29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Clarinda: Overleg CTB met Air Berlin

HomeMediaAD | Clarinda: Overleg CTB met Air Berlin
Clarinda: Overleg CTB met Air Berlin | Jeu Olimpio

Willemstad – Vertegenwoordigers van de Curaçao Tourist Board (CTB) hebben over twee weken in Duitsland overleg met luchtvaartmaatschappij Air Berlin.

Dan moet duidelijk worden of de vluchten tussen Düsseldorf en Curaçao ook na april 2018 doorgaan.

Dat zegt Hugo Clarinda, waarnemend directeur van CTB, naar aanleiding van de bekendmaking van Air Berlin deze week dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dankzij een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro van de Duitse overheid kunnen alle vluchten gewoon doorgaan. Daarmee hoopt men de weg vrij te maken voor een snelle overname.

Of de rechtstreekse vluchten tussen Duitsland en Curaçao buiten gevaar zijn, zal afhangen van door wie en wanneer het bedrijf wordt overgenomen. De grootste Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa huurt al 40 vliegtuigen van Air Berlin en zou interesse hebben in een overname. Beide bedrijven zijn daarover met elkaar in gesprek.

,,Wij hebben vernomen dat de onderhandelingen zeer waarschijnlijk volgende week worden afgerond”, zegt Clarinda. ,,De verwachting is dat met Lufthansa als nieuwe eigenaar de vluchten naar Curaçao doorgaan.”

Clarinda denkt dat er over twee weken meer duidelijkheid is over de toekomst van de route.

Tot april volgend jaar, het toeristisch hoogseizoen, vliegt Air Berlin zeker nog twee keer per week met een Airbus 330 tussen Düsseldorf en Curaçao. ,,Dat is bevestigd”, zegt Clarinda. Vertegenwoordigers van CTB en Curaçao Airport Holding wisten in april dit jaar te voorkomen dat de route al per oktober dit jaar uit het vluchtschema zou worden geschrapt.

Air Berlin raakte in de problemen nadat grootaandeelhouder Etihad Airways besloot geen geld meer te steken in het noodlijdende bedrijf. De Duitse luchtvaartmaatschappij stond in 2016 voor 728 miljoen euro in het rood en heeft over het eerste kwartaal van 2017 een verlies van 293 miljoen euro.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. @ Pukkie,

    Ik begrijp dat je ook heilig gelooft in alle sprookjes die het CTB jarenlang hebben opgehangen.
    ‘We moeten concentreren op de luxe markt, want daar valt geld te halen !’

    Was het niet zoiets ?

    En wat denk je dat er geen andere landen zijn die precies hetzelfde doen ? Alle landen willen graag concentreren op die toerist en al die landen denken dat er miljoenen toeristen voor het luxe segment te vinden zijn. En veel van die landen denken ook dat het bouwen van een luxe hotel genoeg is om de toeristen, die dat dus zoeken, aan te trekken.
    Ze gaan alleen voorbij aan een aantal, bekende, feiten:

    1. De luxe toerist is geen toerist die jaar in jaar uit terug zal komen. Ze komen 1 keer, vaak ook nog eens voor een paar dagen, in ieder geval zeer zeker niet voor 3 weken.

    2. Het naar een bestemming halen van dit soort toeristen kost 5 x zoveel als het terughalen van de niet luxe toerist.

    3. De rest van de bestemming moet in overeenstemming zijn met het onderkomen op zich. Oftewel, het moet geen vlag op een modderschuit zijn, zoals bv in Kingston Jamaica of rijden door de sloppenwijken en een puinhoop om bij een zeer luxeus hotel aan te komen.

    4. Het allerbelangrijkste is echter nog dat het luxe toerisme zeer slecht mixed met het massa toerisme. De luxe toerist is op zoek naar iets unieks, veelal naar rust en wil hooguit in een mensenmassa lopen wanneer dit in een toeristische plek is. Dan kun je denken aan Dubrovnik, Rome, Venetië, Parijs etc. Het houdt dus in dat je als bestemming een bewuste keuze moet maken, of het luxe toerisme of het wat minder luxe toerisme. En nee, dat hoeft niet in te houden dat we meteen voor de tokkies hoeven te gaan die lallend en brallend over de grond liggen. Er zit nog meer dan genoeg tussen die 2 segmenten.

    5. Het lijkt vaak alsof de bestemming veel geld kan verdienen aan de luxe toerist, doch dat is serieus een complete misvatting. Veelal spenderen dit soort toeristen niet veel in de gewone restaurants, bars of uitgaansgelegenheden. Men huurt wellicht een auto, maar de hotels waar zij verblijven proberen zoveel mogelijk van dit geld op te souperen. En al deze hotels hebben hier op Curacao een tax holiday oftewel het eiland zal niet veel zien van de profits die de hotels maken.

    6. Het richten op de luxe toerist veroorzaakt ook een veel hogere kostenpost voor het hotel zelf, waardoor het risico op een faillissement alleen maar toeneemt. Blijven de toeristen weg dan zijn de vaste kosten vaak al veel te hoog om nog rendabel te kunnen draaien.

    7. Het opleidingsniveau van het personeel dient ook navenant te zijn. Het personeel dient vrijwel onzichtbaar aanwezig te kunnen zijn en geloof me, daar kunnen we hier op Curacao niet veel van. Een snelle, onberispelijke service is iets dat we hier nooit begrepen hebben. Lees de tripadvisor van de diverse hotels maar eens door en het is iedere keer hetzelfde verhaal. Er zijn een paar medewerkers die het fantastisch doen, maar over het gros lees je altijd dezelfde opmerkingen: ‘traag, ongemotiveerd, niet alert etc’. En het maakt niet uit welk hotel je pakt, het is immer hetzeflde commentaar.

    Er zijn nog wel wat andere argumenten te verzinnen waarom we niet dezelfde fout moeten maken als veel andere landen. Het luxe toerisme is niet ‘the holy grail’, sterker nog, het is verre van dat.
    Het is beter te mikken op de vele malen grotere groep, die van de toeristen die gewoon een zon, zee en zaligheid vakantie willen. Die niet al te hoge eisen hebben, die gewoon een gezellige bestemming zoeken waar ze nog iets kunnen zien, waar ze iets kunnen doen, waar ze gegarandeerd zon hebben en waar ze niet bang hoeven te zijn dat ze in een keurslijf worden gedwongen. Men wil relaxen en dat moet kunnen.

    Nadeel is natuurlijk altijd dat Curacao zeer ver van Europa verwijderd is. In 1,5 uur vlieg je zo ongeveer van Nederland naar Italië en Zuid Frankrijk, in 2 uur naar Spanje en doe je eens gek dan zit je in 3 uur op de Canarische eilanden. Curacao is nog altijd 10 uur vliegen en dat alleen zorgt er al voor dat Curacao in de zomermaanden eigenlijk geen optie is.
    In de wintermaanden daarentegen is het in Europa koud en is men bereid om ver te vliegen op zoek naar de zon. Echter, de vluchten zijn duur en dat houdt in dat er al een groot deel van het budget is verbruikt aan de reis. Dure hotels zijn dus voor velen geen optie, ze hebben het geld niet. Ze willen immers ook nog wat eten en drinken of een auto huren. En zo valt Curacao vaak al af.
    CTB zou er daarom goed aan doen aan de luchtverbindingen te werken, maar nu gaan staan trekken aan een failliet paard geeft weer aan dat ze geen idee hebben waarmee ze bezig zijn. Een snoepreisje is het en meer niet.
    Het reisje van CTB toont echter ook aan dat Curacao een totaal stuurloos schip is en met de opmerkingen van Chata in het achterhoofd kan ik niet anders concluderen dat het eiland nu te maken heeft met figuren die totaal geen begrip hebben van ‘de toerist’. Ze doen maar wat, rotzooien vrolijk aan en geloven alle leuke statements die ze in de vakbladen lezen. Waarbij ze simpelweg vergeten dat die vakbladen juist zijn gemaakt om een product te pushen waar geen mega-markt voor bestaat.
    Als eiland behoor je je eigen plan te trekken, positioneer je het eiland dusdanig dat het opvalt en blijf je werken aan het verbeteren van het product. Aruba heeft dat zeer goed gedaan en is nu zeer bekend onder de Amerikaanse toerist. Bonaire is voor het duiken gegaan, St Maarten voor het tax free en als weekend hide-away voor wie in Florida woont.
    Het werkte allemaal, alleen op Curacao hebben we er een gigantische puinhoop van gemaakt. Velen het ongegeneerd hun zakken lopen vullen met allerlei onzin campagnes en voor de resultaten worden ze niet aansprakelijk gesteld.

    Dus Pukkie, laten we dat luxe toerisme nu maar laten voor wat het is. Laten we gewoon eens gaan voor de groep waar het meeste geld zit en dat is nog altijd bij de ‘gewone toerist’, de toerist zoals velen onder ons.

  2. de nederlandse regering moet stoppen om curacao een slechte naam te geven en volgens Amerikaanse bronnen een van de grootste leverancier is van verdovendel middel(zogenaamde koffieshops,xtc en ga zo maar door)

  3. Grappig dat het op Aruba wel lukt om constant veel mensen te trekken. Ben net weer terug van 10 dagen familiebezoek en het puilde weer
    uit overal van de Amerikanen en Canadezen. Het is natuurlijk al decennis dat het Curacao niet lukt die doelgroep hierheen te halen. Onbekendheid ook van veel Amerikanen wat geigraphy betreft is een heikel punt, mijn ouders wonen in San Diego en moeten nog steeds uitleggen waar C ligt, als je dan zegt we zijn buren van Aruba snappen ze het. Al het jarenlange geld wat in het Cur T B is gepompt in Noord Amerika is weggegooid geld geweest.

  4. Allemaal leuk en aardig, maar dit geval toont weer eens aan dat Curacao, als eiland, helemaal afhankelijk is van het aantal vliegtuigen wat er op dat eiland landt. Insel is een voorbeeld hoe het intern bij veel luchtvaartmaatschappijen gesteld is. Putjes openhouden terwijl de kalveren aan het verdrinken zijn is een vorm van radeloosheid. Wellicht moet de toeristenorganisatie Curacao zich wat meer op de carriers richten. Europa is ver weg maar redelijk stabiel in Nederland en Belgie . Canada, USA zijn de kapitaalkrachtige markten. Als Curacao zich meer profileert als niche bestemming, is dat op termijn beter dan het nastreven van massaal toerisme waar hoogbouw en bodies on the beach het belangrijkst zijn. Hoe dat afloopt kunt u aan de kusten van Spanje en Turkije zien. Curacao moet zorgen voor kwaliteit en zich hiervoor goed laten betalen.

  5. Weer een snoep verhaal, er is nada niks met het faillite Air Berlin te bepraten, jullie moeten bij diegene zijn die dat zooitje ongeregeld over neemt en met de regering van Duitsland, met de beloofte dat er een betere drug controle op Hato komt zodat de gevangenissen niet meer gaan uitpuilen met drug koeriers vanaf Curacoa, deze gasten maakt het niet uit of ze nu wel of niet worden gepakt, niet gepakt betekend poene, wel gepakt betekend vrije kost en inwoning a een rassoen van 600,00 nafjes per dag ” kosten duitse belasting betaler” ik denk dat dat snoepreisje nog wel eens heel zwaar kan gaan tegen de borst kan gaan stuiten?. PS en ik neem aan dat er niet weer aan maandelijkse persoonlijke onder de tafel door geschoven $$$$$ onder het mom van gerantie stoelenpremie, lees ” van de aardbodum verdwenen sjeik Hakim ?de brillen koning samen met Gerrit de Raaf? en Jamaloodin? word mee gewerkt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties