28.2 C
Willemstad
• vrijdag 17 september 2021 22:28

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Afname groei bevolking

Het lijkt voor de hand te liggen dat dit in zijn algemeenheid nauw samenhangt met een tegenvallende en zelfs achterblijvende economische ontwikkeling | Jeu Olimpio

Willemstad – Curaçao kende per begin 2018 voor het eerst sinds jaren een negatieve bevolkingsgroei.

In absolute termen registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een afname van 326 personen.

De voorgaande jaren – om precies te zijn: de afgelopen drie jaar vanaf 2014 – vertoonden nog juist een stijging van de bevolkingsomvang. Deze groei vlakte in de voorbij drie jaar wel iets af.

- Advertentie -

Zo blijkt uit de cijfers die het ministerie van Financiën gebruikt in de Financiële Management Rapportage (FMR) en zich daarbij baseert op materiaal van het CBS. Het Antilliaans Dagblad verifieerde ze met het CBS, dat een en ander aanvulde.

Het aantal inwoners per 1 januari jongstleden bedroeg 160.012. Twaalf maanden eerder werden er 160.336 geteld; een daling dus van 326 burgers. Zoals gesteld, in de voorgaande jaren werden door CBS telkens toenames geregistreerd.
Begin 2017 werd nog een groei gemeten van 1.349 personen gedurende het jaar 2016. Maar de twee jaren daarvoor was de stijging nog forser, namelijk 2.018 over 2015 en zelfs 2.125 mensen gedurende het jaar 2014. Uit de statistieken van CBS blijkt dat er jaren waren met een bevolkingsgroei van ruim 3.000 en zelfs bijna 4.000 burgers per jaar.

Meer personen betekent ook een grotere bevolkingsdichtheid. Op Curaçao, dat 444 vierkante kilometer groot is, bedraagt de bevolkingsdichtheid gemiddeld 360 zielen op één vierkante kilometer. In werkelijkheid is de dichtheid groter, als er rekening mee wordt gehouden dat bijvoorbeeld Oostpunt – circa een tiende van Curaçao – ongerept en onbewoond is.

Het eiland heeft altijd meer vrouwen geteld dan mannen. Bij de laatste jaarwisseling waren dat 86.840 vrouwen tegenover 73.172 mannen. Een ‘sekse-ratio’, zoals CBS dat noemt, van 84,3 procent. Dat wil zeggen het aantal mannen per 100 vrouwen. Die sekse-ratio is door de jaren heen vrij constant gebleven.

- Advertisement -

Als over een langere periode wordt teruggekeken dan kan worden geconstateerd dat de Curaçaose bevolking sinds de eeuwwisseling met zo’n 30.000 zielen is toegenomen. In 2002 waren er de minste inwoners: 127.296. In het jaar 2000 werd nog de grootste afname geregistreerd, namelijk met 3.526 (-2,7 procent), maar sindsdien is het elk jaar bergopwaarts geweest. Met jaarlijks een plus. Tot het afgelopen jaar toen dus een afname met 326 (-0,2 procent) werd gemeten. Aan de geboortes lag het niet: er kwamen meer baby’s bij (+1.548) dan dat er sterfgevallen (-1.420) waren. Emigratie lijkt een grote rol te spelen.

De negatieve bevolkingsgroei vertoonde zich vooralsnog alleen over het voorbije kalenderjaar. Het is onduidelijk of en zo ja welke conclusies hieraan kunnen of moeten worden verbonden. Feit is wel dat er een trend gaande is, met een dalende groei de afgelopen periode tot zelfs een licht afname van de bevolkingsomvang.

Het lijkt voor de hand te liggen dat dit in zijn algemeenheid nauw samenhangt met een tegenvallende en zelfs achterblijvende economische ontwikkeling.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. Beste @Mossel, gaat het een beetje? Ik zie dat je plotseling termen als “mondy bewoners” en “mongolen taal” gebruikt. In dit land gaan we met respect met elkaar om. Iedereen is welkom vooral pensonado’s met veel euro maar wij eisen wel respect.

 2. @ Nietleuk je zit toch ff verkeerd als je Leeflang bedoeld met het verplicht leren van die mongolen taal, die kwam toch echt uit de koker van een dame van de PS club van de vermoorde H Wiels. hoe zit het eigenlijk met aresteren van de opdracht gevers, waaronder een stelletje MFK er’s en PSer’s G de Ra, C Wi, G. Ja, sjeik H, F. C. etc etc.

 3. Zolang er nog het grote gevaar bestaat dat er weer een maffia regering aan de macht komt, met Gerrit de Raaf als NEP hoofd en PISAS PIK als NEP MP voor de MFK/KFO blijven er mensen het zekere voor voor het onzekere kiezen en kiezen voor het buiten land, waaronder NL als eerste keuze. En de mondy bewoners die niet verder dan West punt en Oost punt zijn geweest blijven op het maffia tuig Gerrit de Raaf cq Corallo MFK en het hangbuik zwijn alia de Rolex KndT koning stemmen bij de nep verkiezingen op Curacrim.

 4. “… In werkelijkheid is de dichtheid groter, als er rekening mee wordt gehouden dat bijvoorbeeld Oostpunt – circa een tiende van Curaçao – ongerept en onbewoond is…”

  Wat een journalistiek.

 5. Ik denk dat de afname van de bevolking komt doordat er op bijna het hele eiland gratis en goedkope Wifi is.

  De Curacaose vrouw hoeft haar benen nu veel minder te spreiden voor een belkaart.

  Dat is een iets andere uitleg dan die van Eric Beflap-as.

 6. Massamigratie naar Nederland is al een tijdje aan de gang. Dat zal ook mee te maken hebben. Men ziet geen perspectief meer qua werk etc.
  Bedrijven sluiten aan de lopende tegenwoordig.

 7. Eerlijk gezegd had ik gehoopt dat al degenen die op dit forum al die tijd beweerden dat de YDK maar er op los neukt alsof het konijnen zijn, nu de fatsoen en beleefdheid zouden hebben om hun woorden terug te nemen. Maar ja, blijkbaar hebben mensen er moeite mee om hun fouten toe te geven en aan de Curaçaose bevolking excuses te vragen.

 8. Demografische ontwikkelingen.
  Geboorte en dood.
  Na de 2e wereld oorlog was er een toename in Nederland en die groep had in 1963 ook een toename in kinderen.
  Op Curaçao waren er uit tochten. Die waren zeer groot.
  Dus de oudjes bleven over en de makambas kwamen binnen. Ja de Spaanse illegalen ook.
  Curaçao moet binnenkort toch echt gaan denken aan chinees annex mandarijns onderwijs en uiteraard Spaans.
  Er was een minister die verantwoordelijk was voor onderwijs en die heeft Papiamento als leidraad verheven. Hoe idioot kan je zijn.
  Ze was zo blij met haar naam op een boot van 2 miljoen, vastlegt aan een ketting in Singapore, gesloopt in Turkije.
  Dat is onze visie. Onze visies leven niet lang.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Rijksoverheid | Sluiting drugspanden op de BES-eilanden

De gezaghebbers van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) constateren een toename in drugshandel vanuit woningen en lokalen. Nu ontbreekt vaak de wettelijke grondslag...

ParadiseFM | Caribbean Motors failliet volgens eigenaar Autocity

Caribbean Motors is in feite failliet. Dat zegt Jolly Holding, de Arubaanse eigenaar van AutoCity, Ultimate Automobiles en Crown Automotives, in het Antilliaans Dagblad. Door verschuivingen in...

Democracy now! | Friday, September 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nog geen toestemming Centrale Bank Aruba voor verkoop Banco di Caribe

De Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft nog geen toestemming gegeven voor de verkoop van Banco di Caribe aan United Group Holdings. Zo schrijft de CBA vrijdag...

Nu.cw | Aruba Tourism Authority richt zich op duurzamer toerisme

De ATA-directeur Ronella Croes heeft woensdag tijdens een bijeenkomst met de minister van Toerisme, Dangui Oduber, haar marketingplan voor 2022 toegereikt. Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een strategie...
- Advertentie -