26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Bonden tegen -12,5 procent

HomeMediaAD | Bonden tegen -12,5 procent
Leden kunnen vanochtend tijdens bijeenkomst in SDK stemmen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De vakbonden verenigd in de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) in het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) hebben hun geregistreerde en betalende leden opgeroepen vanochtend in een zaal van het Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) samen te komen, om een besluit te nemen over het al dan niet accepteren van een korting van 12,5 procent op het arbeidsvoorwaardenpakket op jaarbasis.

Zelf namen de bonden al een voorsprong op de uitslag: ze zijn tegen, zo liet Adrie Williams van de ambtenarenvakbond Abvo zich ontvallen tijdens een gisteren gehouden persconferentie. Ook onderwijsbond Sitek kan niet instemmen met het korten op de inkomens van de leerkrachten; en snijden in de onderwijsbegroting met 46 miljoen is naar de mening van voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn eveneens uit den boze. Dat bleek gisteravond na een ledenvergadering van Sitek. Deze bond sluit zich vandaag aan bij het verzet dat tijdens de bijeenkomst in SDK zal worden geuit en gehoord.

,,Iedereen mag komen, maar alleen leden mogen stemmen. Dat gebeurt dit keer schriftelijk, om zo te kunnen verifiëren of de persoon in kwestie ook echt lid is van een van de vakbonden”, aldus Williams.

Volgens hem heeft de regering-Rhuggenaath de CGOA-wetgeving overtreden door akkoord te gaan met de door Nederland gestelde voorwaarden die verbonden zijn aan verstrekking van liquiditeitssteun in de vorm van renteloze leningen, om zo de impact van de coronacrisis het hoofd te bieden.

De Abvo-voorman: ,,Nu worden de vakbonden onder druk gezet om over iets te beslissen waar wij part noch deel aan hebben gehad. Bovendien hebben wij al twee jaar lang geen uitbetaling gekregen van gelden waar we recht op hebben. Dus wat de regering nu wil korten, hebben ze al lang gedaan. We hebben besloten niet meer mee te doen aan gesprekken met de regering.”

Hij vindt bovendien dat het kabinet onvoldoende duidelijkheid heeft kunnen scheppen over de geëiste 12,5 procent korting, waardoor het moeilijk is geweest een tegenvoorstel te formuleren.

Elvis Juliana (politiebond NAPB): ,,Tijdens de vergadering kijken we of de leden achter ons staan. We willen niet medeplichtig zijn aan een ‘masakre’ (afslachting) van ons personeel. Laat iedereen komen, politie en ambtenaren, om te luisteren naar het besluit dat in de CCvV is genomen.” Over dat definitieve besluit wilden de vertegenwoordigers van de CCvV tijdens de persconferentie overigens niet uitweiden: ,,Dat moeten we morgen eerst aan onze leden voorleggen”, aldus Williams.

Juan Laurens (van de bond voor douanepersoneel, STRaF): ,,We vinden het belangrijk dat iedereen in SDK aanwezig is. We hebben als vijf vakbonden intensief onderhandeld over onze positie tegenover de regering. We hebben vandaag een besluit genomen over de twee scenario’s die de regering heeft voorgesteld en daar kunnen we geen reactie op geven zonder een akkoord van de achterban. Hun beslissing telt uiteindelijk.”

Amadeo Vilchez (van politiebond SAP) tot slot richting de ambtenaren: ,,Als jullie niet komen, dan betekent het dat jullie het eens zijn met de maatregelen die op tafel liggen. Kom dus, want het is in jullie eigen belang. We leven in een democratische samenleving, we moeten samen een besluit nemen en daar dan voor gaan.”

De leden van onderwijsbond Sitek gaven eveneens het mandaat om er vanochtend tijdens werktijd, van 08.00 tot 10.00 uur, bij te zijn in SDK.

Bron: Antilliaans Dagblad

11 reacties

  1. Dacht dat er een commissie van vakbonden en regering was ingesteld die uiterlijk vrijdag een definitief akkoord zou presenteren. Heb ik iets gemist?

  2. De vakbonden moeten zich realiseren dat het niet bij de 12.5 % blijft want er is nog steeds een overschot aan ambtenaren.

    Hierna moet waarschijnlijk nog 20% van de ambtenaren weg want waarom zijn meer dan 200 douane ambtenaren voor de 2 vliegtuigen per dag die op HATO landen?

    Toen de overheid op de topsalarissen van directeuren wilde korten hebben vakbonden hun leden de straat opgestuurd om autobanden en Centro Pro Arte in de fik te steken.

    Nu lijkt het alsof vakbonden in hun eigen zwaard vallen, poetic justice?

  3. Dit is het gevolg van het tot “cultuur” verheven van iets wat vakbonden, openlijk, propageren; de rechten van de werknemer, in breedste zin van het woord, zijn ver verheven boven de plichten die bij een functie horen.

    En daarmee score je altijd goed bij het individu. Het maakt ook dat het individu voor de gemeenschap gaat en maakt intolerant gedrag “normaal”. En dat allemaal goed gepraat met “onze cultuur” en elk commentaar daarop is een aanval op onze autonomie.
    Als het zo bekeken wordt kan je de arbeidsmores en integriteit verklaren. Zij die deze cultuur aanhangen vinden zich integer en handelen naar eer en geweten terwijl ze de gemeenschap, bewust, benadelen. Want dat is “onze cultuur”

  4. @ook dat nog
    “De gemiddelde ambtenaar weet niet eens dat zijn/haar loon door ons, de bevolking betaald wordt. Alles is maar normaal voor deze mensen.”

    inderdaad, helemaal mee eens. Schokkend. Het besef dat wanneer de staatskas schoonleeg is, en er geen inkomsten zijn, er dus geen ruimte is om salarissen (volledig) uit te betalen. Ook niet indien in de wet staat dat je daar recht op hebt. Wellicht willen ze uitbetaald worden in plakjes wortel, i dont know. Dit zou reeds verplichte kost moeten zijn op school. Wellicht “rich dad poor dad” opnemen, desnoods vertalen in papiamento. Daar zouden velen iets mee geholpen zijn.

    en deze vakbonden, sin berguenza…. om te huilen. die wetgeving moet nodig op de schop. dit kan toch zo niet langer.

  5. Vakbonden zijn niet meer van deze tijd.
    Krampachtig vast houden aan wat 40 jaar geleden was..
    We hebben flexwerkers, nul uren contracten etc etc
    Maar onze breinen van de vakbonden denken nog steeds vroeger vroeger.
    De vakbonden hebben gewoon te slikken en anders niets.
    Ze hebben NIETS te willen.
    De gemiddelde ambtenaar weet niet eens dat zijn/haar loon door ons, de bevolking betaald wordt. Alles is maar normaal voor deze mensen.
    Iedereen moet inleveren, dus jullie ook. Hoe moeilijk is het??

  6. Dat kan nog heel gezellig gaan worden.
    Bonden willen niet inleveren, dus de ambtenaren zullen wel volgen.

    Reactie van Nederland ?
    Ok, dan krijgen jullie geen geld, dan geven we alleen geld voor de bedrijven en we zorgen er zelf wel voor dat dit op de juiste plekken terecht gaat komen.

    Dat zou pas echt humor zijn.
    Maar laten we even wel wezen. Zelden, maar dan ook echt zelden, zeg maar liever nooit heb ik een club mafketels meegemaakt die zo ontzettend egoïstisch waren als de ambtenaren, hun vakbonden en de politici.

    Curacao heeft geen geld meer om de salarissen uberhaupt uit te betalen. Dat begrijpen ze al niet. Vervolgens is een ander land bereid om bij te springen, maar niet voor de volle 100 %.
    Dan zou je toch in je handjes gaan staan te klappen dat je uberhaupt nog iets van geld krijgt, zou je toch denken.

    Maar nee, ze gaan 100 % eisen van iemand die je te hulp schiet. Het moet niet veel gekker worden.
    Verbazingwekkend dat de regering hier overigens een gesprek over wilde voeren. Ik had het gewoon dwingend opgelegd onder het motto: ‘take it or leave it’. Wil je nog iets van salaris hebben dan is dit de enige optie, anders krijg je niets.
    Dan hadden we vast en zeker een ander antwoord van de bonden gehoord.

  7. De Abvo-voorman: ,,Nu worden de vakbonden onder druk gezet om over iets te beslissen waar wij part noch deel aan hebben gehad.

    Geen part nog deel, daarmee kan niets anders bedoeld worden dat ze niet bij het “overleg” betrokken waren en daar mee zijn ze in hun “eer” zijn aangetast.
    Als er mee bedoeld worden dat ze part nog deel hadden in en economische melaize van het eiland. Is dat een ontkenning van hun eigen rol.

    Maar volgens mij is het kiezen nu minder of dadelijk niets.

  8. Op de foto en het lul verhaal van de bonden mis ik groot bek kikker tuinkabouter Erol Cova, is hij onder gedoken, of zit hij als adviseur bij Maduro op schoot en uit te zoeken in welk land waar zij samen veilig kunnen onderduiken, zal Cuba of Rusland wel worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties