28.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 12:44

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Dioxine in varkensvlees

,,Aan de consument de keuze of die varkensvlees eet, of niet”, zegt Hoofd Veterinaire Dienst Arnold Dwarkasing, die aangeeft dat hij voorschriften heeft opgesteld voor varkenshouders, maar niet kan garanderen dat zij die ook naleven | Jeu Olimpio

Willemstad – Varkensvlees uit het slachthuis Parera bevat dioxine. Dat bevestigt hoofd Veterinaire Dienst, Arnold Dwarkasing.

,,Vanuit de overheid hebben wij er alles aan gedaan om varkenshouders te informeren. Er zijn aanbevelingen gedaan om te voorkomen dat dioxine in het vlees komt, maar deze worden niet door iedereen nageleefd.”

Dwarkasing geeft aan, dat er binnenkort opnieuw controle zal plaatsvinden bij lokale varkenshouders. Drie jaar geleden werd al bekend dat vlees van varkens op Curaçao dioxine bevat: in zeventien van de achttien testmonsters bleek toen dioxine te zitten. Dioxine is een verzamelnaam voor organische verbindingen, waaronder zeer giftige, die ontstaan bij de verbranding van materialen die chloor bevatten. Dioxinen zijn kankerverwekkend en kunnen ook schade aan de lever veroorzaken.

- Advertentie -

,,Aan de consument de keuze of die varkensvlees eet, of niet”, zegt Dwarkasing, die aangeeft dat hij voorschriften heeft opgesteld voor varkenshouders, maar niet kan garanderen dat zij die ook naleven.

Vijf procent van het varkensvlees dat wordt verkocht op Curaçao in supermarkten als Centrum en Mangusa is afkomstig van lokale varkenshouderijen. Het voeren van afvalproducten en verbranden van plastic en ander afval in de buurt van de varkensstallen zou bijdragen tot de opname van dioxine door de varkens.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Fred Schiedam schreef; “Elk ander land vernietigt dioxine-besmet vlees.”

  Behalve Curaçao waar logica en bescherming van de bevolking tegen ziektes niet bepaald de norm is. 😆

 2. ,,Aan de consument de keuze of die varkensvlees eet, of niet”, zegt Dwarkasing
  Dan moet je het wel aangeven op het vlees met een groot stempel “GIFTIG”: dan pas heb je als consument een keuze!
  Elk ander land vernietigt dioxine-besmet vlees.

 3. Varkensvlees die besmet is met dioxine is niet geschikt voor consumptie en moet vernietigd worden.

  Varkenshouders moeten de schade verhalen op de veroorzaker van die besmetting.

 4. Marlon niets mis met varkensvlees, het zijn de idioten a maldiciona varkensvlees omdat ze lekker in de modder spelen en ze eten alles.

  Varkensvlees voor consumptie eten hetzelfde voedsel al koeien. Er zijn velen die geen varkensvlees eten maar zijn ongezonder dan anderen die dat wel eten.

 5. Meest waarschijnlijke oorzaak dioxine is rook van ISLA. Wel een andere locale voedselproducten gemeten? Of wellicht van bewoners beneden de rook? Struisvogels of liever struisvogel-politiek?

 6. Geachte heer de keurmeester.
  Uw taak om er voor te zorgen dat dit soort besmet vlees niet op de markt komt. Het aan ons overlaten of wij wel dan niet kiezen om dit te eten is te gek voor woorden. Misschien dat u toch al vindt dat dit onreine dier niet gegeten mag worden ?
  Of heeft u het te druk met uw andere werkzaamheden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...

DolfijnFM | Koning benadrukt Eensgezindheid Koninkrijk om pandemie aan te kunnen

De Koning benadrukt in de Troonrede de eensgezindheid tussen de landen in het Koninkrijk om de gevolgen van de coronapandemie aan te kunnen. “Dat maakt ons Koninkrijk...
- Advertentie -