28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 13:14

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Eisen rekenmodel HNO

Martina: In HNO 1.0 zal de feedback en extra informatie van de stakeholders en de belangrijkste gebruikers van het model worden verwerkt, waaronder Sehos, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het ministerie van Financiën.

Willemstad – Voordat het exploitatiemodel voor het berekenen van de structurele kosten van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) in gebruik kan worden genomen, moet Sona eerst voldoen aan de condities die het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) daaraan heeft gesteld.

Dat zegt Gilbert Martina, die als managing director van de bv HNO in oprichting verantwoordelijk is voor de transitie van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar het nieuwe ziekenhuis HNO. Martina reageert op een persbericht waarin Sona stelt dat het exploitatiemodel ‘op korte termijn’ door de stichting zal worden overgedragen aan het ministerie van GMN.

,,Daarover is goed overleg en zijn al vergaande afspraken gemaakt”, aldus Sona in het persbericht, waarin de stichting zich presenteert als ‘hoofduitvoerder’. ,,Er is inderdaad overleg”, zegt Martina. ,,Maar aan de overdracht zijn condities gesteld en pas als daaraan is voldaan kan het model worden overgedragen.”

- Advertentie -

Sona zegt in mei 2017 opdracht te hebben gegeven aan het bureau Performation Healthcare Intelligence voor het opstellen van een ‘dynamisch rekenmodel als basis voor de nieuwe berekeningen van de structurele ziekenhuiskosten’. In het model HNO 1.0 kunnen de belangrijkste aannames die ten grondslag liggen aan de berekeningen op ieder moment worden aangepast. ,,Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat het model altijd kostenberekeningen kan maken die gebaseerd zijn op de actualiteit”, aldus Sona.

Bovendien is er de mogelijkheid om alternatieve scenario’s door te berekenen waardoor het rekenmodel door de overheid gebruikt kan worden als beleidsinstrument voor zowel kwaliteitsverbetering als kostenbeheersing van de Curaçaose gezondheidszorg.

In de definitieve versie van HNO 1.0 zal de feedback en extra informatie van de stakeholders en de belangrijkste gebruikers van het model worden verwerkt, waaronder Sehos, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het ministerie van Financiën.

Vandaag is Gezondheidsminister Suzy Camelia-Römer (PIN) aanwezig in de openbare Statenvergadering, evenals de Sehos-directie en de Gezondheidsinspectie en komt dit onderwerp mogelijk ook aan de orde.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -