32 C
Willemstad
• zaterdag 25 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | CBSC-connectie: Document ‘vol smaadschift’

HomeMediaAD | CBSC-connectie: Document 'vol smaadschift'
Norbert George - auteur document over Centrale Bank Sint Maarten en Curaçao
Norbert George – auteur document over Centrale Bank Sint Maarten en Curaçao (‘CBSC-connectie’)

Willemstad – Alles wijst erop dat Norbert George de auteur is van een anoniem document ‘De CBCS-Connectie’ dat tot doel lijkt te hebben het vermeende malafide netwerk van personen rond president Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de eveneens vermeende corruptie die met hen zou samenhangen in kaart te brengen.

Kenners van recht spreken van een document ‘vol smaad en laster’. George zelf was gisteren de hele dag niet bereikbaar voor een toelichting. De naam ‘Norbert George’ staat niet in het stuk zelf, maar komt direct in beeld als het (digitale) document nader wordt onderzocht en de zogeheten ‘properties’ worden geraadpleegd.

Norbert George, voormalig implementatiemanager bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling en volgens eigen opgaaf nog steeds ambtenaar, is de zoon van Herman George, bekend als voorman van onder andere Monumentenfonds en Reda Sosial maar sinds enige tijd vooral ook als echtgenoot van gouverneur Lucille George- Wout.

Norbert George, in het verleden kandidaat voor verschillende en ideologisch uiteenlopende politieke partijen, was gedurende een termijn Eilandsraadslid, maar werd niet herkozen. Zijn naam is jaren geleden al eens eerder in verband gebracht met het – eveneens anoniem – verspreiden van informatie over een in zijn ogen corrupt netwerk van allerlei lokale personen. Het nieuwe document staat op een internetsite en werd afgelopen weekeinde ook verspreid per e-mail.

Op de eerste pagina een foto van het gebouw van de Centrale Bank te Scharloo met behalve de titel van het stuk – ‘De CBCSConnectie’ – ook in het Nederlands (zoals het hele document in het Nederlands is opgesteld) een definitie van corruptie: ,,Corruptie is het politieke, sociale of economische verschijnsel waarbij iemand in een (publieke) machtspositie ongeoorloofde gunsten verleent in ruil voor wederdiensten of als vriendendienst.” Er worden verschillende ‘schemes’ gepresenteerd.

De naam ‘Norbert George’ staat niet in het document zelf, maar komt direct in beeld als het (digitale) document nader wordt onderzocht en de zogeheten ‘properties’ worden geraadpleegd.
De naam ‘Norbert George’ staat niet in het document zelf, maar komt direct in beeld als het (digitale)
document nader wordt onderzocht en de zogeheten ‘properties’ worden geraadpleegd.

Het eerste gaat over de First Curaçao International Bank (FCIB) van de in Arnhem veroordeelde Nederlander John Deuss, die ‘goed bevriend’ zou zijn met Tromp.

Scheme 2 betreft Parman Group van de Amerikaan Hushang Ansary die Ennia, Banco di Caribe en NIBanc kocht en waarvoor de auteur van het belastende document ex-premier Etienne Ys, exminister Ersilia de Lannooy en de huidige topman van Ennia Ralph Palm erbij betrekt. Fiscalist Palm was voorheen topman van KPMG en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank.

Dan komt in Scheme 3 Tromps pensioenstichting ET Pensioenen in beeld en de transacties vanaf Banco di Caribe in verband met een aantal kledingzaken (die naar verluidt van Tromps levenspartner zijn) en een storting in de pensioenstichting, waar Palm in het bestuur zit. De zaken hebben eerst als statutair directeur Rene Lourents, directiemedewerker van de Centrale Bank, die zich later laat uitschrijven.

In Scheme 4 gaat de opsteller in op ‘omkoping’ en presenteert daarvoor een deel uit een rapport van de Algemene Rekenkamer, waaruit blijkt dat de CBCS in het verleden bepaalde kosten van de landsregering heeft voorgeschoten. Het gaat onder andere om advieskosten in verband met de staatkundige veranderingen. In het Rekenkamerrapport zijn de adviseurs anoniem, maar de auteur, in dezen vermoedelijk Norbert George, noemt hen bij naam: oudpremier Ys (die dit overigens onlangs heeft ontkend en stelt dat zijn advieswerk bekostigd werd door zijn werkgever, red.) en voormalig premier Suzy Camelia-Römer. De hele top van Financiën moet dit alles hebben geweten, waaronder toenmalig minister De Lannooy, maar ook de huidige minister José Jardim die secretarisgeneraal was, alsmede Gregory Damoen.

In het betoog dat vermoedelijk van George afkomstig is, komen de ‘zachte heelmeesters’ aan bod, onder wie procureur-generaal Dick Piar die wel aangeeft dat ‘zwijgen corruptie helpt’, waarvoor in het document de voorpagina van het Antilliaans Dagblad van 19 augustus 2013 wordt getoond, maar tot frustratie van de auteur niets zou hebben gedaan met de aangifte tegen Tromp.

Dan volgt volgens het document in 2012 ‘het jaar van de represaille’, met eerst een verwijzing naar de voorgaande jaren waarin de vermoorde parlementariër Helmin Wiels ongekend fel uithaalde naar Tromp. De maker van het document toont dan foto’s van ex-premier Maria Liberia-Peters, Girobankdirecteur Eric Garcia, Statenlid Omayra Leeflang, PAIS-leider Alex Rosaria, Steven Martina die even minister was en Gregory Elias (die samen met Garcia en Joel Gois ‘financier’ zou zijn geweest van PAIS).

Vervolgens zijn ook personen als Ruben Suriel van Fundashon Akshon Sivil (FAS) en de mediamensen als Jachmin Pinedo (Radio Direct) en Orlando Cuales (Z-86) ‘aan de beurt’. Allen zouden zij door Tromp op een of andere manier financieel zijn vergoed. ,,Tezamen met weer een andere CBCS-medewerker Chris Peterson (nummer 3 op de lijst van PNP), heeft Ruben Suriel een eigen programma, uitgezonden door radiostation Z-86 (van Cuales, red.), waarin Tromp wordt hoog gehouden en tegenstanders worden neergesabeld.”

Aan de represaille werkt ook mee advocaat Karel Frielink, zo beweert het stuk, hij moet zorgen voor ‘rugdekking’. Dan verschijnt Dean Rozier (inmiddels ex-Statenlid MFK) ten tonele, die samen met toenmalig MAN-Statenlid de stekker uit de regering Schotte trok. ,,Nadat Cleopa en Rozier de toenmalige regeringscoalitie ten val hadden gebracht, was de bal weer in handen van Tromp c.s.. Conform de wens van Tromp c.s., gaf toenmalig gouverneur Frits Goedgedrag een formatieopdracht aan Dito Mendes de Gouveia (PNP partijcoryfee, medewerker Parman Group).”

Volgens het stuk werd Goedgedrag ‘beloond met een contract en inkomen ten laste van CBCS, na zijn hulp bij het afzetten van interim-kabinet Schotte’. ‘De CBCS-Connectie’ gaat ook in op de integriteit van de Orde van Advocaten. Het zou allemaal al zijn misgegaan met Frielink die met het kantoor Spigt DC opkomt voor Deuss en FCIB en die tevens deken was.

Dan wordt een verband gelegd tussen HBN Law dat optreedt voor de Centrale Bank en de huidige deken, Caroline Fiévez, die ook werkzaam is bij dit kantoor. En passant wordt gemeld dat Justitieminister Nelson Navarro van dit advocatenkantoor afkomstig is.

Tot slot komen de media aan bod. ,,Kenmerkend in de gehele kwestie CBCS en Tromp c.s. is de stilte van de anders zo luidruchtige (pers)media. Of het nu de Nederlandstalige media betreft (bijvoorbeeld AD, Amigoe of Dolfijn FM), of de Papiamentstalige media (bijvoorbeeld Radio Z-86, Radio Direct, ochtendkrant Èxtra, of middagkranten La Prensa of Nobo), de stilte is opmerkelijk. Maar de stilte mag niet verbazen.” Aldus de vermoedelijke opsteller Norbert George.

Bron: Antilliaans Dagblad

Cbcs

Bron: Antiliaans Dagblad

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties