26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 22:28

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeAuteursOpiniesAD commentaar | Zó zeker niet

AD commentaar | Zó zeker niet

AD commentaar | Géén visitekaartje voor Curaçao

De spanning is al dagenlang, eigenlijk wekenlang, voelbaar. En gisteren kwam het tot een uitbarsting. Wat eerst pacifistisch begon, liep uit de hand met verstoring van de openbare orde, vernielingen, het forceren van de poort naar regeringscentrum Fòrti – waar op dat moment de wekelijks ministerraad plaatsvond – en zelfs ordinaire (poging tot) plundering op beperkte schaal.

Géén visitekaartje voor Curaçao; zo wil het eiland er niet op staan. Vooral niet in het buitenland. ,,Niet op deze manier”, zegt premier Eugene Rhuggenaath terecht. Niet door het eigen huis af te breken, voegde hij eraan toe. Wat er op woensdag 24 juni 2020 is gebeurd is niet alleen volstrekt onacceptabel, het helpt bovendien helemaal niets om een oplossing dichterbij te brengen.

Integendeel. Curaçao staat voor een enorme crisis; de grootste in vijftig jaar of langer. Los van corona ging het al niet goed en dat is met de coronacrisis, die overigens geen land spaart, véél erger geworden. Het IMF voorspelt een krimp van 23 procent voor Curaçao. Dat is niet alleen ongekend, zoals de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops vaak zegt, maar ondraaglijk. De werkloosheid stijgt explosief en financieel deskundigen waarschuwen dat de ergste klap nog moet komen.

In september, als het verlengde moratorium van de banken afloopt en moet blijken welke bedrijven nog overeind blijven en de weinige buffers echt op zijn. De Isla-problematiek, die al een paar jaar sluimert, doet er met het aanstaande massaontslag een levensgrote schep bovenop. De overheidskas is leeg en als gevolg van de noodzakelijke liquiditeitssteun in de vorm van leningen loopt de staatsschuld tot onhoudbare hoogte op.

De regering staat praktisch met de rug tegen de muur en heeft de voorwaarden van Nederland – ‘sino fono’ (slikken of stikken) – moeten accepteren. Anders is het niet de gewraakte 12,5 procent inleveren voor ambtenaren en werknemers in de semipublieke sector, maar wordt het veel meer en misschien wel alles. Want het Land Curaçao heeft binnenkort geen eigen geld. Die 12,5 procent per 1 juli was trouwens op 13 mei al bekend als conditie van Nederland, dat daarvoor Nederlands belastinggeld aanwendt, waarom moet een beslissing daarover dan wachten tot het allerlaatste moment – eind juni?

Dat is iets wat de lokale bestuurders, inclusief directies en commissarissen van overheids-nv’s, zich mogen en moeten aanrekenen. Want hiermee zetten ze de derde tranche liquiditeitssteun op het spel. Maar ook politiek Den Haag mag het zich aantrekken dat het in Willemstad, en tevens in Oranjestad en Philipsburg, tot een kookpunt komt.

Nederland realiseert zich nog steeds onvoldoende dat het niet sinds corona crisis is, maar vooral op Curaçao – waar de economie al vijf jaar niet groeit – al veel langer. Het verstoren, vernielen en plunderen is nooit en te nimmer goed te praten. Hier moet krachtig tegen worden opgetreden; vooral tegen de aanstichters. Zó zeker niet.

Maar er is wel degelijk armoede, frustratie, wanhoop en zelfs opgekropte woede over het gevoel binnen het Koninkrijk niet als volwaardig mee te tellen. Zó niet. De regeringen aan beide zijde van de oceaan moeten elkaar eerlijk in de ogen kijken en verantwoordelijkheid nemen voor het wegnemen van deze uitzichtloosheid.

Dat móet door offers en hervormingen, maar niet door constant links en rechts lukraak te snijden, zoals ook IMF aangeeft. Echter, vooral door te investeren in reëel perspectief. Los van het debat over autonomie, door Curaçao én Nederland.

Bron: Antilliaans Dagblad

22 reacties

 1. In tegenstelling tot wat het AD schrijft, realiseert Nederland zich maar al te goed dat Curacao zich in een deplorabele toestand bevindt. Alleen weet Nederland de oplossing niet. Curacao komt afspraken niet na, het CFT wordt per saldo genegeerd en Curacao wenst zelf niets te doen om de financiën te verbeteren. Geldelijke steun van overzee belandt linea recta in verkeerde zakken. De bestuurders van het eiland zijn nitwits , om geen andere kwalificaties te gebruiken. Dus Nederland denkt : zoek het maar zelf uit! Er is geen beginnen aan. Ook loopjongen Rhuggenaath blijkt de graaicultuur te tolereren . Uit hetzelfde hout gesneden dus.

 2. @ Joseph S, excuses helemaal gelijk. Klein Curacao is te goed en te mooi voor het rapalje haha. Maar let op ik verdedig pikkeboef Schotte en zijn kabinet niet en ik fronste ook mijn wenkbrauwen toen ik zag wie er allemaal rondliepen daar. Ik blijf wel bij mijn punt dat er een coup is gepleegd onder de pretentie dat de Maffia het eiland kwam overnemen en dat we daarom op PAR etc moesten stemmen. En nu blijkt dat de PAR en consorten nog erger dan de Maffia is want hun laten gerust de bevolking verhongeren ter meerdere glorie van de bankrekening van de Sluisjes, Martinas, Geusjes, Lastens etc. Dan ook nog eens 3 miljoen beschikbaar stellen aan een bedrijfje die een keer een straatfeestje heeft gehouden en waarvan de DGA de stiefdochter van Sushi aanduwt. De Maffia zorgt tenminste nog goed voor zichzelf en de omgeving en laten niemand met een rammelende maag naar bed gaan. Dus we zijn van de regen in het riool beland nu.

 3. “Echter, vooral door te investeren in reëel perspectief.”

  Dreamteam Ruggewerk for all the answers concerning issues they’ve created themselves.

 4. “Echter, vooral door te investeren in reëel perspectief.”
  en wat stelt het AD dan concreet voor? nog meer droom kasteel projecten zoals 1000 koeien, space travel, world trade center, airport city etc? projecten die door de belastingbetaler betaald worden, en door lokale toppers misbruikt worden om vrienden en familie leden consultant fees te geven?
  zolang onze toppers niets geven om het erbarmelijk niveau van het onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorg, water en electra en alleen bezig zijn met zelfverrijking gaat er niemand in Curacao investeren, ondanks al die feel good reclames van Miles Mercera

 5. Er was geld genoeg op Curacao.
  Heel cru gezegd what ever er gestolen wordt zolang het maar op het eilandje wordt uitgegeven maakt het allemaal niks uit voor de economie.
  Oneerlijk verdeeld ok, als de muntjes maar rollen.

  Nu is gebleken dat die muntjes voornamelijk bij bezoekers vandaan kwamen.
  Dat is wat iedereen nu goed moet begrijpen.

  Onze economie draait op bezoekers en pensionados.
  What ever de politieke meningen over hoe dingen effectief te verdelen gedraag je daar dan ook naar.

  Je poept niet in je eigen woonkamer. Als je een hotel hebt schijt je niet bij de receptie of de ingang.
  Aruba lijkt dat wel te snappen en die kunnen dus ook meer stelen.

 6. @ Tico

  Je weet het mooi te brengen maar hou het dan ook louter bij de feiten.
  Onze eerste regering van pais Korsou was van de buitencategorie vwb het stelen en bedriegen van het volk. Om nog maar niet te spreken over hun niet te verwaarlozen aandeel in het belachelijk maken van onze autonomie.
  Nu die smeerlappen aan de zijlijn staan kunnen ze uiteraard de coalitie beschuldigen van alles waar zijzelf nog beter in waren: het bedriegen en stelen en vernachelen van zelfbeschikkingsrecht.

  Klein Curacao lijkt mij overigens niet de plaats om al het vuil (oppositie+coalitie) te interneren.
  Eilandje is nog redelijk schoon en ongerept en dat moeten we zo willen houden dus geen stront en oud vuil aldaar deponeren aub.
  Zelf dacht ik meer het gezelsschap houden van Gerrit de Raaf in Koraal Specht, daar waar het vuil thuishoort.
  Bij gebrek aan capaciteit in Bon Futuro opper ik het gebruik van quarantaine gebouw op CCSbaai peninsula. Hopelijk zal de wind dan wel goed staan zodat onze toeristen op Jan Thiel niet het slachtoffer worden van de gore lucht die onze “uitverkorenen” omringd.

 7. @Tico:
  Je haalt me echt de woorden uit de mond…
  En wat is die Brian S toch een chupador di primera fila… Lembelansa pur sang!!!
  Bah…

 8. @Pelican. Waarom zo moeilijk en langdurig. Ambtenarenrecht. Ooit ingesteld zodat een ambtenaar zonder vrees en politieke invloed zijn werk zou kunnen doen. Het is vrijwel onmogelijk om een ambtenaar te ontslaan (Denk aan Gio Italia, Tilly Pikerie en Menki Rojer). Tel daarbij op dat 90 procent daar nu zit dankzij politieke connecties. Dus als zij ingrijpen zal dat ook hun eigen familieleden en vriendjes treffen.

 9. mooie opsomming van de feiten pelican! Misschien iets voor een ingezonden stuk? Iedereen is nu naar elkaar aan het wijzen en niemand stopt de hand in eigen boezem: dat onze parlementatiers nog steeds trucs uithalen om onder de 25% korting uit te komen, dat walle een leuk consultancy baantje heeft gevonden, en dat Steven Martina de Klesch deal blijft verdedigen geeft wel aan dat onze politici uitgerangeerd zijn. Genoeg is genoeg: BES status aanvragen en alle ego’s meteen op non-actief zetten

 10. Wat zijn de plannen regering? Waarom duurt het allemaal zo lang? Waarom in deze tijden prioriteit geven aan screeningswet? Hoe zit het met de salarisverminderingen van de ambtenaren, ministers, statenleden etc etc? Is het nu eindelijk geregeld?? mind you, in de private sector zijn dergelijke zaken binnen een week geregeld, de werknemer staat daar dan op straat, met oprotpremie van enkele maanden. Dat zijn verschrikkelijke beslissingen, maar doorgaans genomen op basis van verstand. Thats it. So, what takes you so long…
  Het feit dat nu wederom naar NL gewezen wordt als schuldige, is deze regering aan te rekenen. De voorlichting omtrent deze problematiek is erbarmelijk. Feit is dat de staatskas leeg is, en Curacao overleefd (hopelijk) vanwege financiele bijstand uit NL. De staatskas is lege vanwege eigen wanbeleid / wanbestuur. Eea kan in twee zinnen uitgelegd worden.
  Hoe kan een betoging zo uit de hand lopen terwijl de voorbeelden van nodeloze plunderingen (onder het mom van BLM) all over the world zo talrijk zijn? Dit kun je toch zien aankomen? Schuld van hoofdcommissaris?
  Hoe zit het met onze buiten de lijntjes kleurende pin minister, gaan we daar nog wat aan doen? Of moet de coalitie ten koste van alles bijeengehouden worden?
  Hoe zit het met de red tape commissie, precies twee jaar geleden ingesteld, hebben jullie nog iets voorbij zien komen? Wij niet in ieder geval. Is het niet eens tijd de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen?
  Wat zijn de vorderingen van onze vrijwilliger bij de belastingdienst? Is alles inmiddels geautomatiseerd? Kunnen de Inspecteurs inmiddels ook van huisuit werken? Wordt er wekelijks gerapporteerd over de voortgang, of moeten we hem – omdat deze kennelijk alleskunner op vrijwillige basis is aangesteld – een beetje de ruimte geven (poko poko)?
  Is het niet ook een “mooi”moment om de talenkwestie weer eens op te pakken? Zie hier nl. de pijnlijke gevolgen van onderwijs in louter papiamento. Een platform als Upwork biedt in deze tijden, maar ook in niet-corona tijden, een uitstekende mogelijkheid om geld te verdienen. Het zal u niet verbazen dat je met papiaments alleen niet ver komt, en dan druk ik me eufemistisch uit. Met een gedegen opleiding en talenkennis kun je in deze digitale wereld geld verdienen zonder aangewezen te zijn op Curacao. Voor onze papiaments sprekende jeugd is dat dus een gesloten deur. Kansloos. Zij kunnen nu hooguit aardappelen poten in de knoek. Danki gobiernu.
  Waarom die tenenkrommende ingezonden stukken in de krant van Statenleden, politieke partijen om het eigen straatje schoon te vegen? Zijn er geen urgentere zaken te regelen? Walroud die over het staatsrecht in discussie gaat met een jurist (en dus alle hoeken van de kamer te zien krijgt). Aub, houd er mee op. Ga je werk doen, zet je torenhoge imago opzij.
  Waarom voor het tiende opeenvolgende jaar een rij dode palmbomen aan de helmien wiels boulevard? Is het wellicht te moeilijk om deze te onderhouden? Let me tell you, a little bit of water will do perfectly. Niet belangrijk? Een bevriende relatie kan deze volgend jaar weer alle vervangen voor “een mooi prijsje”? Ok duidelijk, thanks.
  En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zoveel vragen, maar geen antwoorden, geen daden, geen transparantie, etc. Het is – een – grote- chaos.

 11. @ Joseph S. Neen Tico bekend geen kleur en is ook niet omgekocht door de oppositie. Tico is familie van maar heeft alle banden gebroken met vader en zoon. Vader en zoon die Tico aan een lucratief baantje wilden helpen. Tico heeft dat afgeslagen en gezegd dat Tico niet zo in het leven staat. Als ik al geen geld van naasten aanneem, waarom zou ik wel van ver afstaanden geld aannemen. Hoe je het ook wend of keert er is een coup gepleegd tegen kabinet Schotte. Of je nu voor of tegen hun bent, ik benoem feiten. Feit is ook dat deze regering naar klein Curacao verbannen dient te worden, gelijk Napoleon naar Elba en St. Helena. Want wel incompetente schadelijke figuren hun riante vergoeding blijven betalen en dat ten koste van de wel productieve ambtenaren. Plunderingen schieten we niks mee op want dat schaadt de verkeerden. Een steen door de ruit van een bepaalde woning in Juliana dorp kan nog te billijken zijn, een steen door een etalage ruit van een winkelier niet, want die heeft er verder niks mee te maken. Langzaam begint men in te zien hoe er voorgelogen is met wilde indianen verhalen van dat de maffia op het punt stond Curacao over te nemen. Animal Farm all over. Nu de rest van de bevolking nog.

 12. Wie besturen de overheids nv’s?
  Wie bestuurd de cbcs?
  Wie bepalen de lonen/vergoedingen?
  Wie neemt wel 12,5 procent af van de normale ambtenaar, maar als het zichzelf aangaat, zijn er opeens wetten en afspraken?
  Niet NL beste Eugene

  Wie kiest deze lamstralen “in Office”
  Helaas dat hebben wij zelf gedaan.

  Maar onze uiterst slappe min-pres begint met ons te vertellen dat dit komt omdat ze iets van NL moeten uitvoeren

  Misschien heet U Z.(onder) Ruggengraat

 13. Tijden zijn veranderd. Corona verlamt de economie. Isla is kapot. Nederland gaat zware tijden tegemoet. Innovatie en kansen benutten zijn noodzaak. Ga Zelf dingen maken, laat Zelf dingen groeien. Een zelfstandig land beseft dat. Schep wat rust door tegenstellingen te verminderen, niet door het land in brand te steken. Toeristenstroom zal veel minder zijn. Denk aan nieuwe verdienmodellen, die werk geven aan meer mensen. Met die Nationale Schuld komt het altijd goed. Dat maar papier. Kop op, buikriem aan, help je buurman

 14. Tico bekend kleur tijdens deze lange nacht….

  Als je ingehuurd wordt door het nóg smerigere tuig van de oppositie dan dien je wel een beetje gematigd positief te schrijven over je geldschieters…. Zoniet dan is het wel heel erg duidelijk dat je dus diensten als trol aanbied

  Ban serio si ruman, ba wak e piece of shit Amparo den mainta?

 15. Zonder graaiers in de regering en volksstammen incompetente familieleden en nutteloze vriendjes in het ambtenarenapparaat, is er een sluitende begroting en genoeg voor iedereen op dit eiland.

 16. Onder valse aanteigingen en pertinente leugens is het kabinet Schotte destijds door middel van een coup afgezet.

  Welke wereld leef je?

  Kabinet Schotte was er 1 van leugens en corruptie! Hij verloor de meerderheid in de parliament en dacht slim te zijn door verkiezingen uit te schrijven en dan om illegaal het parliament niet meer te laten bijeenkomen voor de verkiezingen! Dat is illegaal en een coup van Schotte zelf!

  PAR is driemaal niets maar om nu Schotte heilig te gaan verklaren?

 17. Onder valse aanteigingen en pertinente leugens is het kabinet Schotte destijds door middel van een coup afgezet. De PAR zou wel even laten zien dat hun de beste keuze voor Curacao waren. Keer op keer heeft premier Billenaath laten zien dat hij geen leiding kan geven en een mucha manda van velen is. Hoe haalt deze regering het in hun hoofd om van de wel werkende en presterende ambtenaren 12,5 % in te houden, maar van slampampers die bewezen hebben gefaald te zeggen “we kunnen niet zomaar hun salaris verlagen want er zijn bestaande afspraken”. Lummels die bestaande afspraken zijn er ook bij de wel werkende ambtenaren in de zin van een arbeidsovereenkomst. De bodem van de schatkist is in zicht, maar er is wel geld om een pas opgericht bedrijf die ooit eens een straatfeestje heeft gegeven een paar miljoen toe te stoppen. De bodem van de schatkist is in zicht maar er is wel geld om een mislukt figuur als de Geus als project manager IT bij de belastingdienst aan te stellen. De bodem van de schatkist is in zicht maar er wordt door het stelletje HBO opgeleide dansleraren, casinobezoekers, veelvraten, oplichters en mislukte Missen in alle bochten gedraaid om maar niet te hoeven in te leveren. Om maar niet te zwijgen van staatsrechtelijk geschoolde, slappe ruggegraatlozen, groot voorhoofden, verwarde struisvogels en wat dies meer te zwijgen. Nederland bij monde van de heer Knops heeft duidelijk gezegd “snijden in dat incompetente overheids apparaat”. Hun hebben niet gezegd “ga het werkende deel van de bevolking uitpersen om jullie zelf uit de wind te houden”. Plunderingen moeten er niet gebeuren, maar van mij mogen ze deze regering met huisraad en al uit Forti donderen, al dan niet door de deur of het raam.

 18. “Niet door het eigen huis af te breken, voegde hij eraan toe.”

  Wat hebben onze zittende lafbekken feitelijk dan gedaan in de laatste 13 of 14 weken?

  @CR
  Helemaal juist AD zit al tijden duidelijk in de tang van het Dreamteam Ruggewerk, de schorsing van Rick Hart maakte dat al eerder duidelijk.

 19. Wat een dom artikel: ad worden jullie door onze toppers betaald?
  Probleem is corruptie en nepotisme. Zolang je dat niet aanpakt ga je geen groei krijgen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties