29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 19:55

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Driemaal geslaagde hartoperatie Sehos

Medisch cardioteam | Sehos

Willemstad – Drie hartpatiënten hebben dit weekend een nieuwe hartklep gekregen middels een niet eerder op Curaçao uitgevoerde ingreep. De twee mannen, 80 en 84 jaar oud, en een vrouw van 86 hebben de levensreddende operatie goed doorstaan.

Medisch directeur Franke Scheper van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is bijzonder trots op het team van dertien cardiologen en hun assistenten uit Curaçao, Nederland, Venezuela en Costa Rica dat de transkatheter-aortaklepimplantatie, of in het kort TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation), heeft voorbereid en uitgevoerd. De TAVI-methode is een unicum voor Curaçao en gaat medische uitzendingen van patiënten op leeftijd naar Colombia of Nederland mogelijk overbodig maken.

De patiënten hadden een niet goed functionerende hartklep, als gevolg van fibrose, verkalking of hoge bloeddruk. Dit leidde bij elk tot een levensgevaarlijke situatie, terwijl er naast de verstoorde bloedstroom als gevolg van de hartklepafwijking nog andere gezondheidsproblemen speelden die een openhartoperatie voor hen te riskant maakten.

- Advertentie -

,,Niets doen was geen optie, dan zouden de patiënten weldra overlijden”, zegt cardioloog Arthur Liqui Lung. ,,Nu er in het Sehos drie patiënten met dezelfde aandoening waren, leek dit ons het moment om cardioloog Ad van Boven en zijn team van het Medisch Centrum Leeuwarden te vragen om naar Curaçao te komen om ons te helpen. Medtronic, de leverancier van de hartkleppen, stuurde een cardioloog uit Venezuela en een uit Costa Rica naar Curaçao, vanwege hun kennis en ervaring met het plaatsen van de hartklep.”

De TAVI-methode biedt het voordeel van geringe anesthesie; patiënten worden onder een lichte roes gebracht terwijl er via een incisie in de lies een katheter in de slagader wordt ingebracht en naar de hartklep wordt gedirigeerd. Daarna wordt de hartklep langs dezelfde weg ingebracht. ,,Die nieuwe hartklep werd door de cardiologe uit Costa Rica op een speciale manier opgevouwen tot een pakketje van niet meer dan 1,2 centimeter breed”, legt cardioloog Liqui Lung uit. ,,Vooraf werden bij de patiënten diverse CT-scans gemaakt, om na te gaan of er sprake was van slagaderverkalking of andere problemen die de passage van de hartklep door de slagader zouden kunnen verhinderen. De voorbereiding neemt veel meer tijd in beslag dan de ingreep zelf.”

Het moeilijkste moment is het plaatsen van de nieuwe hartklep, aldus de cardioloog. ,,Wanneer de juiste positie is bepaald, laat de chirurg de hartklep opengaan als een veer en wordt de oude hartklep weggedrukt. Die wordt niet operatief verwijderd, hij verliest door het plaatsen van de nieuwe hartklep zijn functie.”

De voordelen van de TAVI-methode zijn de kortere duur van de ingreep – twee tot drie uur – minder pijn en een korter verblijf in het ziekenhuis. Omdat de borstkas niet opengemaakt wordt, is de herstelperiode aanzienlijk korter dan bij een openhartoperatie – ongeveer twee tot vier weken in plaats van zes tot acht weken. ,,De beide heren waren al de volgende dag weer op de been, zij deden een spelletje, waarbij zij hun wandelstokken tegen elkaar sloegen”, zegt cardioloog Liqui Lung. ,,Een van hen had zelfs twee operaties ondergaan, hij kreeg naast een nieuwe hartklep ook een pacemaker.”

- Advertisement -

Het ziekenhuis ziet in de driemaal geslaagde ingreep mogelijkheden voor herhaling in de toekomst. ,,Er zijn meer patiënten die voor de TAVI-methode in aanmerking komen, niet alleen op Curaçao, maar ook patiënten op Bonaire en Aruba”, zegt Liqui Lung. ,,Voor hen kunnen we de ingreep op Curacao plannen, maar dan wel graag met dezelfde artsen als afgelopen weekend. Dit team heeft een topprestatie geleverd.”

In het Caribisch gebied werd de TAVI-methode tot nu toe toegepast in Puerto Rico, Santo Domingo en Trinidad & Tobago.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Hiep hoi, hiep hoi, het doet denken aan toen mijn dochtertje met 3 jaar en zwembandjes om haar ‘plonsdiploma’ tijdens zwemles kreeg. Zij kon nog niet zwemmen, maar het was een leuk gebaar als aanmoediging.

  2. “De TAVI-methode is een unicum voor Curaçao en gaat medische uitzendingen van patiënten op leeftijd naar Colombia of Nederland mogelijk overbodig maken.”
    Een heel team over laten komen lijkt mij wel een beetje duurder dan een patiënt naar elders sturen. Op Curaçao zijn er geen gespecialiseerde hartchirurgen met een daarbij behorend team die zo’n behandeling zelfstandig uit kunnen voeren. Het lijkt mij tevens dat de Inspectie in het belang van de patiënt daar een goede controle op moet houden. Was er trouwens toestemming verleent om deze operaties uit te laten voeren door niet op Curaçao gevestigde artsen.
    Een volgende vraag is; Hoe is de nazorg? Als de betreffende ploeg weg is en er doen zich complicaties voor? Wie zorgt voor verdere behandeling?

  3. Ze kunnen de vlag uitsteken bij het Sehos, er zijn 3 operaties geslaagd. Aan de andere kant zijn deze 3 patiënten ver in de herfst van hun leven. De kans dat 2 of alle 3 door een ouderdoms ziekte op korte termijn overlijdt is vrij groot. Er bestaat ook zoiets als een voltooid leven. Het is geen wonder dat het Sehos geld verliest, het is zinvoller om de schaarse middelen van het Sehos aan jongere patiënten te besteden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -