31 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

AD commentaar | Alle beetjes helpen

Rosendal’s uitspraak wekt de indruk dat veel of al het geld, dat tot nu toe aan voedselpakketten is besteed van de regering van Curaçao komt en dat is onjuist.

Alle beetjes helpen. Alle hulp is welkom, zeker als het gaat om voedselpakketten voor medemensen die zover door de ondergrens van hun sociaaleconomische situatie zijn gezakt, dat ze zelfs voor hun meest primaire levensbehoefte – eten – afhankelijk zijn van derden.

Het is dus al een zeer gevoelig onderwerp, maar dan moet de communicatie erover wel zuiver en vooral eerlijk zijn.

Het MAN-Statenlid Elsa Rozendal zocht afgelopen week zelf doelbewust de publiciteit met een persverklaring waarin zij onder andere benadrukt dat de regering ‘uit eigen begroting’ gezorgd heeft ‘dat in samenwerking met de Voedselbank duizenden mensen van een voedselpakket zijn voorzien’.

Los van de vraag of je met zoiets te koop loopt – het is immers eigenlijk gewoon de basale taak van een overheid om te (kunnen) zorgen voor haar eigen burgers, vooral de meest zwakken onder hen – is het niet de waarheid en op z’n best de halve waarheid.

De uitspraak wekt de indruk dat al het geld, of in elk geval veel geld, dat tot nu toe aan voedselpakketten is besteed van de regering van Curaçao komt en dat is niet juist. Het is hooguit ‘samen met’.

Rozendal heeft het over ‘duizenden’. De Voedselbank – officieel de Stichting Hulp aan Curaçao (Fundashon Yudansa pa Kòrsou) – heeft een bestand van meer dan 12.000 huishoudens (van in totaal circa 60.000 huishoudens). Is dat wat de parlementariër bedoelt met ‘duizenden’ of gaat het om de 3.000+ aanmeldingen die via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zijn binnengekomen?

De Voedselbank heeft een goede samenwerking met SOAW, maar om te suggereren dat SOAW een groot deel van het werk ten aanzien van de voedselpakketten levert, zou niet correct zijn. Ook niet qua geld.

De stichting, die al sinds 1977 bestaat, krijgt geen subsidie van de overheid; alles wat wordt besteed, is afkomstig van donaties (van particulieren). Sinds de coronacrisis is er een stijging te zien van het aantal giften; vanuit Curaçao, uit Nederland en ook uit bijvoorbeeld Amerika. Vanaf maart tot medio dit jaar kon de Voedselbank daardoor beschikken over zo’n 1,7 miljoen gulden, waarvan – en dat moet óók eerlijk verteld worden – eenmalig ruim één ton van SOAW (110.000 uit de eigen landsbegroting).

Vanaf juni tot en met heden is de stichting nog steeds volledig afhankelijk van donoren, waaronder gelden afkomstig van het Nederlandse ministerie van BZK (Koninkrijksrelaties) die via het Rode Kruis beschikbaar worden gesteld. Daarmee zijn tussen half juni en eind augustus 26.000 voedselpakketten samengesteld en uitgedeeld. Voor ruim 1,6 miljoen gulden.

De Voedselbank, die samen met vrijwilligers overuren draait en voorbeeldig werk doet, heeft sinds 10 april – toen het tellen begon – ruim 57.000 pakketten verzorgd. Het geldelijk aandeel van SOAW hierin is nog geen paar procent. Het ministerie kon onder de gegeven omstandigheden mogelijk weinig extra doen.

En: alle beetjes helpen. Alle hulp is welkom. Maar spreek wel de (hele) waarheid, ook al is soms de drang om politiek te scoren groot. Daarvoor is het onderwerp té gevoelig en de persoonlijke malaise van medeburgers die aangewezen zijn op enkel nog een voedselpakket té groot.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

6 reacties

 1. Dit werd als ‘ingezonden’ brief in het AD geplaatst door ms. R. Liegen en bedriegen daar is een non figuur als Rozendal erg goed in, net zoals haar maatje McW, die op de valreep toch nog even een ‘vrijwilligersbaantje voor Chanel’ wist te regelen.
  Schandelijke mensen dit. Uitermate walgelijk eigenlijk.

 2. Alle beetjes helpen???? Nou verkiezingen komen eraan moeten die niet opgeschort worden? Het is vrij simpel, “beggars can’t be choosers”.

  Het is geen hogere wiskunde, politieke partijen zullen in januari massaal beginnen met voedselpakketten uitdelen.

 3. …..”Dat heeft ze geleerd van haar boyfriend de Geus. die heeft het voorgedaan in het wegsluizen van miljoenen via UTS.”…..

  Honderden miljoenen verkwanseld , oa via Suriname met een aantal kanjer consultants deze bedragen via consultants weggemolken….
  Er zat oa een kanjer van KPMG bij…..
  Kan niet zo gauw op de naam komen…iets met een bewoner van “het land van de zee”…

 4. …”De regering heeft nagenoeg niets gedaan!”, in vergelijking met wat de “vrijwilligers” community heeft gedaan.

  Spelen met woorden is een kunst!
  Doen suggereren dat je een significante rol hebt gespeeld in de voedselvoorziening, en er pontificaal mee de publicieit opzoeken is “onsmakelijk”…

  Maar dat is een karaktertrek die onze politici niet vreemd is ….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -