28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD commentaar | Asociaal?

HomeLandenArubaAD commentaar | Asociaal?
AD commentaar | misbruik van reisadviezen

Toen voor Curaçao vorige week code oranje werd afgekondigd door de Nederlandse regering was dat wegens de op dat moment snel oplopende coronabesmettingen. De voorman van toerismeorganisatie Chata reageerde vrij onbehouwen.

Hij gaf de overheid van Curaçao de schuld, omdat er onjuiste aantallen herstelde patiënten worden genoemd in de statistieken waardoor het aantal actieve besmettingen hoger wordt weergegeven dan de werkelijkheid. Zijn uitbarsting is begrijpelijk vanuit de paniek in de toeristische sector, maar het argument klopte niet (helemaal).

Nederland kijkt niet naar aantallen besmette personen, maar naar de ontwikkeling van nieuwe gevallen. In Nederland wordt niet eens gemeld hoeveel mensen zijn hersteld van Covid-19. Wegens de hoge aantallen (nieuwe) besmettingen was er naast teleurstelling ook begrip in de Nederlandse reissector.

Veel reizigers die een vakantie op Curaçao hadden geboekt, besloten die om te boeken naar Bonaire of Aruba, die nog code geel hadden. De Nederlandse premier Mark Rutte zou beter moeten weten dan onbehouwen te reageren. Dinsdagavond maakte hij onder andere deze goedbedoelende reizigers, die hun bestemming hebben gewijzigd om de Nederlandse coronamaatregelen te respecteren, uit voor asociaal.

Wie het vliegtuig neemt ‘terwijl je daar verder niets te zoeken hebt zoals een dringend familiebezoek is gewoon asociaal’. Dat is op het randje van fatsoen. Caribische studenten in Nederland bijvoorbeeld, die naar ‘huis’ gaan, zullen zich onheus bejegend voelen en kunnen hierdoor onterecht met de nek worden aangekeken. En voor Bonaire en Aruba gold tot op dat moment code geel.

De beslissing om dit naar code oranje te zetten is bovendien niet gebaseerd op lokale besmettingscijfers, maar vooral omdat er in Nederland ophef is over de situatie op Schiphol terwijl het land in lockdown is. De drukte op deze luchthaven is een risico, maar zeker op Bonaire lopen reizigers veel minder kans op een coronabesmetting dan in Nederland.

Op Aruba lopen de besmettingen weer iets op, maar ze liggen nog steeds onder die in Nederland. En op Curaçao is de daling weer ingezet. Zoals het er nu naar uitziet moeten de eilanden tot in ieder geval medio maart leven met code oranje, zelfs al zouden ze besmettingsvrij worden, omdat Nederland geen onderscheid meer wil maken tussen reisdoelen.

Dat is misbruik maken van de reisadviezen, die bedoeld zijn om het gevaar voor reizigers op een bestemming aan te geven. Het staat in schril contrast met de Koninkrijksgedachte die Rutte begin november nog uitstraalde. ,,Nederland is ook Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba en Bonaire”, zei hij toen nog.

Bron: Antilliaans Dagblad

22 reacties

  1. @LaStiwz | 21 december 2020 om 19:43 |

    Jij schrijft:
    “een land bijstaan is wat anders dan bedrijven bijstaan”
    Inderdaad, dat klopt. De financiële compensatie gaat niet direct naar de bedrijven hier maar naar het eilandgebied (in dit geval Curacao dus).

    KNOPS zal dan samen met zijn secretariaat precies moeten controleren of dit op rechtmatige wijze gebeurd. Knops kennende zal het dat ook met verve doen. Hij weet donders goed hoe het er hier anders aan toe gaat.

    Sint Maarten krijgt zijn centen ook nog niet voordat zij aan alle voorwaarden voldoen. Dus nu is het “Huilie, huilie, want zij zijn klein en Knops is groot….

    De 4de tranche voor 2021 is goedgekeurd wat Curacao betreft. Ze krijgen het nog niet omdat er nog flink wat geld van de 3de tranch over is. Overigens zijn de tranches geen giften. Alles moet worden terugbetaald.

  2. Artikel 36
    Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten verlenen elkander hulp en bijstand.

    @Frits: een land bijstaan is wat anders dan bedrijven bijstaan.

  3. @LaStiwz en @Wim

    In het Statuut (artikel 36) staat dat de landen (van het Koninkrijk) voor elkaar klaar moeten staan als er hulp of bijstand nodig is.

    Maar als het Statuut bestuderen te veel werk is lees dan dit artikel
    ‘Nederland duwt de eilanden dieper de coronacrisis in’ – OneWorld
    https://www.oneworld.nl/lezen/opinie/nederland-duwt-de-eilanden-dieper-de-coronacrisis-in/

    Misschien dat deze uiteenzetting ook bij de “eencelligen” doordringt.

  4. @Kameleon: Curacao heeft gekozen om een zelfstandig land binnen het koninkrijk te zijn. Slechts enkele taken zijn bij Nederland blijven liggen.
    Die taken zijn i.i.g. niet om kleine bedrijven te gaan compenseren omdat Nederland een code oranje afgeeft.

    Die compensatie ligt bij het land Curacao, niet bij het koninkrijk.

  5. @Wim
    Het grootste deel van de bevolking wil niet zelfstandig zijn, het zijn de corrupte politici die dat willen. Met MFK Schotte is al lang afgerekend. Nederland stond er bij en keek er naar wat na 10-10 gebeurde. Gelukkig is dat hopelijk nu voorbij en houdt het kabinet en de 2de kamer de vinger op pols. Niet instemmen met de voorwaarden van Nederland dan ook geen geld, zoals nu in Sint Maarten gebeurd. Uiteindelijk zullen ook de mensen met de grootste bek – die zich politicus of volksleider noemen – bakzeil moeten halen. Het volk pikt dit niet langer omdat het ten koste van hun welzijn gaat. Dit is inmiddels ook bij Aruba en Curacao gebeurd.

    PEL heeft volkomen en voor 100+ % gelijk. Verder weet meneer WIM helemaal niet op wie Pel heeft gestemd, dus ook deze aanname is al weer “populistisch” gebral voor zijn eigen achterban.

    Mr. Wim je klets uit je dikke nek. Stop met je gezwam dat uit eigen frustratie voortkomt. Schrijf eens zinnigs dat ook nog opbouwend is. Neem gvd je eigen verantwoordelijk eens als “Staatsburger” en houd op met polariserende reacties op KK, want wat je schrijft is echt KaKa!

    @LaStiwz
    Nog zo’n figuur die mango’s met appels vergelijkt. Nigeria maakt geen deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Lees nu eindelijk het Statuut er eens op na, dan weet je wat voor nonsens je vaak uitkraamt.

  6. La Stiwz heeft HONDERD PROCENT gelijk.

    MisPel kletst uit zijn nek. Wel zelfstandig willen zijn, en zich meteen laten regeren door een partij (MFK) waarvan inmiddels 3 ministers tot meerjarige celstraffen zijn veroordeeld wegens moord, corruptie en fraude en voor de schade daarvan weer het handje ophouden in Den Haag.

    MisPel, stop eens met stemmen op domme dansleraren, dj’s en kopieerapparaatbediendes en neem godverdomme eindelijk eens je eigen verantwoordelijkheid, eikel.

  7. @Pel zegt: “…Door de bepaling dat Curacao code oranje is, verliezen honderden bedrijven en kleine zelfstandigen veel meer dan 30% van hun inkomen. Ze worden hierin niet gecompenseerd door Nederland…”

    Ze wilden toch zelf landje spelen.
    Nigeria heeft van Nederland ook code oranje gekregen.
    Moet Nederland hier dan ook gaan compenseren?

    @Pel zegt: “…Gelijke monniken gelijke kappen…”
    Ik heb tijdens mijn studie geleerd om hier altijd het volgende achteraan te deneken: “en ongelijke monniken, ongelijke kappen.”

  8. Het is een natuurlijk een lachertje dat in Nederland wordt bepaald dat wij code oranje hebben omdat ze het zelf zo slecht doen. Wat het aantal doden betreft doen ze het binnen het koninkrijk zelfs het slechtste.

    Overzicht corona doden per 100.000 inwoners
    • CURACAO 6,7
    • BES 11,4
    • ARUBA 43,9
    • SINT MAARTEN 60,3
    • NEDERLAND 61 !!
    Curacao doet het een factor 9 beter dan Nederland!

    Als In Nederland bedrijven en ZZP’ers meer dan 30% van hun inkomsten verliezen door de maatregelen van het kabinet, dan krijgen ze tot 70% aangevuld door overheid. Door de bepaling dat Curacao code oranje is, verliezen honderden bedrijven en kleine zelfstandigen veel meer dan 30% van hun inkomen. Ze worden hierin niet gecompenseerd door Nederland.

    De regering van Curacao moet met kracht protesteren tegen code oranje ofwel KNOPS moet Rutte duidelijk maken dat de 70% ook voor Curacao geldt. Zoals Rutte zelf heeft gezegd is Curacao onderdeel van Nederland (Koninkrijk). Gelijke monniken gelijke kappen.

    Curacao heeft niet gekozen voor ORANJE, dat heeft NEDERLAND gedaan en dus consequent zijn en de boel ook hier overeind houden.

    Regering Ruggenaat er is werk aan de winkel! Stop met de dociliteit

  9. Als Rutte mij ‘asociaal’ noemt zie ik dat als een geuzennaam. Maar eerlijk is eerlijk, dit negatieve reisadvies richting alle Caribische eilanden is puur ingegeven door de situatie in Nederland (OK, en de medische capaciteit op de eilanden).

    Hij heeft nog steeds ongelijk; ik denk dat negatieve tests voor vertrek de risico’s voldoende beperken en dat de harde valuta die gespendeerd worden op de Caribische eilanden hier hard nodig zijn.

    Maar als Rutte nu niet “daadkrachtig ingrijpt” krijgt hij lastige verkiezingsdebatten (“je doet niets!”) en komt zijn herverkiezing in gevaar…

  10. @De Rechtsstaat | 18 december 2020 om 07:02 |
    CITAAT
    “……. burgelijkongehoorzame volk, lepeltje-lepeltje hijgend in elkaars bek aan de één of andere vertrekbalie. EINDE CITAAT

    Graag uitleggen hoe iemand met een mondkapje in andermans bek kan hijgen…?

  11. Caribische studenten die zich aangesproken voelen door de uitspraak “a-sociaal”? Diezelfde uitspraak werd ook gebruikt voor mensen die even op wintersport vakantie gaan.

  12. Tja ik kan mij best wel voorstellen als je aan de andere kant van de oceaan woont – waar er overigens een “lockdown” is afgekondigd en een handvol landgenoten het o zo nodig achten een reis te moeten doen met een (ten minste) drie dagen oude PCR -test op zak- dat je geen goed woord zal hebben voor dat (op z’n zachts) burgelijkongehoorzame volk, lepeltje-lepeltje hijgend in elkaars bek aan de één of andere vertrekbalie.

    Voor mij is het dan een gotspe hier een oordeel te vellen.

    Dus als je heel even de tijd niet neemt om het even van de andere kant in overweging te nemen vind ik kortzichtig (alles voor de eigengereidheid).

    Bah.

  13. Los van wat je ervan vind, is nu wel weer eens duidelijk gemaakt dat die aanfluiting van 10-10-10 helemaal geen nieuwe structuur of meer autonomie heeft opgeleverd. Er is maar 1 regering de baas over alle 4 “landen” in het koninkrijk. Het was toen al oude wijn in nieuwe zakken, en dat is het nog steeds.
    Alleen de tastbare enkelkettingen lijken weg te zijn.

  14. @De Rechtsstaat | 17 december 2020 om 14:05 |

    Zoals in vele andere reacties valt te lezen zijn de opmerkingen van DR over het algemeen zeer KORTZICHTIG en op gebrek aan inzicht gebaseerd.

  15. Asociaal of niet, het is nu wel duideiljk dat de hele reis en toerisme branche enorme klappen gaat oplopen. Zelfs al komen er perfect werkende vaccins dan is het gevoel van onbezorgd op vakantie gaan de komende jaren helemaal weg. Niet alleen zal niet iedereen het vaccin willen nemen, maar het risico blijft bestaan dat de testen niet 100% correct werken zodat reizigers gedwongen kunnen worden in quarantaine te verblijven. Vooral voor eilanden is dit killing: in Europa kan je nog redelijk ongezien tussen landen reizen maar voor eilanden is er meestal maar 1 in/uitgang waar iedereen door moet.
    Het zou instanties als Chata (en zou vision misschien ook eens wat visie kunnen tonen?!) om te erkennen dat een terugkeer naar pre Corona toerisme niet realistisch is en dat er alternatieven moeten komen voor andere economische activitieten. Wellicht een idee om wat meer of betere mensen te betrekken bij Acqualectra? Dan hebben wij in ieder geval weer eens stroom

  16. Curacao moet een handtekeningenactie via AVAAZ entameren en dit naar het kabinet en de 1ste en 2de kamer in Nederland sturen. Ook naar Willumpie en Maxi, dan weten ze dat ze hier wel veilig vakantie kunnen vieren zonder ascociaal te zijn. Ik heb gehoord dat hij hier ook een huis heeft. Weet niet zeker of dat inderdaad zo is.

    QUOTE
    Avaaz is only five years old, but has exploded to become the globe’s largest and most powerful online activist network.
    — The Guardian
    UNQUOTE

    Opmerking: Inmiddels is het 13 jaar, dus is AVAAZ nog veel groter dan toen.

  17. Dat is misbruik maken van de reisadviezen, die bedoeld zijn om het gevaar voor reizigers op een bestemming aan te geven

    Regering maakt wel meer misbruik van de situatie. Men had in de zomer al kunnen ingrijpen maar ging zelf op reis. Men weigerde om Quarentiane in te voeren van reizigers uit onveilige landen. Black Friday. Geen maatregelen.
    Restaurants zijn gesloten terwijl die juist aan crowd management doen.
    En nu met reis adviezen. Die zijn ingesteld om de risicos van 1 land te beoordelen en niet alles op oranje zetten omdat Nederland er 1 zooitje van maakt.

    Mijn tante zit al bijna 1 jaar binnen. Is niet op vakantie gegaan, gaat niet uit. Begint een beetje mentale problemen te krijgen. De regering ging lekker op vakantie in Augustus.. mijn tante niet. Nu gaf Rutte het advies dat Curacao geel was dus dacht mijn tante ik boek om bij familie te zijn.. Nu maken ze haar uit voor asociaal!

  18. Dit AD Commentaar slaat de spijker op zijn kop. 100% mee eens.

    Onze regering moet hiertegen serieus protest aantekenen. De Nederlandse wijze van denken en handelen inzake “Corona”-vakanties naar dit eiland in de zon, is totaal niet gestoeld op de cijfers, statistieken en waarschijlijkheids berekeningen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties