28 C
Willemstad
• woensdag 29 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Irritaties bij de start van Ipko

HomeLandenArubaAD | Irritaties bij de start van Ipko
Tot schrik en ongeloof van enkele Nederlandse delegatieleden vertelde de Arubaanse delegatieleider Rocco Tjon (MEP) dat net de Arubaanse werkloosheidcijfers bekend waren geworden: 77 procent.

Den Haag – Een historisch moment was het begin van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) gisteren. Voor het eerst werd de bijeenkomst via een videoverbinding gehouden. De delegaties zullen er ondanks dat unicum niet met veel plezier op terugkijken. De spanningen in het Koninkrijk speelden op en de verbindingen haperden of vielen weg.

Aan het begin van de openbare plenaire sessies stond voorzitter Jan Paternotte (D66) stil bij de afwezigheid van William Millerson (PAR), die wegens gezondheidsredenen zijn functie van Statenvoorzitter van Curaçao heeft moeten neerleggen. Paternotte somde de sportprestaties van Millerson op, maar benadrukte ook zijn zachte karakter. ,,Hij is nu in Nederland en gaat deze week terug naar Curaçao. Wij wensen hem en zijn familie veel kracht toe.”

In de plenaire sessie gaf elk land een update over de huidige stand van zaken, met de nadruk op de gevolgen van Covid-19. Tot schrik en ongeloof van enkele Nederlandse delegatieleden vertelde de Arubaanse delegatieleider Rocco Tjon (MEP) dat net de werkloosheidcijfers bekend waren geworden: 77 procent.

,,Terwijl eind 2019 dit cijfer 7,3 procent was.” Gistermiddag was er in online berichtgeving even verwarring over dit nieuwe werkloosheidcijfer, maar Tjon benadrukte gisteravond dat het werkloosheidpercentage van Aruba daadwerkelijk 77 procent is. Later vandaag wordt hierover meer bekendgemaakt in een persconferentie van de Directie Arbeid & Onderzoek.

Tjon noemde in de plenaire Ipko-sessie ook de maatregelen die de Arubaanse regering heeft moeten nemen. Een deel van de bezuinigingen was al ingepland, zei hij later op een vraag uit Sint Maarten. Toch was dit aanleiding voor protesten uit de publieke sector, die Tjon wijt aan de onzekerheid over de toekomst.

Zelf ziet hij wel wat licht aan de horizon. ,,De grenzen gaan weer open, we werken aan een streng protocol. Maar een geluk is dat we in het toerisme veel timeshare hebben op Aruba. Daardoor zal het herstel redelijk snel gaan en kunnen veel mensen hopelijk weer aan het werk.”

Kritisch was Tjon op de handelwijze van het College (Aruba) financieel toezicht en de regering van Nederland. Het Cft negeerde de mening van de Caribische leden, die stelden de steun vanuit Nederland, die boven de door internationale organisaties aangehouden maximum staatsschuld (40 procent) uitgaat, als schenking te geven.

Over CDA-staatssecretaris Raymond Knops was Tjon fel. Zijn opmerking dat de landen de autonomie niet kunnen dragen noemde hij onterecht en onethisch. Hij wees erop dat de Arubaanse begroting tot de Covid-19-crisis juist prima op orde was. Dat maakt de voorwaarden van Nederland extra misplaatst: ,,Je moet een crisis niet misbruiken.”

Dit sentiment klonk ook door in de bijdragen van Stephen Walroud (PAR) van Curaçao en William Marlin (National Alliance) van Sint Maarten. Laatstgenoemde had het vooral over de wederopbouw na orkaan Irma, waarbij Nederland ook misbruik heeft gemaakt van de situatie. Marlin vindt dat Nederland in 2017 een goed functionerende manier van orkaanhulp (in 1995 na orkaan Luis werd een lokale coördinator aangewezen) heeft gewijzigd door tussenschakels in te bouwen met het trustfonds en de Wereldbank:

,,Iets wat goed is ga je niet repareren.” Er is tot nu bitter weinig van de wederopbouw terechtgekomen, zei hij, verwijzend naar rapporten van de ombudsman en de Rekenkamer. ,,We gaan het derde orkaanseizoen in na Irma en scholen functioneren niet, daken zijn niet gerepareerd en er is nog geen enkele schuilplaats opgeknapt.”

Walroud sprak over het mes op de keel door Nederland. Het zag er aan het begin van 2020 juist goed uit voor Curaçao, zei hij, met het Groeiakkoord en de groeistrategie en een nieuwe exploitant voor de raffinaderij. Maar toen sloeg Covid-19 toe. Op Curaçao gaat de werkloosheid door het stilvallen van de economie richting 50 procent. ,,Dit had niemand kunnen bedenken. Een roller coaster is er niks bij.”

De Curaçaose delegatieleider wees Nederland erop dat de stringente voorwaarden bij de leningen voor de liquiditeitssteun ongepast zijn. ,,Niet alles kan tegelijk, het land moet leefbaar blijven.” Hij waarschuwde voor migratiestromen richting Nederland: ,,Daar zit geen enkel land op te wachten.” Walroud voorspelde dat Curaçao voorlopig uit moet gaan van een minimale levensstandaard. ,,Daar past geduld bij. Ongeduld, arrogantie en belerend optreden is geen schone zaak. Het lijkt erop dat er bewust wordt overvraagd.” Hij riep op om in debat te blijven.

Paul Rosenmöller (GroenLinks) gaf namens Nederland een overzicht van de gebeurtenissen in de afgelopen vijf maanden. Van een welvarend en economisch stabiel land met de nodige sociale onrust kwam het land in een crisis met een ongekende beperking van de vrijheid. Hij erkende dat de gevolgen minder ingrijpend zijn dan in de andere landen. Er wordt voor Nederland een werkloosheid voorspel van 7 tot 8 procent.

Wel zijn er in Nederland veel meer Covid-doden dan in het Caribisch gebied. Officieel 6.000 geteste mensen overleden, maar waarschijnlijk is het in werkelijkheid ruim het dubbele aantal. Over giften en leningen zei hij alleen dat dit ook in Europa een discussie is. In het Koninkrijk steunen we elkaar, zei hij, maar verder verwees hij naar de debatten in de Tweede Kamer.

,,Steun moet effectief bij de bevolking terechtkomen”, wilde hij nog wel toegeven in antwoord op een vraag van Walroud. De Curaçaose delegatieleider zei niet veel te voelen voor een nieuwe tussenschakel bij de volgende tranche, waar Knops op heeft gehint. Hij verwees naar de ervaringen op Sint Maarten en met een vorige staatssecretaris, Gijs de Vries van de VVD, die het IMF misbruikte voor zijn eigen doelen. Rosenmöller reageerde in zijn antwoord op een eerdere opmerking van Walroud, dat de nieuwe generatie wil breken met de oude bestuurscultuur. ,,We moeten doorpraten over hoe het beter moet.”

De delegaties spraken na de plenaire opening in besloten videosessies verder over verschillende onderwerpen. Vandaag gaan zij daarmee verder, waarna de twaalf werkgroepen in een plenaire slotsessie de resultaten van hun besprekingen delen. Er wordt op dit informele Ipko geen slotdocument met besluitenlijst opgesteld.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. “Walroud sprak over het mes op de keel door Nederland. Het zag er aan het begin van 2020 juist goed uit voor Curaçao, zei hij, met het Groeiakkoord en de groeistrategie en een nieuwe exploitant voor de raffinaderij. Maar toen sloeg Covid-19 toe. Op Curaçao gaat de werkloosheid door het stilvallen van de economie richting 50 procent. ,,Dit had niemand kunnen bedenken. Een roller coaster is er niks bij.”

  haha, typische prietpraat weer. Prietpraat. Nietszeggend. Financiele situatie was al jaren een drama, net als de economische. Dat weet toch iederen op deze klip. Het is al die tijd volledig verwaarloosd. Als de overheid in het verleden de nodige reserves had opgebouwd, had het nu niet als een schooier op de knieen gehoeven. Maar nee, we hebben het er allemaal doorheen gebrast. Op is op.

  “het zag er aan het begin van 2020 juist zo goed uit”, hahah, werkelijk waar, in welke wereld leeft deze man.

  “De Curaçaose delegatieleider zei niet veel te voelen voor een nieuwe tussenschakel bij de volgende tranche, waar Knops op heeft gehint.” ahahah, nee, toch niet? Geen goed plan Walroud? Ga eerst wat doen aan de corrupte ministers, wellicht komt dat de geloofwaardigheid van je verdere optreden ten goede. Het is nu louter lachwekkend. Mooi stukje cabaret.

 2. Typisch van dhr Marlin om Nederland te beschuldigen van wan praktijken, terwijl hij degene is die als zittende minister president bv het herstel van het vliegveld op SXM na de orkaan tegen hield want een van zijn familieleden moest vlug even een bedrijf oprichten dat dan de opdracht zou krijgen om het dak te herstellen tegen een waanzinnige prijs. Dat is gelukkig niet gelukt maar leverde wel een vertraging van meer dan een jaar op.over hypocriet gesproken.

 3. Marlin is geïrriteerd over het feit dat Nederland geen geld wil schenken maar lenen. Marlin of all people!!! Marlin die wekenlang voor de financiële hulp in verband met Irma bleef liggen omdat hij toen al wilde dat dat een geschenk moest zijn zonder tussenkomst van de Wereldbank of wie dan ook. Hij wilde er zelf over kunnen beschikken. Uiteindelijk werd hij daardoor door zijn eigen mensen gedwongen af te treden. Ook nu nog worden activiteiten lokaal getraineerd bv. het opknappen van de luchthaven. Ook zijn vele daken nog steeds niet gerepareerd. Dat kan hij Nederland niet verwijten, wat hij wel doet, maar hij moet in de spiegel kijken. Marlin die een frenetiek voorvechter is om uit het Koninkrijk te stappen om geheel zelfstandig Sint Maarten te besturen en in niet mis te verstane bewoordingen Nederland beschimpt en bruuskeert, schroomt niet om nu schaamteloos op te treden bij de IPKO om zijn handje op te houden bij degenen die hij zo haat. St.Maarten let op uw saeck: macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut! Ik kan alleen maar hopen dat de eilandbevolking zich daarvan bewust is.
  ( en pas op: machtswellustelingen komen vaak in verschillende gedaantes/functies weer tevoorschijn ).

 4. Die irritatie komt vrijwel zeker voort uit het missen van cocktails in de KLM businessclass, exclusieve diners in 5 sterren hotels en riante daggeldvergoedingen vanwege het video confereren.

  En met een dansleraar als delegatieleider scoren we weer goed in Nederland.

  Diezelfde dansleraar die zich er niet voor schaamde om naar de peperdure high-tech verkeersbeurs te gaan.

  Wat verwachte Bralroud daar? Zingende zebrapaden en salsa stoplichten?

 5. Er is ook heel veel irritatie bij de bevolking. Irritatie over het feit dat het bestuur en overheid van de ABC en SSS eilanden bestaat uit nitwits, die alleen denken in termen van macht. De onwetende bevolking gaat daar helaas in mee. Die denken inderdaad dat parlementariërs en ministers zelf verheven goden zijn, terwijl hun juist in dienst zijn van de bevolking. Schaamteloos komt de een na de andere omhoog gevallen fraudeur vertellen dat alles aan COVID ligt en dat Nederland associaal is door voorwaarden te stellen. Sint Maarten durft zelf te klagen dat hun al 3 jaar in puin liggen en dan komt daar nu ook nog eens COVID bij. Beste bestuurders, jullie zijn verkozen door de bevolking om dit soort problemen aan te pakken. Samen met het bedrijfsleven en overheidsdiensten dienen de oplossingen gecoördineerd te worden. Regie nemen, beleid uitstippelen, toezicht dat alles goed loopt dat soort zaken. Jullie zijn niet verkozen om handje op te houden bij Nederland, vriendjes aan te stellen op posten waar hun behalve schade aanbrengen en zakkenvullen geen klap uitvoeren, families aan lucratieve baantjes te helpen en wat dies meer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties