30 C
Willemstad
• donderdag 21 september 2023

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Terence de Vries uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse drugsverdachte Terence de Vries is vorige week uitgeleverd aan Nederland. De Vries werd op dezelfde dag als Nuto Wawoe gearresteerd in Sto. Domingo. In tegenstelling tot...

Democracy now! | Wednesday, September 20, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Vereende krachten

HomeMediaAD commentaar | Vereende krachten
AD commentaar | Vereende krachten

Geheel terecht wordt het Korps Politie Curaçao (KPC) elders in deze krant in een paginagrote advertentie bedankt. De afgelopen weken, en in het bijzonder vorige week, zijn er grote vangsten gedaan. Vooral in de strijd tegen illegale vuurwapens.

Bij een ware speurtocht in Seru Fortuna werden onder andere zes wapens, munitie, patroonhouders, een handgranaat, twee politie-uniformen en een uniform voor militairen gevonden. En vrijwel tegelijkertijd heeft de politie na een wilde achtervolging van een auto met acht inzittenden negentien pakken marihuana en maar liefst twintig wapens aangetroffen.

Het KPC liet ze uitgestald op een tafel trots zien, maar de bevolking is er nóg beduusd van. Op deze grote schaal dus gaan in het criminele circuit wapens van hand tot hand. Het is schrikbarend voor degene die zich hier niet bewust van is en zelf niets te maken heeft met de misdaad, maar evenmin het slachtoffer wil worden van een gewapende overval of een toevallige schietpartij.

Zoals altijd bij criminaliteit zijn er maar twee manieren om dit de kop in te drukken; preventie (lange termijn) en repressie (nu). In het regeerakkoord heeft de coalitie van PAR/MAN/PIN gelukkig veel aandacht voor preventie in de zin van scholing, vorming en opvoeding. De uitvoering van de goede intenties zal het grootste struikelblok worden, maar mag het kabinet-Rhuggenaath er niet van weerhouden gewoon te beginnen.

Repressie is niet eenvoudiger, zeker gezien het harde geweld en het grote geld dat de misdadigers in de strijd werpen. Het vergt volharding en vooral moed van individuele politiemannen en -vrouwen om vaak hun eigen leven te riskeren. De advertentie van initiatiefnemers die liever anoniem blijven wijst daarop. Onder de veelzeggende kop ‘Respetá polis’, met een knipoog naar componistzanger Rudy Plaate, die hier jaren geleden mee scoorde. Het korps staat uiteraard onder forse druk. Meestal van buitenaf, en ook van binnenuit met rotte appels die absoluut niet kunnen worden getolereerd.

Gelukkig is er ondersteuning van buitenaf. Naast het Openbaar Ministerie (OM) ook van recherche-eenheden, van de andere eilanden (en overigens omgekeerd) en vorige week – opvallend – ook van militairen. Het valt op dat relatief veel buitenlanders en dan met name personen uit Latijns-Amerika en de Caribische regio betrokken zijn bij gevallen van ernstige delicten. Natuurlijk mag dat geen reden zijn om alle personen van Latijns-Amerikaanse afkomst bij voorbaat te veroordelen.

Feit is wel dat de politieke en sociaaleconomische crisis in het buurland Venezuela tot gevolg heeft dat meer personen hun geluk hier te lande op illegale wijze komen beproeven; daar zitten ook mensen tussen met een crimineel verleden en die weinig te verliezen hebben. De gemeenschappen van Curaçao, Bonaire en Aruba doen er daarom goed aan extra alert te zijn en – indien nodig – hele risicowijken uit te kammen op de aanwezigheid van wapens Criminaliteit kan alléén effectief worden aangepakt met vereende krachten. Dat wil zeggen: van de diverse autoriteiten, binnen het Koninkrijk, maar vooral ook met actieve hulp van de bevolking. Die moet misdaad – groot of klein – afwijzen en de politie durven bij te staan met tips en informatie. Politieke en maatschappelijk leiders dienen het gezag te ondersteunen en vooral te respecteren; en niet, zoals de afgelopen jaren weleens te zien was: politie, OM en rechters afkraken en zelfs tegenwerken. Dat is gezagsondermijnend en misdaad bevorderend.

‘Danki polis’ is daarom helemaal op zijn plaats.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

 1. @ Bert, Lapzwans is een +doorgewinterde Troll van Gerrit Schott?e, zijn echte naam is Norbet George??, die vent??, ja de stief zoon van onze Gouveneur. hij doet niet anders dan de hele dag in een kroeg te hangen? en het FAKE nieuws van Gerrit te progameren. Gisteren heeft hij het Fake bericht naar de kranten gezonden, dat de MFK hun jaarcijfers over 2016 hebben in geleverd, het schijnt dat het allemaal in orden te zijn, alles is goed gekeurt door een instantie die het achtereind van een paard nog EZEL kunnen onder scheiden. De grootste op lichter en laaie lichter en pathologische beroeps leugenaar van het eiland heeft wat ingeleverd??, ja ze GEEST bedoelen zij de MFK/KFO/ Reformaaaaa?. Dat het AD deze fake troep nog in zijn krant zet?

 2. Ja Bert, dat vonden de Nazi’s ook ‘n goed idee, verplicht voortplantingsverbod of sterilisatie. Weet je nog hoe dat is afgelopen?

 3. Laplas schrijft: ‘Zullen we de “danki polis” reserveren totdat wij allemaal veilig de straat op kunnen en bewoners en winkeliers niet meer in hun huis worden overvallen?’

  Laplas, dacht je echt dat de politie hier toe in staat is? Zolang we hier een volk hebben dat massaal voor criminelen in de politiek kiest dat vervolgens voor criminelen in allerhande besturen kiest die vervolgens laffe slapzakken in de RvC aanstellen (Frielink, Booi!) , zolang we blijk geven van geen enkele normen en waarden in het verkeer en op het werk, zolang is het dweilen met de kraan open.

  De polis staat daarbij machteloos. Een verplicht voortplantingsverbod of sterilisatie van een groot deel van de bevolking zou de enige oplossing zijn.

  En nee, het onderwijs is niet de oplossing. Dat kan nooit rechttrekken wat er in gezinnen van moeders die voor een belkaart al hun benen spreiden allemaal verkeerd gaat.

 4. Er is heel veel aan te merken op de politie, met name hoe ze op straat grove verkeersovertredingen die voor hun ogen gebeuren straffeloos voorbij laten gaan zoals een Frielink bij Insel Air Heerenveen en Lippinkhof met alles laat wegkomen.

  En de dementerende bejaarde commissaris Booi bij Studie Financiering viswijf de Freitas geen duimbreed in de weg legde.

  En de RvC van de Centrale Bank het nepotisme van Tromp bij de Centrale Bank (Taco Tara Asjes, Zus de Lannoy) onbestraft liet/

  Maar vorige week was een topstaaltje werk en samenwerking van kustwacht en politie. De laatste heeft met groot gevaar voor eigen leven een grote import van criminelen en wapens voorkomen.

  Terecht alle hulde voor deze heldendaad, azijnzeiker Laplas.

 5. Lees ik dit goed? “‘Danki polis’ is daarom helemaal op zijn plaats.” Voor zover ik het nieuws heb gevolgd, is één transport van wapens en drugs onderschept en dat was een gelukstreffer. Er kwam geen intelligentie, afluister of andere opsporingstechniek aan te pas. Had meer te maken, dat de criminelen zo dom waren om al hun eieren in één mandje te doen. En laten we niet vergeten met drie doden als gevolg.

  Zullen we de “danki polis” reserveren totdat wij allemaal veilig de straat op kunnen en bewoners en winkeliers niet meer in hun huis worden overvallen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties