31 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | Consortium voert overleg

Door minister Suzy Camelia Romer wordt niet verteld dat de Gouverneur haar hiervoor al meerdere keren had gewezen. De regering stelde daarmee de Gouverneur voor een voldongen feit. “Dat ‘gebeurt wel vaker’ “

Willemstad – Het lokale consortium dat aan HNO Vastgoed en Beheer 200 miljoen gulden heeft geleend, voerde gistermiddag nog overleg nu de Rijksministerraad in Nederland moet beslissen over het al dan niet vernietigen van een landsbesluit.

,,Maar ik heb geen bericht ontvangen dat een van de partijen zich terugtrekt”, zei minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) gistermiddag tijdens een persconferentie waarin zij samen met minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) duidelijkheid wilde scheppen over de situatie rond Hospital Nobo Otrobanda (HNO).

Op dit moment is er volgens Gijsbertha geen alternatief als een of meer geldverstrekkers afhaken. Alles is erop gericht om zo snel mogelijk een oplossing te vinden.

,,De situatie is zeer urgent”, zegt Gijsbertha. De bouwwerkzaamheden zijn nog niet gestopt omdat het consortium een bedrag van 20 miljoen gulden heeft voorgeschoten. Want eind juli moesten betrokken partijen, inclusief hoofdaannemer Ballast Nedam betaald worden om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Als onderaannemers geen geld ontvangen valt de bouw stil ‘met de nodige ernstige financiële, economische en sociale gevolgen op het gebied van zorg’.

Gouverneur Lucille George-Wout besloot tot verrassing van het kabinet-Rhuggenaath om het betreffende concept van het landsbesluit niet te laten passeren en ter beoordeling voor te leggen aan de Rijksministerraad in Nederland. Via het besluit zouden de drie ministers en premier Eugene Rhuggenaath (PAR) als minister van Algemene Zaken, worden gemachtigd om hun handtekening te zetten onder het ‘Hoofdlijnenakkoord inzake de erfpachtuitgifte met betrekking tot de ondergrond en opstallen van HNO’.

Het hoofdlijnenakkoord is een van de condities van het consortium om de 200 miljoen gulden beschikbaar te stellen, zo blijkt uit de informatie die gistermiddag werd gedeeld. De ministers hebben het akkoord toch getekend voordat de ontwerp-machtiging naar gouverneur Lucille George-Wout werd gestuurd. Dat ‘gebeurt wel vaker’ en was noodzakelijk vanwege de dringende behoefte aan liquide middelen voor het afbouwen van het nieuwe ziekenhuis en de transitie van Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar Curaçao Medical Center (CMC).

Gouverneur George-Wout heeft haar twijfels over de structuur van de financiering en vraagt zich af hoe een en ander zich verhoudt met de Rijkswet financieel toezicht. Onterecht, meent de Curaçaose regering die aandringt op het alsnog snel vaststellen van het landsbesluit om onrust te voorkomen.

HNO Vastgoed en Beheer krijgt de erfpacht op het terrein, maar verplicht zich tegelijkertijd om 342 miljoen gulden van de lopende lening in Nederland van 421,8 miljoen gulden over te nemen van het Land. De aflossing gebeurt met de huur die HNO Transitie en Exploitatie betaalt.

Het recht op erfpacht is op 17 juni per ministeriële beschikking verleend en dient als garantie voor de hypotheek die is afgesloten in verband met de lening van het consortium. De belangrijkste lokale geldschieters voor de financiering van 200 miljoen gulden zijn het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (85 miljoen), Vidanova Pensioenfonds (40 miljoen) en Fatum Life Guardian (20 miljoen).

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2019 07 25 – Koninklijk Bes… by Black Lion on Scribd

Artikel delen

4 reacties

  1. Belangrijkste locale geldschiers van de 200 miljoen

    APC = 85 miljoen
    Vidanova = 40 miljoen
    Fatum = 20 miljoen

    Wie financiert de overige 55 miljoen?

  2. APC en/of Isla Pensioenfonds moeten bij vernietiging van het landsbesluit de schade tot de voorgeschoten 20 miljoen beperken (voor openen CMC) . Laat Leo Rigaud met Vidanova Bank, Vidanova Pensioenfonds, Vidanova Life Insurance zelf voor de rest opdraaien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -