AD | Economie Aruba liep begin 2020 al terug

Economie Aruba liep begin 2020 al terug | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – De import en export van goederen was in het eerste kwartaal van dit jaar lager dan in dezelfde periode van 2019.

De totale invoer, uitgedrukt in gewicht, registreerde een daling van 8,2 procent in het eerste kwartaal van 2020 (146,8 miljoen kilo) in vergelijking met dezelfde periode in 2019 (159,9 miljoen kilo), terwijl, in waarde, de totale invoer daalde met 5,8 procent, van 541,5 miljoen florin naar 509,9 miljoen.

De invoer in het vrije verkeer van Aruba, uitgedrukt in gewicht, vertoonde in het eerste kwartaal van 2020 een daling van 8,2 procent (145,7 miljoen kilo), vergeleken met dezelfde periode in 2019 (158,7 miljoen kilo). Gedurende deze periode daalden 11 van de 21 geregistreerde secties. De grootste afnames werden waargenomen voor de rubrieken ‘Minerale producten’ (-14,3 miljoen kilo), ‘Machines & elektrotechnische uitrusting (nieuw en vernieuwd)’ (-0,6 miljoen kilo) en ‘Diverse vervaardigde artikelen’ (-0,3 miljoen kilo). De grootste stijgingen waren te zien bij de rubriek ‘Hout, houtskool en houtwerk’ (0,7 miljoen kilo) en ‘Chemische producten’ (0,7 miljoen kilo). Verder werden stijgingen opgetekend voor de rubrieken ‘Voedingsmiddelen’ (0,6 miljoen kilo) en ‘Groenteproducten’ (0,2 miljoen kilo).

De invoer in het vrije verkeer van Aruba, uitgedrukt in waarde, vertoonde in het eerste kwartaal van 2020 een daling van 5,1 procent (497,9 miljoen florin) in vergelijking met dezelfde periode in 2019 (524,7 miljoen florin). Van de 21 secties, registreerden er 14 waardeverminderingen bij invoer in het vrije verkeer van Aruba.

De grootste afnames waren te zien bij de rubrieken ‘Machines & elektrotechnische uitrusting (nieuw & vernieuwd)’ (-7,0 miljoen florin), ‘Echte parels (natuurlijk) en andere edelstenen’ (-5,6 miljoen florin) en ‘Transportmiddelen’ (-5,2 miljoen florin). De grootste stijging is te zien bij de rubriek ‘Chemische producten’ (2,9 miljoen). Verder werden stijgingen opgetekend voor de secties ‘Onedele metalen en afgeleide werken’ (2,1 miljoen) en ‘Kunstmatige plastic elementen’ (1,5 miljoen florin).

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Economie Aruba liep begin 2020 al terug

  1. De laatste tijd heeft er zich dus van een goede standpunt uit bezien een andere dreigende ontwikkeling voorgedaan, ook Aruba kampt hiermee. Oorzaak? De grote overschotten die bepaalde landen eens bij hun handelstransacties met andere naties bezat zijn aan het verdwijnen. Een ander probleem is dat sinds kort de import sneller dan de export stijgt. Maar het blijft niet zo. Andere landen zijn nu in staat veel van de goederen te produceren die enkele tientallen jaren geleden alleen door machtige wereldlanden efficiënt konden worden vervaardigd. En vele van deze andere landen vervaardigen ze tegen een veel lagere kostprijs. Gevolg? Door de inflatie zijn de prijzen van bepaalde produkten snel gestegen. Hierdoor zijn ze ook duurder in de wereldhandel. Buitenlanders kopen liever van andere landen die produkten van dezelfde kwaliteit maar tegen lagere prijzen produceren. En andere landen helpen ook mee aan de vergroting van het probleem. Als de tendens aanhoudt, (wat ook gebeurt),zal spoedig een tekort zich openbaren, en hiermee zit Aruba in de knel. Nu rest Aruba niets anders te doen dan; òf rustig het verloop afwachten, òf het roer omgooien. Maar aan beiden zit er gevaar op de loer. Maar neem geen overhaaste beslissingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *