30 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 19:19

Laatste reacties

- Advertentie -

AD Commentaar: Handen af van onderwijs

Commentaar Antilliaans Dagblad
Commentaar Antilliaans Dagblad

In alle opwinding rond de aanhouding van Statenlid en ex-premier Gerrit Schotte (MFK) is er nauwelijks aandacht voor dat andere wat voor opwinding zou moeten zorgen: het korten door de overheid op onderwijs. Als er één post is op de landsbegroting waar de regering níet op mag bezuinigen, is dat onderwijs en vorming wel.

Eerder móest de regering wel maatregelen treffen omdat er door wanbeleid en onverantwoord regeren door de MFK/PS/MAN-coalitie aanzienlijke tekorten waren ontstaan; al twee jaar nadat de overheidsfinanciën in 2010 door middel van een miljardensanering voor een groot deel op orde waren gemaakt.

Maar onder voornamelijk de interim-regering eind 2012 en daarna de transitieregering in 2013, gevolgd door de huidige weer gewone politieke regering, is weer schoon schip gemaakt. Dat is onlangs ook door het IMF gesignaleerd.

- Advertentie -

De particuliere sector werd hard geraakt en de rekening is grotendeels betaald door werkgevers en werknemers met fors hogere premies; maar ook de omzetbelasting en de onroerende zaakbelasting gingen omhoog.

De ‘cold turkey’-methode; een harde en snelle ingreep met (hopelijk) ook effect op korte termijn. Het eigen ambtelijk apparaat bleef, afgezien van een personeelsstop, relatief buiten schot. Bij meerdere gelegenheden heeft het zittende kabinet Asjes (PS/PAIS/PNP/Sulvaran) aangegeven dat ook de ambtenarij er aan moet geloven en een bijdrage moet leveren.

Terecht, zeker als het gaat om de(zelfde) voorwaarden voor ziektekostenverzekering en oudedagvoorziening. Het is dus toe te juichen als de overheid ‘te veel aan vet wegsnijdt’. Maar dat vet zit echt niet bij het onderwijs. Eerder bot.

Het is anno 2014 vaak een schande te zien in wat voor omstandigheden les moet worden gegeven en les moet worden gekregen.

- Advertisement -

Het algehele onderhoud en de hoogte van de minimaal vereiste investeringen in het onderwijs schieten schromelijk te kort. Niet alleen fysiek – dat is zichtbaar – maar ook onzichtbaar wat betreft het waarborgen van de aansluiting met de rest van de wereld; te beginnen met koninkrijkspartners Nederland, Aruba en BES: het waarborgen van kwaliteit en niveau (rekenen, taal, zak- en slaagregeling) en salariëring.

De vergrijzing die overal in de samenleving voelbaar is, speelt ook het onderwijs parten: zeker als gepensioneerden niet kunnen worden vervangen. Het gratis of vrij onderwijs bracht vorig jaar een heus ‘schoolboekendebacle’ met zich mee, waarbij legers leerlingen pas maanden later hun lesmateriaal ontvingen.

Een voorstel om het bedrag per kind te beperken tot een vast, maar in verreweg de meeste gevallen ontoereikend bedrag, zal de problemen niet wegnemen maar wellicht zelfs verergeren. En het plan om te bezuinigen op leerlingbegeleiding – met name nodig voor lager middelbaar en beroepsonderwijs – is ronduit onzalig.

Het levert nauwelijks wat op en geeft vooral een verkeerd signaal af. Hopelijk vinden Staten en regering andere wegen en posten om de begroting sluitend te maken en houden, maar handen af van onderwijs. Er moet juist snel flink meer geld bij.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -