26 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | Bonden komen in actie

Errol Cova | Jeu Olimpio

Willemstad – De leden van elf vakbonden voeren vanaf morgen actie. Vanavond komen zij bij elkaar en beslissen dan op welke manier zij gaan protesteren tegen de ontslagen bij UTS en de verhoging van de autoverzekering en vóór een verhoging van het minimumloon.

De vakbonden hadden het kabinet-Rhuggenaath tot gisteren de tijd gegeven om met een acceptabel voorstel te komen na het overleg van vrijdag. Zaterdag liet Errol Cova in een uitzending van TV Direct al weten dat alleen concrete beslissingen de ‘solidaire vakbonden’ zouden weerhouden van acties. Gisteren kregen de vakbondsleiders een ‘vijf pagina’s lang antwoord’.

,,Veel woorden, maar weinig nieuws”, reageerde Cova in Telenotisia. ,,Een provocatie tot confrontatie. Het hele vakbondswezen wordt opzijgeschoven.” Volgens Cova schrijft de regering begrip te hebben voor de mensen die werkloos zijn en in armoede leven, maar houdt het tegelijkertijd vast aan haar standpunt.

Cova: ,,De boodschap is: we voelen de pijn, maar we gaan gewoon verder zoals wij dat willen.”

De vakbonden maken zich er sterk voor dat de huidige regering de verhoging van het minimumloon doorvoert, zoals vorig jaar is voorgesteld door PS-minister Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn: een successievelijke toename tot het niveau van het bestaansminimum in 2020 is bereikt. Cova: ,,Voor het einde van het jaar moet de wet geratificeerd worden, anders verloopt de eerste stap. Alles is daar klaar voor en nu wil de regering opnieuw advies inwinnen.”

Daarnaast voeren de leden actie tegen het ontslag van 280 medewerkers van UTS. De vakbonden eisen het aftreden van directeur Paul de Geus.
En ten derde is de verhoging van de premie van autoverzekeringen inzet van de acties. Die moet van tafel. Cova: ,,De regering heeft geen oplossing voor UTS en zegt met de verzekeringsmaatschappijen te willen praten over een fasering van de verhoging.”

De vakbonden wijzen de brief af: veel woorden, weinig nieuws. De vergadering gisteren duurde niet lang, zegt Cova. ,,We waren het al snel eens. Er was geen enkele twijfel, we gaan over tot actie. Dat is het recht van de werknemers.” Cova sluit niet uit dat meer bonden zich zullen aansluiten bij de acties.

De vakbondscentrale CGTC steunt de acties van de elf vakbonden niet, zo laat voorzitter Roland ‘Nacho’ Ignacio vanuit Nederland weten. CGTC heeft de brief van 24 november waarin minister-president Eugene Rhuggenaath om een overleg wordt gevraagd op vrijdag 1 december ook niet ondertekend. ,,Wij hebben dinsdag onze reguliere maandelijkse vergadering”, aldus Ignacio.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -