32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Catamarans aan de ketting

HomeMediaAD | Catamarans aan de ketting
Catamarans Jonalisa en de Jonalisa To aan de ketting | Jeu Olimpio

Willemstad – Beide catamarans van Bounty Adventures zijn zondag door de autoriteiten aan de ketting gelegd.

De Jonalisa en de Jonalisa To vertoonden zo veel gebreken dat zij niet verder mochten varen. De touroperator krijgt twee weken de tijd om de vaartuigen weer scheepsvaardig te maken.

Dit is het resultaat van een grootscheepse controle door het multidisciplinair team, bestaande uit Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de scheepsvaartinspectie. Zij zijn zondag in de vroege ochtenduren alle boten gaan gecontroleerd die tours aanbieden naar bijvoorbeeld Klein Curaçao.

Projectleider van het multidisciplinair team namens SBAB, Angelo Pichardo, kan alleen aan deze krant bevestigen dat het gaat om twee catamarans van dezelfde maatschappij, maar goede bronnen weten te melden dat het de vaartuigen van Bounty Adventures betreft. Voorbeelden van gebreken zijn bijvoorbeeld niet goed werkende radioapparatuur en radarsystemen, gescheurde voorruiten, verroeste brandblussers, onvoldoende reddingsvesten en kapotte verlichting.
Ook bij alle andere boten waren één of meerdere zaken niet in orde, zo vertelt Pichardo. De touroperators van deze vaartuigen kregen een waarschuwing en mochten doorvaren op voorwaarde dat bij een volgende controle niets meer op te merken is.

Het multidisciplinair team heeft tijdens de controle van afgelopen zondag tevens verschillende boten aangehouden, die niet geregistreerd waren voor commercieel gebruik. ,,Deze zijn meteen gestopt”, aldus Pichardo. ,,Zij moeten zich eerst registreren en zich aan de voorschriften houden die veel strenger zijn dan voor privéjachten.”

Het is de tweede keer in één week dat de autoriteiten gezamenlijk controles hebben gehouden op het water en de projectleider namens SBAB kondigt aan dat dit in de toekomst vaker zal gebeuren. ,,Het blijkt heel erg nodig te zijn. Er gaan een heleboel dingen fout”, is de enige conclusie die hij na deze eerste ervaringen kan trekken.

Behalve de technische mankementen zijn er volgens Pichardo aanwijzingen dat mensen schildpadden vangen om er als ‘trofee’ mee op de foto te gaan en ze daarna – nog met haak in de mond – terug in het water te gooien. Ook zou er afvalwater in zee worden geloosd. ,,Er is van alles dat mis gaat en daar willen wij strenger op controleren. Dit moet stoppen, want het is gevaarlijk. We willen optreden voordat er echt iets fout gaat en het te laat is”, meldt de projectleider.

Het management van Bounty Adventures bleek gisteren, na verschillende pogingen van deze redactie, niet in staat om commentaar te leveren op de bevindingen van het multidisciplinair team.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. Toeristen vertelden laatst nog dat een van die vaartuigen waarin ze zaten halsoverkop weer terug naar Curaçao moest varen omdat het vaartuig met water liep. De schrik zat er dus goed in!

  2. Ik denk dat de MEO door de toeristen zelf is ingelicht. Beter extra controle dan geen controle met alle gevolgen van dien. De toeristen voelden zich niet veilig en hadden volgens mij ZELF contact opgenomen met de MEO. Men krijgt pas bezoek van de MEO nadat er klachten zijn ingediend door de klanten. En daar is de MEO ook voor.

  3. Anthon, Ja hoor we lezen goed. Maar dit is geen Nederland en als alles zo perfect geregeld zou zijn met alle andere vaar en rijtuigen dan zou ik zeggen ok. Maar dit is weer zo’n idiote curaçao actie. Als de veiligheid van toeristen zo hoog in het vaandel staat dan controleer je elke dag op banda bau op drank. Je zorgt ervoor dat er politie is die optyd optreed en er voor zorgt dat mensen niet worden overvallen of beroofd. Maak en hou je stranden schoon. Je zorgt je voor veilige wandel en fiets paden. Je zorgt dat water trucks en andere grote voertuigen normal rijden.
    Je kan ook 2 keer per jaar 1 inspecteur langs sturen. die alles controleert. Maar nee men doet jaren niks en dan gaan ze ineens boten aan de ketting leggen en komt de belasting dienst kijken. Nou ga maar eens kijken op het belasting kantoor hoe het daar met de brandblussers is. Of heeft de brandweer wel water als ze komen blussen. Radar op op catamarans?? Die elke dag in fel zonlicht heen en weer varen langs de kust naar een zandstrandje. Waar gaan ze tegen aanvaren dan.het is de Oosterschelde hier niet Toeristen en zwemmers verzuipen op strandjes door hartaanvallen of donderen het water in aan de noordkant. Of en dat is het meest gevaarlijk worden overvaren door jetski’s of kustwacht bootjes. Maar he die controleren we niet.
    Maar ok volgende fuik dag, baai afsluiten en alle boten controleren. Als ze lef hebben.

  4. Hallo mensen, lezen jullie wel wat er staat? Onvoldoende reddingsvesten, niet goed werkende radio apparatuur. Als dit waar is dan is het natuurlijk meer dan terecht dat ze gestopt zijn door MEO. Als je betalende passagiers meeneemt de grote zee op, dan is dit toch wel het minste wat je aan boord moet hebben. Je hoeft geen expert te zijn om dit gebrek vast te stellen. In Nederland zouden die boten al lang aan de ketting liggen.

  5. Waarom niet controleren op een moment dat je er geen toeristen hun dag mee verpest? Wat een sukkels, onvoorstelbaar. Hoe dom kan je hier op deze rots zijn voordat het doordringt? Gaan we binnenkort ook de cruise-schepen aan de ketting leggen?

  6. Deze boten varen regelmatig met rond de 50 a 60 opvarenden naar Klein Curacao. Een simpele rekensom leert ons dan dat het dit ong 5500 USD per dag oplevert. Daar gaat wat geld vanaf voor de crew, het eten en het drinken, maar een dagje Klein Curacao levert de eigenaar toch zo’n 6000 a 7000 NAF per dag per boot op. Toegegeven, het verplicht het water uithalen van zo’n boot kost een vermogen, maar er zou meer dan genoeg geld overblijven om het onderhoud te kunnen betalen. En genoeg reddingsmiddelen aan boord is toch wel het minste dat je zou moeten hebben. Een radar is leuk, maar niet zo interessant. Een goed werkende radio daarentegen wel, die kan het verschil maken tussen op tijd worden gered en te laat de Kustwacht inschakelen in geval van calamiteiten. De zee hier is gevaarlijk genoeg dat waakzaamheid en voorbereid zijn absoluut noodzakelijk is.

    Dat de boten deze, zeer gewilde, trip aanbieden aan toeristen is prima en is goed voor het eiland. Maar mij bekruipt het gevoel dat de eigenaar er gewoon een cash cow van heeft gemaakt en het onderhoud maar heeft gelaten voor wat het is. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

  7. Ahh mulity disciplinair teams… ehhh,, Op Curacao een groep die meerdere dingen kan doen tegelijkertijd. Kan dat echt.
    Scheurtje kan vinden in een voorruit van een catamaran… Kiko…
    ok verroeste brandblusser op een catamaran op zee. Jaa.. brandgevaarlijk..Maar had het ding pressure… ja of nee. En welke officiele eisen stellen ze op Curacao aan brandblussers op zee. Show me the law.
    Dat is net zo iets als brandweer wagens met voldoende water en weten waar de brandweer punten zijn.
    Mensen lozen afval water in zee… wattt het toilet komt uit op zee…
    eehhhm Shunt.. Heel marie Pampoen. Met riool op pier. Alle hotels aan de kust. Heel Curaçao met beerputten die in grond water lozen.
    Kapotte verlichting… ehh varen ze snachts ook dat is nieuw.
    En er zijn aanwijzingen dat passagiers dingen doen…
    Aanwijzingen.. wat is dat. ik kan de hele wereld aanwijzen.
    Your honor ik heb een aanwijzing… Wat is dat juridisch.
    We willen optreden voordat het te laat is.
    Ik heb nog nooit iets gehoord over ongeluk catamaran zee toeristen.
    Wel over toeristen dood gereden door .. Beroofd vermoord. Etc. O ja.. je komt er niet in immigratie.
    Je kan op Curacao niet veroordeeld worden voor rijden onder invloed. Zelfs niet opgesloten schijnt het.
    En David Dick. Was een minister van justicia… Nou … Je had m moeten zien in tap m er in. Zo dronken als een tor.
    En zo zijn er nog een aantal.. die zo dronken als een tor werden rond gereden.
    Basta Awor. Z.n secretaresse hard meer verstand van zaken dan hij.

    Ruikt meer naar ja je betaald me niet dus ik doe moeilijk.
    En wie pak je dan CURACAO.
    Want als die boten stil staan staat toerisme stil.
    Sukkels.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties