32 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 13:39

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | CBCS: Extra budget nodig

CBCS Centrale Bank | Jeu Olimpio

Willemstad – Curaçao zit verstrikt in ‘een vicieuze cirkel’ van lage (lees: negatieve) economische groei, verslechterde overheidsfinanciën en sociale achteruitgang; voornamelijk veroorzaakt door de gevolgen van de crisis bij buurland en handelspartner Venezuela.

Het doorvoeren van structurele hervormingen in combinatie met tijdelijk extra budgettaire bestedingsruimte voor maatregelen die voor verlichting zorgen (‘temporary extra budget room for remedying measures’) kan deze vicieuze cirkel doorbreken en weer perspectief bieden op hervatting van groei.

Deze boodschap brengt president ad-interim van de Centrale Bank CBCS, Leila Matroos-Lasten, in haar Report of the President in verband met de publicatie van het verslag over het eerste kwartaal van 2018.

- Advertentie -

In soortgelijke bewoordingen uitte de topfunctionaris van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten zich begin november toen zij te gast was bij de Rotary Club Curaçao: in tijden van economische crisis als gevolg van externe schokken kunnen strikte begrotingsnormen volgens haar ‘contraproductief’ werken en zelfs het zicht op economisch herstel tenietdoen.

Met ‘externe schokken’ bedoelt zij in het geval van Curaçao de negatieve gevolgen van de Venezuela-crisis op de algemene bedrijvigheid van Curaçao. Matroos-Lasten pleitte ‘daarom voor meer flexibiliteit qua begrotingsnormen in tijden van langdurige economische terugval’ veroorzaakt door ontwikkelingen van buitenaf. In haar meest recente Report of the President gaat zij een stap verder met haar betoog over ‘extra begrotingsruimte’ die Curaçao uit het dal moet trekken.

Maar niet ongeconditioneerd: als tijdelijke afwijkingen van de strikte normen toegestaan worden, is een belangrijke voorwaarde dat de regering ‘een realistisch plan uitvoert’, waaronder structurele hervormingen, om binnen een bepaald afgesproken tijdsbestek weer te voldoen.

,,Op die manier zal het begrotingsraamwerk zoals vastgesteld in de Rijkswet financieel toezicht (Rft) voor Curaçao en Sint Maarten niet alleen de begrotingsdiscipline versterken, maar ook een sneller herstel van externe schokken in deze landen ondersteunen.”

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. Lenen heeft voor Curacao geen zin. Zolang er ieder jaar miljoenen in de achterzakken van politici en ambtenaren verdwijnen moet het CFT iedere aanvullende lening van het eiland weigeren toe te staan.
  De afgelopen paar jaar alleen al heeft deze regering, en idioten zoals Wiels, er bijna 200 miljoen doorheen gejast alsof het niets was. Doe daar nog even de verdwenen honderden miljoenen uit het tijdperk Schotte en dan snapt iedereen dat de huidige economische situatie gewoon is veroorzaakt door eigen onkunde en niet door een internationale crisis. Wanneer dat het geval is snapt iedereen ook dat het geen enkele zin heeft er nog meer geld in te pompen.

  Er zijn genoeg investeerders die hier hun geld naartoe willen brengen, maar zolang zij nog steeds jaren moeten wachten op vergunningen, te maken krijgen met corrupte politici en ambtenaren en tegen worden gewerkt door het personeel, de politici en dezelfde ambtenaren, dan snapt iedereen dat investeren zinloos is.

  Ruim eerst de zooi eens goed op, flink de bezem erdoor en gaan we daarna wel verder kijken wat er moet gebeuren. Je begint ook niet met dweilen van de vloer zolang de kraan nog openstaat.

 2. Tuurlijk….. gewoon blijven doorgaan zoals altijd helpt ……

  Beleidsruimte voor nieuwe initiatieven maak je door te bezuinigen en te stoppen met zaken die weinig/niets opleveren. (en … verduisterd overheidsgeld rücksichtslos terug te vorderen en zonder aanziens des persoon belastingen te innen!)

 3. Dat een topfunctionaris van een Centrale Bank dit durft te opperen, zij is wellicht niet op de hoogte van de Financiële Normen in de Rijkswet. De overheid kan altijd investeren, maar dan moet zij haar lopende uitgaven wel weten te dekken!!! Heel simpel, op de gewone dienst mag geen tekort worden gerealiseerd, dan kan Curacao nog heel wat goedkoop geld lenen op de kapitaaldienst tegen de rentevoet die voor Nederland geldt! Dat is meer dan genoeg ruimte om structurele hervormingen uit te voeren.
  Eilandbewoner, let op, laat je geen zand in de ogen strooien door deze onnozele dame. Straks zitten jullie weer opgescheept met schulden en geen economische groei, immers waar zij voor pleit was alle ruimte voor, voor de Rijkswet. Wat hebben toen al die uitgaven aangericht, geen groei en een torenhoge schuld!!!! En als Nederlandse belastingbetaler, kan ik een ding verklappen, er komt GEEN CENT meer die kant op voor een nieuwe schuldsanering, al moet ik zelf daarvoor het Malieveld op!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -