34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | Exit voor PdVSA

HomeMediaAD | Exit voor PdVSA

RdK neemt exploitatie Isla tijdelijk over en betaalt lonen

Bonden wijzen plan B af en roepen op tot manifestatie | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het is de regering/Refineria di Kòrsou (RdK) niet gelukt met PdVSA tot een akkoord te komen over de duur van de transitieperiode totdat Klesch Group de raffinaderij naar verwachting medio 2020 overneemt.

Dit houdt in dat PdVSA, na 34 jaar de operator te zijn geweest, de raffinaderij vanaf woensdag niet langer zal exploiteren. RdK zal na beëindiging van het leasecontract met PdVSA gedurende zes maanden, tot de overname door Klesch, zelf zorgdragen voor de operatie van de raffinaderij. Na lange tijd, jaren, met de rug tegen de muur te hebben gestaan, neemt Curaçao het heft in eigen hand, zo werd gisteravond laat tijdens een ingelaste persconferentie van de regering gesteld.
,,Aan alle werknemers van Isla wordt een arbeidsovereenkomst aangeboden door CRU”, zei waarnemend RdK-directeur Marcelino ‘Chonky’ De Lannoy tegenover deze krant. CRU (Curaçao Refinery Utilites, dochterbedrijf van RdK) biedt werk en inkomen aan alle Isla-personeelsleden onder dezelfde voorwaarden voor een transitieperiode van zes maanden.
Dit plan – plan B – wordt echter afgewezen door de werklieden en daarmee door hun bonden. Zij stellen de facto dezelfde eis als PdVSA, namelijk een transitieperiode van twaalf maanden.
Gedurende de afgelopen weken voerden de regering en PdVSA intensief overleg. Het voornaamste doel was tot een transitiecontract te komen waarbij PdVSA voor een bepaalde periode de raffinaderij zou blijven draaien om zo aan haar verplichtingen te voldoen en het personeel zou kunnen blijven werken tot de Klesch Group de exploitatie overneemt. Uitgangspunt was een contract van maximaal een jaar met een opzeggingstermijn van drie maanden, beginnende op 31 maart 2020. Het betreft in feite dus een contract van minimaal zes maanden.
,,Zoals elke werkgever moet ook PdVSA aan de wet voldoen en bijvoorbeeld cessantia betalen, maar ook pensioen van haar personeel afdragen en zorgen voor de ziekteverzekering. In dit kader heeft RdK in verband met de afvloeiingsregeling PdVSA aangeboden ruwe olie aan te nemen in plaats van geld, om te voorkomen dat PdVSA niet zou voldoen aan haar financiële verplichtingen omdat het geen toegang tot gelden zou hebben”, zo legt premier Eugene Rhuggenaath uit.
Hij spreekt van een ‘fundamenteel besluit’ van RdK en zijn regering. De onderhandelingen zijn op niets uitgelopen en gisteravond zag de minister-president zich genoodzaakt de gemeenschap te informeren dat er geen akkoord is bereikt omdat PdVSA een transitieperiode eist van minstens een jaar, ‘hetgeen tot gevolg heeft dat de nieuwe exploitant niet zo snel mogelijk met haar werkzaamheden kan beginnen en de nodige investeringen kan plegen in de raffinaderij’. Daarom schakelt de regering nu over op plan B.
De regering heeft dit gisteren ook besproken met de vakbonden Apri en PWFC die het personeel van de raffinaderij vertegenwoordigen, waarop de bonden het plan B vervolgens tijdens een vergadering aan hun leden hebben gepresenteerd. Tijdens deze vergadering liepen de spanningen hoog op en werd de brief van de regering zelfs verscheurd. Het personeel wil dat PdVSA de raffinaderij nog een jaar blijft draaien en eist dan ook dat de regering instemt met het voorstel van PdVSA. ,,Het voorstel van de regering is unaniem afgekeurd door onze leden”, zo sprak Dennis Daal, vicevoorzitter van PWFC die vervolgens, ook namens andere vakbonden, een dringend beroep deed op de gemeenschap om vanochtend om 9.00 uur aanwezig te zijn bij de manifestatie op het Wilhelminaplein.
Premier Rhuggenaath begrijpt de afwijzing door de bonden niet; dit plan B is juist en vooral in het voordeel van de werknemers en de Curaçaose economie. Als de belangen van een ander land worden gediend, dan moet dit krachtig worden afgewezen.
De minister-president en ook de vakbondsleiders spraken gistermiddag na het onderhoud in Fort Amsterdam nog van een goed gesprek in een aangename sfeer. Gisteravond liet Rhuggenaath weten dat de regering niet zal ingeven en haar uiterste best zal blijven doen om tot de beste oplossing voor de Curaçaose gemeenschap te komen. ,,De regering zal dus alles doen wat in haar vermogen ligt om een zo vreedzaam mogelijke transitieperiode te realiseren”, aldus de premier.
RdK/CRU schakelen het bureau Impacto in om te assisteren bij de administratieve handelingen om ruim 900 Isla-werknemers van PdVSA over te nemen. Volgens De Lannoy beschikt RdK over voldoende middelen om de payroll de komende zes maanden op zich te nemen.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. Kijk die onderkruiper cq tuinkabouter reror Cova daar eens staan, hij heeft deze foto zo laten nemen lof dat hij zwaar word beveiligt door een paar gor,,as, zie nu op tv 13 de schreeuwbek holle bolle gijs Cooper voor 15 demostranten zijn onzin verhaal uit schreeuwen en daar moeten wij de oorlog mee winnen, wat een aanfluiting is die zooitje tuig.

  2. En daar gaan we het wordt hen uitgelegd dat de werknemers bij klesh geen werk krijgen dus moet het een overgang van een jaar krijgen (6masnden langer werk) met kracht proberen aler er uit te halen wat er in zit. De meeste worden gewoon voor het karretje gespannen voor mensen die meer gebaad zijn met de huidige situatie vieze eigen belangen en pdvsa, die ook wel gebaad is met de huidige situatie (waarschijnlijk niet voor rafinatie maar voor andere kapitaal activiteiten, gooit nog wat olie op het vuur. Die hebben er bij te winnen het eiland kan er mee verliezen. Personeel en bonden, kijk alsjeblieft iets verder en laat je niet voor een karretje spannen.

  3. Dus de werknemers kunnen 2 januari gewoon weer aan het werk en krijgen voor nul dagen werkloosheid een riante ontslagvergoeding?

    Terror Cova strikes again.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties