32 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 16:38

Laatste reacties

- Advertentie -

AD commentaar | Alle beetjes helpen

Rosendal’s uitspraak wekt de indruk dat veel of al het geld, dat tot nu toe aan voedselpakketten is besteed van de regering van Curaçao komt en dat is onjuist.

Alle beetjes helpen. Alle hulp is welkom, zeker als het gaat om voedselpakketten voor medemensen die zover door de ondergrens van hun sociaaleconomische situatie zijn gezakt, dat ze zelfs voor hun meest primaire levensbehoefte – eten – afhankelijk zijn van derden.

Het is dus al een zeer gevoelig onderwerp, maar dan moet de communicatie erover wel zuiver en vooral eerlijk zijn.

Het MAN-Statenlid Elsa Rozendal zocht afgelopen week zelf doelbewust de publiciteit met een persverklaring waarin zij onder andere benadrukt dat de regering ‘uit eigen begroting’ gezorgd heeft ‘dat in samenwerking met de Voedselbank duizenden mensen van een voedselpakket zijn voorzien’.

- Advertentie -

Los van de vraag of je met zoiets te koop loopt – het is immers eigenlijk gewoon de basale taak van een overheid om te (kunnen) zorgen voor haar eigen burgers, vooral de meest zwakken onder hen – is het niet de waarheid en op z’n best de halve waarheid.

De uitspraak wekt de indruk dat al het geld, of in elk geval veel geld, dat tot nu toe aan voedselpakketten is besteed van de regering van Curaçao komt en dat is niet juist. Het is hooguit ‘samen met’.

Rozendal heeft het over ‘duizenden’. De Voedselbank – officieel de Stichting Hulp aan Curaçao (Fundashon Yudansa pa Kòrsou) – heeft een bestand van meer dan 12.000 huishoudens (van in totaal circa 60.000 huishoudens). Is dat wat de parlementariër bedoelt met ‘duizenden’ of gaat het om de 3.000+ aanmeldingen die via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zijn binnengekomen?

De Voedselbank heeft een goede samenwerking met SOAW, maar om te suggereren dat SOAW een groot deel van het werk ten aanzien van de voedselpakketten levert, zou niet correct zijn. Ook niet qua geld.

- Advertisement -

De stichting, die al sinds 1977 bestaat, krijgt geen subsidie van de overheid; alles wat wordt besteed, is afkomstig van donaties (van particulieren). Sinds de coronacrisis is er een stijging te zien van het aantal giften; vanuit Curaçao, uit Nederland en ook uit bijvoorbeeld Amerika. Vanaf maart tot medio dit jaar kon de Voedselbank daardoor beschikken over zo’n 1,7 miljoen gulden, waarvan – en dat moet óók eerlijk verteld worden – eenmalig ruim één ton van SOAW (110.000 uit de eigen landsbegroting).

Vanaf juni tot en met heden is de stichting nog steeds volledig afhankelijk van donoren, waaronder gelden afkomstig van het Nederlandse ministerie van BZK (Koninkrijksrelaties) die via het Rode Kruis beschikbaar worden gesteld. Daarmee zijn tussen half juni en eind augustus 26.000 voedselpakketten samengesteld en uitgedeeld. Voor ruim 1,6 miljoen gulden.

De Voedselbank, die samen met vrijwilligers overuren draait en voorbeeldig werk doet, heeft sinds 10 april – toen het tellen begon – ruim 57.000 pakketten verzorgd. Het geldelijk aandeel van SOAW hierin is nog geen paar procent. Het ministerie kon onder de gegeven omstandigheden mogelijk weinig extra doen.

En: alle beetjes helpen. Alle hulp is welkom. Maar spreek wel de (hele) waarheid, ook al is soms de drang om politiek te scoren groot. Daarvoor is het onderwerp té gevoelig en de persoonlijke malaise van medeburgers die aangewezen zijn op enkel nog een voedselpakket té groot.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. Dit werd als ‘ingezonden’ brief in het AD geplaatst door ms. R. Liegen en bedriegen daar is een non figuur als Rozendal erg goed in, net zoals haar maatje McW, die op de valreep toch nog even een ‘vrijwilligersbaantje voor Chanel’ wist te regelen.
  Schandelijke mensen dit. Uitermate walgelijk eigenlijk.

 2. Alle beetjes helpen???? Nou verkiezingen komen eraan moeten die niet opgeschort worden? Het is vrij simpel, “beggars can’t be choosers”.

  Het is geen hogere wiskunde, politieke partijen zullen in januari massaal beginnen met voedselpakketten uitdelen.

 3. …..”Dat heeft ze geleerd van haar boyfriend de Geus. die heeft het voorgedaan in het wegsluizen van miljoenen via UTS.”…..

  Honderden miljoenen verkwanseld , oa via Suriname met een aantal kanjer consultants deze bedragen via consultants weggemolken….
  Er zat oa een kanjer van KPMG bij…..
  Kan niet zo gauw op de naam komen…iets met een bewoner van “het land van de zee”…

 4. …”De regering heeft nagenoeg niets gedaan!”, in vergelijking met wat de “vrijwilligers” community heeft gedaan.

  Spelen met woorden is een kunst!
  Doen suggereren dat je een significante rol hebt gespeeld in de voedselvoorziening, en er pontificaal mee de publicieit opzoeken is “onsmakelijk”…

  Maar dat is een karaktertrek die onze politici niet vreemd is ….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...

PBC | Koninkrijksteam honkbal bereikt finale Europees kampioenschap

Persbureau Curacao ITALIË – Na een spannende wedstrijd tegen Spanje die met 9-8 werd gewonnen, heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Het team wist een voorsprong...

PBC | Commotie op Curaçao over salaris directeur Centrale Bank

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een kort videofragment dat rond gaat op social media op Curaçao wordt gezegd dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en...

PBC | Coronacijfers Curaçao 17 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op vrijdag 17 september zijn er 36 mensen uit isolatie gekomen. Daarnaast zijn er weer 50 mensen positief uit de PCR test gekomen en...
- Advertentie -