32 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

AD commentaar | De stem van het volk

Met resultaten recente digitale poll

AD commentaar | Democratie en regels

In een democratie draait het om de wil – en de stem – van de bevolking. De bevolking die periodiek door middel van verkiezingen mag laten weten door wie zij in het belangrijkste politieke orgaan – de Staten – vertegenwoordigd wil worden.

De Staten bestaan uit 21 leden; niet meer en ook niet minder. De kiezers kiezen ook 21 leden. De Staten behoren ook te functioneren met 21 leden. Zo is de democratie van Curaçao nu eenmaal vormgegeven. Dit ligt vast in de Staatsregeling van Curaçao.

Elk lid van de Staten legt voor de aanvaarding van het Statenlidmaatschap ten overstaan van de gouverneur de eed of belofte af. Die eed of belofte houdt onder meer in dat hij of zij de Staatsregeling van Curaçao steeds zal helpen onderhouden en het welzijn van Curaçao naar vermogen zal voorstaan. Dat is geen vrijblijvende aangelegenheid, maar een serieuze plicht. Die plicht houdt mede in het onderzoeken van de geloofsbrieven van de nieuwbenoemde leden. Ook dat staat in de Staatsregeling.

De Staten mogen alleen beraadslagen of besluiten, indien meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden ter vergadering aanwezig is, aldus nog steeds de(zelfde) Staatsregeling. In het Reglement van Orde is bepaald dat vergaderingen van de Staten kunnen plaatsvinden als ten minste 11 leden de presentielijst hebben getekend.

Het kan voorkomen dat een lid is verhinderd door ziekte of een andere reden. In de regel zijn er dan nog genoeg leden om aan de quorumeis van 11 van de 21 te voldoen. Als meerdere leden bewust wegblijven om te voorkomen dat het quorum wordt gehaald, om zo te verhinderen dat de Staten de geloofsbrieven van een nieuwbenoemd lid onderzoeken, dan levert dat een schending van het staatsrecht op. Het is misbruik van macht. Het is on- en zelfs antidemocratisch gedrag.

Democratische principes behoren voor volksvertegenwoordigers heilig te zijn, en dat geldt dus ook voor de verplichting de Staatsregeling te respecteren. De leden van de Staten die wegblijven om het normaal functioneren van de Staten te frustreren, schenden de eed of belofte die zij hebben afgelegd.

Tegelijkertijd tonen zij geen respect voor de kiezers als zij proberen te voorkomen dat daadwerkelijk 21 volksvertegenwoordigers in de Staten zitten. Dat kan niet (meer) als een politiek spelletje worden afgedaan, maar is een zeer serieuze obstructie van en daarmee bedreiging voor de democratie.

Bron: Antilliaans Dagblad

KKC naschrift

De stem van het volk lijkt meer duidelijk uit een recente digitale poll op https://www.survey-maker.com/results3013091xfF98420E-92#tab-1 dan uit ingewikkeld doen met regels. Een referendum zou meer helderheid brengen.

4562 Votes in 21 days
Created 10th July 2020 – 6:24 AM

Results Breakdown – Part 2 / 6
OUTONOMO DEN REINO (Manera E Ta Aworaki) 621 14%
INDEPENDENSIA (Riba Nos Mes) 296 6%
KORSOU PARTI DI HULANDA (gemeente) 3645 80%

digitale poll 10 juli 2020 gemeente-autonoom-onafhankelijk
digitale poll 10 juli 2020 gemeente-autonoom-onafhankelijk
digitale poll 10 juli 2020 gemeente-autonoom-onafhankelijk
digitale poll 10 juli 2020 gemeente-autonoom-onafhankelijk

Meer comments op https://www.survey-maker.com/results3013091xfF98420E-92#tab-5

Artikel delen

8 reacties

 1. Mw Peetoom weer zo’n interessante alias, die bovendien als 75 jarige echt netjes en verstandig schrijft. Dat kom je niet vaak tegen.

  Idd is er geen perfect land en zeker geen perfecte mensen. Maar het zou wel fijn zijn als er nu een keer een groep mensen zou komen die het voortouw nemen en proberen te corruptie terug te dringen. Dan zijn we al een heel eind vind ik.
  Gisteren stond er een aardig art in de Amigoe van een vereniging waar ik in de wandelgangen al eerder van heb gehoord.
  Eindelijk een keer geen ouwe garde types.

  Misschien kan de KKC het plaatsen?

 2. Mevrouw Peetoom, Welk land vervult wel, bijna, al uw wensen?
  Dus: in welk land, afgezien van Utopia, zoudt u wel willen wonen?
  Ik ben benieuwd.

 3. Peetoom, er wordt gesmeekt om bij Nederland te horen, zelfs door de anti-makamba’s en die zijn er ook in grote getalen en verzieken het land net als die zieke volksverlakkers van de zgn parlementariers. Brian je vergeet ‘n paar vuile namen cooper mfk monk kdnt. Walroud gestudeerd en ‘n super danser.

 4. Ik ben het voor het grootste deel met de heer Schiedam eens. Ware het niet dat de regering van Nederland ook niet heilig is. Ook dit land heb ik in mijn al vrij lange leven compleet naar de bliksem zien gaan: als je 75 bent kun je eigenlijk beter dood, je wordt hier bijna gedwongen om je organen af te staan , gay-parades brengen kinderen in verwarring , doen de meeste volwassenen walgen, beheersen desalniettemin alle media, D66 verloor de verkiezingen maar overal worden D66 bestuurders neergezet, wij hebben alle grote bedrijven verkwanseld, Amsterdam is het nieuwe Sodom en Gomorra, de kleine ondernemers worden gewurgd, daar de Staat geen zelfstandige denkers meer duldt, de moraal is die van fascistisch-links geworden met als meest trieste constatering dat ons hele onderwijssysteem daarmee vergiftigd is, de geestelijke bijstand zweeft rond het nulpunt (meer zelfmoorden per jaar hier, dan in de laatste 300 jaar in Curacao), ons eigen risico in de gezondheidszorg kost minimaal 7000 levens van minder bedeelden/ ouderen per jaar en last but not least: onze minister van Justitie -Grapperhaus- haalde het in z’n botte hersens om een misdadiger die z’n miljoenen met de drugs verdiend had, persoonlijk terug te halen vanuit zo’n nare gevangenis in Thailand. Zielig hoor! Een schoft die zelf duizenden jongeren naar de verdommenis heeft geholpen! Wie wil er nog bij Nederland horen? Niet allemaal tegelijk…!

 5. @Pelican, Kijk wat er in de Staten zit. Walroud, Calmes, Rojer, Dos Santos, Thode, Constancia, Cordoba, Doran, Carolina, Pik Pisas..

  Zegt al genoeg over het nivo.

 6. Na het 10 jaar aangekeken te hebben, vanaf Curacao en de laatste 5 jasr daarbuiten, zou ik zeggen. Nederland hef het land Curacao op en neem het heft weer in eigen handen. Mask er net zoals Bonaire en Saba een speciale gemeente van. Elke dag dat deze situatie langer duurt profiteren de hoge heren en bekommer je nu eens om het volk.

 7. Je verbaast je iedere keer weer over het in en in trieste nivo van deze parlementariers, bodemloos. helaas een afspiegeling van onze bevolking.

 8. Curacao moet eens zelf z’n problemen oplossen, zonder steeds maar naar Nederland te kijken. Kan men dan echt de autonomie niet aan, met de bijbehorende verantwoordelijkheden?
  Het lijken wel een stelletje kleuters die met lucifers spelen.
  Politieke gedragsveranderingen moeten vanuit het eiland zélf komen, en kunnen niet van buiten “worden opgelegd”: de bevolking is nu zelf aan zet!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -