AD | Ego’s nekken sector

Ego’s nekken sector

Willemstad – Staatssecretaris Alex Rosaria (PNP) van Fiscale Zaken heeft de verdeeldheid van de internationale financiële dienstverlening op Curaçao sterk afgekeurd.

Die verdeeldheid, of beter: het ontbreken van eenheid, is momenteel de grootste vijand van het succes van wat vroeger de offshore heette. Dit zei Rosaria gisteravond bij de officiële opening van het nieuwe kantoorgebouw van IBIS Management.

,,In de uiterst competitieve wereld van internationale financiële dienstverlening kunnen we van alles en nog wat doen, zoals het ondertekenen van belastingverdragen, het introduceren van concurrerende wetgeving en feilloze regulering. Maar de grootste uitdaging blijft het gebrek aan cohesie van visie en actie, als gevolg van narcisme van diegenen die liever hun eigen muren optrekken dan samen iets op te bouwen.”

Rosaria verwees naar de situatie waarbij de financiële sector sinds circa drie jaar twee belangenverenigingen kent: de Curaçao International Financial Services Association (CIFA), voortgekomen uit de Vereniging Offshore Belangen (VOB), en de nieuwe International Financial Group (IFG).

IFG is opgericht door voormalige bestuursleden van CIFA, die het tot drie jaar geleden voor het zeggen hadden binnen de CIFA. ,,Het idee dat de bestaande verdeeldheid alleen de ‘andere groep’ verzwakt, klopt niet”, vervolgde Rosaria. ,,Verdeeldheid maakt ons allemaal zwakker. Wat we nodig hebben zijn meer kathedraalbouwers en minder egotrippers.”

‘Branding’ Curaçao van groot belang

Vlak daarvoor had de staatssecretaris oud-president Ronald Reagan van de Verenigde Staten aangehaald, die het verhaaltje vertelde dat een voorbijganger aan drie bouwvakkers vroeg wat ze aan het doen waren. Eén antwoordde verveeld: ‘Ik maak cement’. Een ander zei, niet veel meer gemotiveerd: ‘Ik maak een muur’.

Maar de derde gaf trots antwoord: ‘Mijn colllega’s en ik bouwen een kathedraal’.

Vandaar dat Rosaria in zijn speech voor de opening van het nieuwe kantoor van IBIS Management verklaarde dat Curaçao behoefte heeft aan meer kathedraalbouwers en minder egotrippers. ,,Iedereen moet zich realiseren – van hoog tot laag, van portier tot CEO en politicus – dat het in ieders belang is bij te dragen om als Curaçao bij tot de top tien van de financiële centra te behoren.”

Rosaria beseft dat het niet eenvoudig is om met één stem te spreken, maar het wordt volgens hem tijd om Curaçao op een bepaalde manier te ‘branden’; ofwel in de internationale markt te zetten. Zoals ‘Duitse engineering’, ‘Colombiaanse koffie’ en ‘Zwitserse horloges’. De Curaçaose offshore dient zich te differentiëren van de rest. Collectieve branding helpt tevens de aandacht te richten op één zaak. En koerswijzigingen bij het aantreden van nieuwe regeringen moeten voorkomen worden.

Clark Russel van IBIS is in de ogen van Rosaria ‘een kathedraalbouwer’. In alle stilte en met weinig middelen – IBIS begon met een geleende laptop en zonder geld op de bank – is het bedrijf uitgegroeid tot het belangrijkste consultancykantoor voor banken in de Caribische regio.

De staatssecretaris deed een oproep aan Russel en IBIS om meer van zich te laten horen en hun succesverhaal aan anderen door te geven. ,,Er is op Curaçao veel onbekend en niet-erkend talent”, aldus Rosaria. ,,Neem IBIS Management. Ik kwam erachter dat de meeste mensen er nog nooit van hadden gehoord. Sterker, toen ik iemand vond die informatie had, zei hij tegen mij dat IBIS ‘Curaçao’s best bewaarde geheim is’.”

De bewindsman sloot zijn toespraak af met de opmerking dat het voor hem een eer was om de officiële opening van het nieuwe kantoor van IBIS aan de Santa Rosaweg te hebben mogen verrichten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *