32 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AD | ‘Contracten SOAW zonder vacature’

Koeiman: Op korte termijn onderzoek Soab | Jeu Olimpio

Willemstad – Bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) is het contract van zes medewerkers niet verlengd, omdat de aanstelling niet volgens de regels is verlopen. Dat zei minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW donderdag tijdens een persconferentie.

De SOAW-minister nam uitgebreid de tijd om de aanhoudende berichten in de media, waarin hij ervan wordt beticht de zes personeelsleden te hebben ontslagen, recht te zetten. Volgens Koeiman, die spreekt van ‘leugens’ en ‘karaktermoord’, verspreiden ‘slecht geïnformeerde en onbetrouwbare mensen’ informatie die niet klopt.

Want van ontslag was geen sprake, zo benadrukt de SOAW-minister. ,,Het contract van de zes medewerkers bij het ministerie liep per 1 augustus van rechtswege af.”

Nadat zij eerder al voor een periode van twee en vervolgens nog eens voor zes maanden werkzaamheden verrichtten, heeft het ministerie het zestal niet opnieuw een contract voor korte termijn aangeboden. De aanstelling gebeurde niet volgens de regels.

De invulling van vacatures bij de overheid gaat volgens de zogenaamde ‘instroomplanning’: eerst wordt binnen het overheidsapparaat gezocht naar een geschikte kandidaat en dan pas daarbuiten. Koeiman:

,,Maar deze mensen zijn aangenomen zonder dat er een vacature was en zonder rekening te houden met de instroomplanning.”

Om elke vorm van misverstanden uit de wereld te helpen, heeft de minister de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) gevraagd om de zaak op korte termijn te onderzoeken. Als het nodig en mogelijk is, zal hij aangifte doen tegen diegenen die verantwoordelijk zijn. De regering werkt aan een wet die het mogelijk maakt om politici aansprakelijk te stellen voor wanbeleid.

,,Als een minister ondoordachte beslissingen neemt, moet hij of zij daarvoor verantwoordelijk gesteld kunnen worden. Hier zijn zaken totaal niet volgens de regels gegaan”, aldus Koeiman.

De voorganger van Koeiman, Jaime Cordobá, was voor politieke partij Pueblo Soberano minister van SOAW in het interim-kabinet-Pisas (MFK). Dat kabinet trad 23 maart aan en maakte, na de verkiezingen, op 28 mei plaats voor de regering onder leiding van Eugene Rhuggenaath (PAR). Een commissie onderzoekt de benoemingen tijdens het kabinet-Pisas.

Vorige week zei minister Armin Konket van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) tegen deze krant dat een commissie met twee deskundigen op het gebied van human resources wordt uitgebreid naar vijf leden, waaronder ook medewerkers van Financiën en Algemene en Juridische Zaken.

Volgens Konket moeten naar schatting ruim 150 benoemingen beoordeeld worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

12 reacties

 1. @ Ericlapas,

  Natuurlijk mogen die werknemers wel de dupe worden. Ter ere van wat zouden zij mogen blijven profiteren of dacht je soms dat ze niet wisten dat ze op niet bestaande functies zijn geplaatst ?

  Bij dit soort fraude behoor je beide partijen te straffen, alleen op die manier kun je het een halt toeroepen. Wanneer ik weet dat ik voor een niet bestaande functie wordt aangenomen, tegen een veel te hoog salaris, dan weet ik ook dat het volledig verkeerd is. Dan hoor ik de integriteit te bezitten om daar niet aan mee te werken. Die hebben ze kennelijk niet, dus ook zij zijn strafbaar. Ik vrees dat ze al die maanden geen moer hebben uitgevreten, zijn misschien niet eens op komen dagen. Dus nee, korte metten met deze zogenaamde ‘werknemers’ maken.

 2. Koeiman is een rat. Wat ik heb begrepen is, dat het contract van deze medewerkers al drie keer verlengd is. Dit betekent automatisch vaste dienst. Trouwens bij de Centrale Bank zijn ook mensen benoemd zonder sollicitatie procedure. De benoeming van Chebu Sluis was ook geen zuivere koffie.

  Ik hoop dat deze medewerkers hun ontslag aanvechten want ongeacht hoe de benoeming is gegaan, mogen zij niet de dupe worden.

 3. Ja, een grote opruiming te beginnen met Stella van Rijn zou Curacao goed doen.

  Maar als ik dan lees dat finmin Gijsbertha zijn dochter op zijn (lees: onze) payroll heeft gezet, vrees ik dat het nepotisme gewoon doorgaat.

 4. @ Rudy Sprock, bedankt voor jouw informatie, wij zullen hier snel een einde aanmaken, betreft tevens het zelfde voor Stella van Rijn, de waakhond voor Gerrit ?de Raaf ?en zijn maffia boevenbende.?

 5. Juist, Rudy Sprock.

  Catheen Cecilia is een marionet van de MFK mafia (Cooper en Schotte) en is alleen om haar kwaliteit als rubber stamp daar neergezet door deze corrupte politici.

  Cathleen Cecilia is de eerste die bij een schoonmaak moet verdwijnen, waarna alle door haar afgegeven vergunningen dienen te worden gecontroleerd. Dan zul je zien dat daar heel veel vergunningen bij zijn die aan vriendjes van Cooper en Schotte zijn verstrekt.

  En die vriendjes zullen ongetwijfeld de voorraad cash geld in de keukenla van mevrouw Cooper hebben aangevuld. En, wat vreemd, zonder bonnetjes.

 6. Bij het ministerie van SOAW is het contract van zes medewerkers niet verlengd, omdat de aanstelling niet volgens de regels is verlopen. Dit zei minister Hensley Koeiman donderdag tijdens een persconferentie. Ik ben hier 100% mee eens! Maar, de zeer omstreden mevrouw Cathleen Cecilia, interim-directeur van ROP (voorheen DROV) daar neergezet door kabinet Pisas door een ministeriele beschikking en niet d.m.v. een Landsbesluit!, mag van Minister Zita Jesus-Leito (VVRP) rustig blijven zitten? Zie de Amigoe van 26 juni 2017 : “VVRP-minister: ROP interim-directeur blijft aan” en ook van diezelfde datum “ Cooper steunt omstreden interim-directeur ROP”. Zie ook de voorpagina van de Amigoe van gisteren, 4 augustus 2017: “ROP interim-directeur geeft vergunningen af ondanks lopende bezwaren”. Zijn Pisas, Jesus-Leito en Cooper wel goed bij hun verstand? Cecilia schijnt GEEN TEKENBEVOEGDHEID te hebben en tekent maar raak zonder de negatieve adviezen (ook die van de ROP) in acht te nemen (o.a. Pen Resort; “Bordeel” Klein Zuurzaak” en “Laguna Hill Project” te Jan Sofat).
  Mevrouw Cecilia (gepensioneerd) heeft in het verleden reeds bij ROP gezeten. Uit het archief van de Amigoe blijkt dat Cecilia begin 2011 onder het kabinet Schotte door toenmalige minister Charles Cooper als interim-directeur werd benoemd. Eind dat jaar deed zich op de werkvloer een conflict voor tussen Cecilia en de toenmalige Drov-ambtenaar Darwin de Lanoi, hetgeen de aanleiding zou zijn dat zij daarna twee jaar arbeidsongeschikt was. En nu is zij niet alleen terug maar mag ook aanblijven? PAR-statenlid (Stephen Walroud), tevens voorzitter van de vaste commissie in de Staten van VVRP heeft “Nog rare smaak in de mond van sloop Sebastopol”, maar doet er verder niet veel aan. Ondertussen gaat mevrouw Cecilia maar door! NO por !

 7. Dus dan maar auto of huis financieren op kosten van de belasting betaler ?
  Lijkt mij weer een erg korte termijn visie of gebrek aan visie. Misschien is opstarten van sterlisatie programma een optie. Wordt de behoefte aan luizen baantjes bij de overheid vanzelf minder…

 8. @Tuna,
  Je begrijpt toch wel dat kortlopende contracten in de weg staan van een normaal leven?
  Mensen met een kortlopend contract kunnen bijvoorbeeld niet eens een autofinanciering krijgen, laat staan een hypotheek….
  Jij hebt vermoedelijk je eigen huis al, he Tuna?

 9. Politieke benoemingen en vriendjespolitiek staan hier vaak iedere vorm van vooruitgang in de weg. Helaas is dit er in geslopen “systeem” er bijna niet uit te rammen. Men dient meer degene zijn belangen die hen aan de baan heeft geholpen, dan de belangen van Curaçao of zijn bevolking. De Curacaoenaar is vooral op het eigen voordeel uit en daarna stop het verhaal gewoon. Het barst van de voorbeelden. Met excuses aan de goedbedoelenden want die zijn er gelukkig ook nog, helaas worden ze vaak overschreeuwd door de ladrones en de door deze lieden gecreëerde vriendjeskringen en porkeria.

  Het zou een zegen zijn om hier de ambtenarenstatus eens meer richting van het normale maatschappelijke verkeer te dirigeren, meer gebruik maken van tijdelijke contracten en dergelijke. Nu kunnen daar nog steeds excessen plaatsvinden waar ieder normaal denkend mens in het bedrijfsleven alleen maar met verbijstering naar kan kijken. Jaren lang niet op je werk verschijnen maar wel ieder maand casseren, en geen hond die er wat om geeft. Vroeger betaalde Nederland de tekorten toch wel dus de schouders werden opgehaald en met een ” Tja dit is Curaçao; werd het maar geaccepteerd. Dat moet eens over zijn. Op zo een kleine gemeenschap ligt het percentage aan gerotzooi te hoog en het kost bakken vol met geld zonder dat er iets positiefs voor diezelfde gemeenschap uit voort komt. Curacao wil landje spelen, dan zou het zich eens als landje moeten gaan gedragen en verantwoordelijk moeten nemen en blijven nemen voor ook dit soort zaken.

 10. Zag onder de foto van de presentatie van de jaarrekening van APC (APNA) dat er twee Gijsberthas op de foto stonden. Bleek dat naast minister Gijsbertha ook zijn dochter te zijn, door hem benoemd als zijn medewerkster.

  Het vriendjes benoemen gaat dus ook in deze coalitie gewoon door. Zowel bij de MAN als bij de PAR (Alcala die haar schoonbroer bij de Studiefinanciering benoemt). En over PIN, ondanks dat ze maar 1 zetel hebben, hoor ik verhalen over nepotisme waarmee vergeleken zelfs Fraudelyne Wiels een heilige is.

  We zijn een ba(na)nenrepubliek en zullen dat altijd blijven.

 11. Als de benoemingen niet volgens regels zijn gedaan is het prima dat de contracten niet worden verlengd. Na onderzoek de verantwoordelijken alsnog aanpakken en als laatste ervoor zorgen dat de huidige regering ook geen vrienden benoemd in deze functies. Dan zijn we goed bezig naar een beter toekomenst.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...