen, mede als gevolg van gebrekkige communicatie door de taalbarrière.

De commissie adviseerde Justitie om adequate voorschriften voor de detentie van illegale migranten te ontwikkelen en vast te stellen, waaronder de invoering van een effectief rechtsmiddel voor juridische bijstand.

- Advertisement -

Gevangenisdirecteur Floran zegt aangifte te hebben gedaan van de vernielingen die de vreemdelingen hebben aangericht. Tot nu toe heeft Justitie geen aanleiding gezien de aanstichters strafrechtelijk te vervolgen, de regering kiest ervoor vreemdelingen versneld uit Curaçao te verwijderen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. waarom gaat Pikpisas “PIK” niet mee helpen met de bewaking, PIK voelde er zich nogal thuis in zijn MFK verkiezing campage.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -