29 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 21:27

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Kies niet te snel voor studie in het buitenland’

De overheid stuurt aan op rentebeperking, en onderzoekt momenteel de mogelijkheden van studie in Canada, waar de studiekosten lager zijn en het studenten is toegestaan om betaalde arbeid te verrichten | Extra

Willemstad – Menige studieschuld kan niet voldaan worden op basis van het inkomen van een student na het afronden van de studie.

Dat zegt minister van Onderwijs Marilyn Alcalá-Wallé, die er bij studenten en hun ouders op aandringt goed na te denken over de gevolgen van de keuze van studie in het buitenland.”

Op Curaçao zijn er 7.754 personen met een studieschuld, van wie er meer dan de helft problemen heeft met het aflossen van hun schuld. In Nederland zijn er nog duizenden Curaçaoënaars met een studieschuld, ofwel studerend of al afgestudeerd en aan het werk, en er is de groep die in de Verenigde Staten en de regio verblijft. De totale schuld bij Stichting Studiefinanciering Curaçao bedraagt meer dan 300 miljoen gulden.

- Advertentie -

Alcalá-Wallé: ,,Studeren in de regio is goedkoper dan het volgen van een studie in Nederland. Niettemin, de laagste maandelijkse aflossing van een studieschuld, opgebouwd na een bacheloropleiding op Curaçao en een master in de regio, bedraagt 745 gulden per maand. Een studie in Nederland vereist maandelijkse aflossing van meer dan 900 gulden, en bij een volledige studie in het buitenland kan de aflossingsverplichting oplopen tot 1.800 gulden per maand. Tot aan het 45ste levensjaar.”

Subsidiëring door de overheid heeft geen nut, zegt de minister, als studenten een schuld opbouwen die disproportioneel is ten opzichte van het inkomen dat zij later verdienen. De overheid stuurt aan op rentebeperking, en onderzoekt momenteel de mogelijkheden van studie in Canada, waar de studiekosten lager zijn en het studenten is toegestaan om betaalde arbeid te verrichten. ,,Dan kunnen zij alvast sparen voor de aflossing van hun studieschuld.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. Waar studeren de kinderen van Alcale zelf dan? Canada of Nederland?

  In Nederland Mogen ze ook bijverdienen. Ik ken echter veel Curacao studenten die extra gingen lenen tijdens hun studie en daarmee gingen ze op vakantie. Die lening moet je wel terug betalen.

 2. Studeren in het buitenland heeft als additionele voordeel dat er een uitbreiding van de ‘eigen netwerk’ gerealiseerd wordt. Uitbreiding met mensen die op een geheel andere golflengte opereren dan Alcalá-Wallé.
  Hoelang is Alcalá-Wallé al bezig met het komen tot een beter systeem m.b.t. “het aflossen van de studieschuld”? Blijkbaar enkel weer campagnepraat!!

 3. Blijft gewoon lenen bij SSC. Incompetente zakkenvullers.

  Als je in Nederland gaat studeren, leen dan via DUO. Scheelt je al snel 50% aan rente en aflossing.

 4. Waarom zouden de mensen kiezen voor een studie in het buitenland??? Heel simpel, Omdat er op Curacao geen mogelijk is om een goede studie te volgen.
  De scholen hebben overdreven veel lesuitval (door instelling van de leerkrachten) waardoor de motivatie bij de studenten snel verdwijnt. ook de keuze voor een studie is zeer beperkt. Dus studeren in het buitenland is een must voor de mensen die iets willen bereiken.

 5. Dus gaan we met z’n alle in Canada studeren? Omdat het goedkoper is en er mag bijverdiend worden? Eenmaal in het buitenland gevestigd komen ze ook daar vandaan niet terug. Wat heeft het eiland te bieden voor een hoog opgeleide? Juist, een maribomba nest. Heel voorzichtig mee zijn.

 6. “Menige studieschuld kan niet voldaan worden op basis van het inkomen van een student na het afronden van de studie”. De vraag is of iemand die niet kan rekenen wel recht heeft op een beurs. Het verklaart misschien waarom wij zoveel randdebielen in top functies hebben. Wellicht kunnen zij de studieschuld niet aflossen omdat de auto en eigen huis prioriteit heeft?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -