26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 01:25

Laatste reacties

- Advertentie -

AD commentaar | Exit

Premier Ivar Asjes steunt GevMin Marvelyne Wiels  in debat Ombudsman
De kans is groot dat GevMin Marvelyne Wiels de volgende is die sneuvelt

De politieke ontwikkelingen op Curaçao zijn gisteren in een stroomversnelling geraakt. Het vertrek van Ivar Asjes als premier, daartoe gedwongen door ‘zijn’ partij Pueblo Soberano (PS), was voor velen weliswaar te voorzien, maar kwam gisteren toch onverwacht.

Asjes geniet niet langer het vertrouwen van de PS-fractie in de Staten en ook niet van het partijbestuur. Het waarom en de directe aanleiding blijven nog vaag, wat des te meer duidelijk maakt dat is gezócht naar een exit.

Vermoedelijk is de kiem daarvoor onlangs gelegd tijdens het parlementsdebat over veelvuldig niet-integer handelen van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, die opvallend genoeg alleen nog door Asjes de hand boven het hoofd werd gehouden. De premier verdedigde haar door dik en dun.

- Advertentie -

Om Marvelyne, waarmee Asjes een even merkwaardig als bijzonder bondgenootschap heeft, coûte que coûte op het Curaçaohuis in Den Haag in het zadel te houden, werd de tactiek van de verschroeide aarde toegepast. Alles en iedereen – ombudsman, media en allen die durfden te stellen dat de positie van Marvelyne niet langer houdbaar was – werd met de grond gelijkgemaakt.

Daar heeft Asjes de partij zeker geen goede dienst mee bewezen. En als de fractie toen al met de gedachte speelde van een motie van wantrouwen in de Staten, heeft de ex-premier deze gisteren buiten het parlement alsnog gekregen. Het rommelde al langer binnen Soberano, met Asjes van meet af aan als vreemde eend in de bijt.

De afbrokkeling die al een tijd gaande is – eigenlijk al vanaf de tragische moord van PS-voorman Helmin Wiels in mei 2013 – gaat nu wellicht in rap tempo verder. Er gaat binnen Soberano een (nieuwe) strijd om de macht plaatsvinden.

Maar deze heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor de broze coalitie. Niet alleen broos vanwege de minimale meerderheid van 11 van de 21 Statenzetels. Vooral ook broos omdat, vanuit PS bekeken, de beide grondleggers van de zittende regeringscombinatie PS/PAIS/PNP/Sulvaran er niet meer bij zitten. Helmin Wiels is niet meer en Asjes moest het veld ruimen.

Wat betekent dit voor de ‘Pas, trankilidat i prosperidat’ (Vrede, rust en voorspoed), waarop het regeerakkoord 2012-2016 is gebaseerd? De kans is groot dat de Gevolmachtigde minister – het woord zegt het al: iemand met een ‘volmacht’; in dit geval een volmacht van Asjes – de volgende is die sneuvelt.

Daarmee maakt de partij PS schoon schip in eigen huis. De vraag is alleen wie de koers van Soberano gaat bepalen of dat dit uitmondt in opportunistisch gedrag van individuele Statenleden.

De ministersploeg lijkt met PS’er Ben Whiteman als (tijdelijk) minister-president geen direct gevaar te lopen. Maar met de exit van premier Asjes is geen bewindspersoon meer veilig en kan het weleens een hete herfst worden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Ben benieuwd hoeveel slaappillen Mw Wiels slikt, nu haar naderend eind er spoedig aankomt. Alhoewel… de stalen plaat voor haar kop laat misschien de werkelijkheid nog niet tot haar doordringen.

    Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze druk aan het winkelen is bij Kooyman om een passend touwtje – dit maal voor eigen gebruik – te zoeken. We zullen het spoedig weten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank...

DolfijnFM | Raymond Gradus wil ook verschuiving belasting betalen

Raymond Gradus vindt dat de overheid van Curaçao de loonkosten in de publieke sector beter moet beheersen. Ook kan er flink bezuinigd worden op de huisvestingskosten van...
- Advertentie -