27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 00:22

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

AD | CBCS: Sint Maarten aan lot overgelaten

HomeMediaAD | CBCS: Sint Maarten aan lot overgelaten

,,Het is onbegrijpelijk dat nu, meer dan twee jaar na orkaan Irma, minder dan 7 procent van de beloofde hulp is uitbetaald”, zegt CBCS interim-president José Jardim. | Extra

Willemstad/Philipsburg – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) maakt zich zorgen over het ‘trage tempo’ van de beloofde hulp uit het Sint Maarten Recovery, Reconstruction and Resilience Trust Fund en is bereid om de overheid en het trustfonds te ondersteunen bij het versnellen van het herstel van het land.

,,Het is onbegrijpelijk dat nu, meer dan twee jaar na orkaan Irma, minder dan 7 procent van de beloofde hulp is uitbetaald”, zegt CBCS interim-president José Jardim.

Volgens hem is de hulp vanuit het trustfonds vanaf het begin beperkt gebleven. ,,Sinds het overtrekken van de orkaan is slechts 34,8 miljoen van de toegezegde 550 miljoen dollar uitbetaald.” Het daadwerkelijk uitgegeven bedrag is zelfs minder, voegt hij eraan toe. ,,Het economische herstel van Sint Maarten had sneller kunnen gaan en meer gericht kunnen zijn op betere weerbaarheid voor toekomstige natuurrampen.”

Orkaan Irma verwoestte Sint Maarten in september 2017 en bracht ernstige schade toe aan de vitale economische infrastructuur van het land, zoals de luchthaven en grote hotels. De schade veroorzaakte een scherpe en pijnlijke daling van de economische activiteit samen met een verhoogde werkloosheid.

,,Economisch gezien is Sint Maarten aan zijn lot overgelaten”, concludeert de CBCS-topman. Jardim waarschuwt dat alleen het toewijzen van middelen voor het economisch herstel van het land niet voldoende is. In plaats daarvan is effectief gebruik van de middelen noodzakelijk om het herstel voort te zetten: ,,De bevolking van Sint Maarten kan zien hoe fondsen die beloofd waren om hun economische en emotionele lijden te verlichten, gegijzeld werden door de bureaucratie en de omstandigheden rondom het trustfonds. Hierdoor sloeg het gevoel van solidariteit binnen het Koninkrijk om naar een grote teleurstelling.”

Desondanks heeft Sint Maarten opnieuw zijn veerkracht bewezen door in 2019 een economisch herstel te starten: de economie groeide met ongeveer 5,5 procent. Verwacht wordt dat de economie zich dit jaar verder zal herstellen. Jardim: ,,Pas tegen het einde van 2022 wordt verwacht dat Sint Maarten volledig herstelt, mits dit tempo wordt voortgezet.”

Volgens Jardim vraagt het trage herstel om een open en oprechte dialoog tussen Nederland en Sint Maarten om een werkbaar resultaat te bereiken in het voordeel van de bevolking van Sint Maarten.

De regering van Sint Maarten kan volgens Jardim wel meer vaart maken met projectvoorstellen voor het National Recovery and Planning Bureau (NRPB), zodat het mogelijk wordt sneller toegang te krijgen tot de broodnodige fondsen. Tot slot stelt hij dat de CBCS zich tot het uiterste zal inspannen om de regering van Sint Maarten bij te staan bij het volledig realiseren van het trustfonds ten behoeve van de bevolking van het land.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

 1. Ik kan mijn vinger er niet helemaal achter krijgen; is dit stuk in het AD nu een verdraaiing van Jardim gezegd heeft en dus van een slechte journalist is of dat Jarmin dit echt gezegd heeft en hij dus duidelijk laat blijken dat hij niet bij de zwaar gewichten hoord dat het meer een vlieg gewicht is die voor zwaargewicht betaald wordt en zijn loon dus niet waard is. Dus;
  Jardim incapabel? Of AD een waardeloze krant?

 2. Uit bekende en vertrouwde bron gehoord, dat Jose Jardin een bekend en integer persoon, genaamd Gerrit de Raaf een hoog geplaatste functie bij het CBCS gaat geven om alles op orde te stellen.

 3. ,,Het economische herstel van Sint Maarten had sneller kunnen gaan en meer gericht kunnen zijn op betere weerbaarheid voor toekomstige natuurrampen.”

  Het herstel van CBCS en het vertrouwen in financieel toezicht had ook sneller kunnen gaan, maar tot nu toe is het opvallend stil vanuit CBCS hoek hoe men toekomstige Girobanken en ENNIA’s wil voorkomen. Net zoals bij ENNIA, is bij CBCS de directie vervangen, maar is verder alles bij het oude gebleven: Lui en onkundig personeel, een toplaag zonder visie maar met goudgarande beloningen, en geen lering willen trekken uit vorige ervaringen door de regelgeving te updaten, of aan product updating te doen.

 4. …….”Volgens Jardim vraagt het trage herstel om een open en oprechte dialoog”…..

  Verbeter de wereld en begint bij uzelf meneer de Centrale Bank President “suplente” Jose Jardim.

  Het zeer trage herstel van de Ennia, de Giro en de corrupte cultuur binnen de CBCS vraagt ook om een oprecht en vooral open dialoog?

  Typisch weer die dubbele moraal politiek die deze hoogwaardigheidsbekleder, een van onze lokale toppers, bezigt: Openheid en oprechtheid vergen van anderen, maar in de eigen gaarkeuken van meneer de Centrale Bank president Jose Jardim, gaat het er alles behalve oprecht en open , laat staan integer aan toe.

  Om te beginnen:

  Wanneer krijgt de bevolking openheid over uw royale bankpresident salaris en vooral de bonussen en gratificaties die u heeft ontvangen.
  Misdchien kunt u dat in een comment plaatsen van de KKC, heeft een groot bereik…

  In elk civiel good governance practiserend land is dit usance.

  Maar niet bij de CBCS, daar houden ze van geheimpjes…….en hoe strenger het geheimpje bewaard moet worden , hoe schunniger de strekking ervan..

  Trouwens niet alleen bij de CBCS, ook bij onze gobièrnu houden ze van geheimen en verhulling….

 5. “Ze krijgen het maar niet voor elkaar om de bank te managen.”
  klopt nog steeds totaal onduidelijk hoe wij de huidige issues zoals ENNIA en Girobank gaan oplossen, en welke maatregelen er genomen zijn om dit soort issues in de toekomst te voorkomen. Geen intentie om meer risk based kapitaals vereisten te stellen en geen intentie om eens kritisch onze pensioenfondsen door te lichten die ook maar doodleuk van een 4% rendement hun balans opstellen.
  Reinald Curiel vindt het allemaal best zolang hij zijn Rotary happy hours maar kan bijwonen

 6. CR, liever geen jaarrekening dan een jaarrekening ondertekend door Victor Bergisch (van Baker Tilly Pikerie), een parodie op een accountant en vaker voor de tuchtrechter dan Chos Romero in de Heeren.

 7. Onbegrijpelijk? Moeten we de corrupte regering van Sint Maarten een blanco cheque geven?

  Onbegrijpelijk is dat tiran Tromp bij CBCS 2 miljoen per jaar verdiende en Heeren loper Chos Romero en hoeren loper Ralph Palm (Ennia) van CBCS gewoon hun gang konden gaan!

  Stephen Capella en zijn moeder (Giro) werden door CBCS ook geen strobreed in de weg gelegd!

 8. Het is onbegrijpelijk dat na het aantrden van de heer Jose Jardim en mevrouw Leiden in Last het er niet bepaald beter op geworden is bij de CBCS, eerder het tegenovergestelde. Ze krijgen het maar niet voor elkaar om de bank te managen.
  Sterker nog de boel klapt langzaam in elkaar.
  Met mooie lezingen , titels en open deur uitspraken alleen kom je er niet….

 9. ,,Het is onbegrijpelijk dat nu, meer dan twee jaar na orkaan Irma, minder dan 7 procent van de beloofde hulp is uitbetaald”, zegt CBCS interim-president José Jardim.
  Het is onbegrijpelijk dat deze “zwaargewicht” zo’n uitspraak doet. Heeft hij sinds Irma geen kranten gelezen of nieuws gevolgd? Er waren voorwaarden gesteld voor het ontvangen van de fondsen. Dit als waarborg dat de fondsen ook voor de wederopbouw gebruikt zouden worden. En de regeringen wilden/of konden er niet aan voldoen. Geen garantie, geen geld. U kent dat principe toch wel meneer Jardin? Als u daar moeite mee heeft heb ik niet veel vertrouwen in het CBCS en zouden de staatsobligaties wel eens heel duur kunnen worden.

 10. het lijkt wel of het AD een promotie campagne gestart is voor meneer Jardim: de taak van CBCS is toch om toezicht te houden op financiele instellingen, niet om macro economische adviezen af te geven? Zou meneer Jardim het publiek eens kunnen updaten mbt de zaak ENNIA, die nu al 3 jaar geen jaarrekeningen meer publiceren?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties