32 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 16:19

Laatste reacties

- Advertentie -

AD commentaar | Steekhoudend

AD commentaar | Verzuim Amparo

Anderhalve maand na de eerste vergaande preventieve maatregelen van de regering tegen Covid-19, lopen de spanningen flink op. Het ergste medische gevaar lijkt geweken, maar de sociaaleconomische, financiële en maatschappelijke risico’s zijn levensgroot en vormen een enorme bedreiging voor Curaçao.

Zeker als die niet goed worden gemanaged. En dit laatste ontbreekt. Mogelijk (en hopelijk) dat er achter de schermen veel gebeurt, zoals de premier zegt. Maar het ontbreekt aan heldere en volledige communicatie. Waar over de aanwezigheid van het coronavirus en alle lockdown-acties nauwgezet en dagelijks is gecommuniceerd, ontbreekt het aan voorlichting en dialoog over (voorgenomen) besluitvorming ten aanzien van de financieel-economische aanpak. Lees: de broodnodige hervormingen. Door een uitgelekte brief van de minister van Financiën weten we nu wat er zoal in de boezem van de ministerraad wordt besproken, zoals een solidariteitsheffing (alleen voor hogere inkomens) en – bijna weggestopt onderaan het lijstje – arbeidstijdverkorting.

Het lijkt echter nog bijzonder pril, met weinig onderbouwing. De doorrekening van de Centrale Bank CBCS, eveneens vroegtijdig in de publiciteit beland, geeft wat betreft de solidariteitsheffing méér inzicht. Conclusie: niet (zomaar) doen, de nadelen voor de economie en het welvaartsverlies zijn veel groter dan het relatief kleine voordeel. Volgens de CBCS is en blijft kostenbesparing door de overheid de beste remedie. Door het ontbreken aan communicatie, regie en leiderschap vanuit Fòrti, kruipen (sociale) partners in hun oude rollen en bestoken zij de regering met standpunten over hoe het moet (bedrijfsleven) en dreigbrieven met een ultimatum (bonden).

- Advertentie -

Het steekspel is volop gaande. Maar liefst twaalf werkgeversorganisaties wijzen erop dat actie nú is vereist; eigenlijk een noodkreet om in gesprek te komen met de regering. En onderwijl mobiliseert het vakbondswezen zich. Alsof die nog niet bestaan, wordt op de Dag van de Arbeid een nieuwe vakcentrale opgericht: Sentral Sindikal Solidaridat met een hoofdrol voor een oude rot in het vak, de gepensioneerde Errol Cova. En terwijl zij weten dat de landskas leeg is, zetten vijf ambtenarenbonden de regering onder druk: zij willen coûte que coûte de loontrede uitbetaald krijgen. Dit is voer voor conflict, terwijl het meer dan ooit noodzakelijk is om er als sociale partners – ‘nos ku nos’ – uit te komen. Om de tafel en zonder het mes op tafel. De regering dient daarin leidend te zijn, zonder angst, in de overtuiging dat hervormingen in het belang zijn van iedereen: werkgevers en werknemers.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Mogelijk is het tijd dat de VBC en KVK samen bekend gaan maken geen afdracht van belastingen meer te doen totdat de regering wel gaat optreden en de waanzinnige scheefgroei in het ambtenaren korps inclusief de semi overheid en de Centrale Bank per direct gaat corrigeren. per direct alle familie en vriendjes op non actief zonder behoud van salaris en rechten.Alleen de echte ambtenaren mogen blijven en misschien heel misschien kan de Overheid vakbond nu wel voor haar leden opkomen. De kans is dan dat er een bedrag van mogelijk 20 miljoen per maand minder aan overheidskosten zal zijn wel bedrag nu eindelijk aan de echte gemeenschap kan worden besteed.

 2. ‘”Volgens de CBCS is en blijft kostenbesparing door de overheid de beste remedie”

  En dus betaalde CBCS tiran Tromp 2 miljoen per jaar plus zijn Aqualectrarekeningen en mocht Zus de Lannooy 2 jaar feest vakantie vieren in Nederland met behoud van riant salaris.

  En intussen vallen Girobank en Ennia gewoon om.

  Als directeur van de Girobank dient CBCS nu Stephen Capelle kaal te plukken via de rechter, maar zelfs dat laat CBCS na. Doe goddomme nu eens je werk CBCS, en sleep dit Zuurzak patsertje voor de rechter. Moederdag volgende week is de perfecte dag voor een aangifte tegen hem.

  Bij CBCS zijn ze echt van de ratten besnuffeld.

 3. ……”Volgens de CBCS is en blijft kostenbesparing door de overheid de beste remedie”……

  In de salariskosten van de inefficiente en logge CBCS met haaraartsluie en trage klantonvriendelijke werkethos kan ook flink gesneden worden.

 4. “Achter de schermen” word de Solidariteitsheffing er door gedrukt. De overheiddirecteuren, (semi)ambtenaren, statenleden, ministers, en diverse consulten/ingehuurde overheids advocten worden buitenschot gehouden.

 5. Alles wat Terror Cova aanraakt gaat mis.

  Zijn partij PLKP ligt op het kerkhof, tussen FOL en PAIS.

  ALM draaide hij eigenhandig de nek om door er een sociale werkplaats van partijleden van te maken waarmee alle leden en familie ook nog gratis konden vliegen.

  Om over zijn vakbondactiviteiten nog maar niet te spreken. Hij behoorde tot de drie grote zakkenvullers van het MDPT van de rafinanderij: Wacko Werner Wiels, kleuterleidster Liberia Peeters en dus Terror Cova.

 6. Errol Cova is net als herpes: je bent blij als je er vanaf bent, maar komt altijd weer terug…
  Kan die man niet eens echt met pensioen gaan, genieten van zijn oude dag, want heeft al zoveel schade en ellende veroorzaakt… of is dit onderdeel van een groter opgezet plan van de regering, Cova mobileseren, de boel destabiliseert, Nederland grijpt in en krijgt uiteindelijk de schuld en de regering treft geen blaam.
  BTW hoeveel realiteitszin hebben de vakbonden eigenlijk….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...

PBC | Koninkrijksteam honkbal bereikt finale Europees kampioenschap

Persbureau Curacao ITALIË – Na een spannende wedstrijd tegen Spanje die met 9-8 werd gewonnen, heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Het team wist een voorsprong...

PBC | Commotie op Curaçao over salaris directeur Centrale Bank

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een kort videofragment dat rond gaat op social media op Curaçao wordt gezegd dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en...

PBC | Coronacijfers Curaçao 17 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op vrijdag 17 september zijn er 36 mensen uit isolatie gekomen. Daarnaast zijn er weer 50 mensen positief uit de PCR test gekomen en...
- Advertentie -