31 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 19:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Bevindingen in onderzoek Troya

Hoe Monterrey Trading Co NV in beeld kwam als centrale locatie

Debitcards: Hoe Monterrey Trading Co nv in beeld kwam als centrale locatie | Extra

Willemstad – De bevindingen in het grootschalige witwasonderzoek Troya zijn afgelopen woensdag uitvoerig door het Openbaar Ministerie (OM) gepresenteerd. Hierin zijn verschillende observaties, maar ook getuigenverklaringen aan bod gekomen.

Na de start van het onderzoek Troya in februari 2015 is door middel van observatie op het pand van Monterrey Trading Co nv aan de Columbusstraat 19 vastgesteld dat Itzhak Grynsztein vrijwel dagelijks in dat pand aanwezig was.

- Advertentie -

Ook diens vader Nachman werd regelmatig daar gezien, aldus het OM in het requisitoir. Verder werd gezien dat individuen en groepjes mensen van vermoedelijk Latijns-Amerikaanse afkomst het pand in- en uitgingen en bij het verlaten papieren (pin-)bonnetjes in hun handen leken te hebben, maar géén goederen.

,,Daarmee is het pand aan de Columbusstraat 19 A/B met daarop een naamplaat van Monterrey Trading Co nv in beeld gekomen als de centrale locatie waarop financiële diensten worden verleend die het karakter dragen van geldwisseltransacties, die gepaard gaan met verschillende (andere) strafbare feiten zoals valsheid in geschrift (valse pin-bonnetjes), bankieren zonder vergunning (aantrekken van gelden van het publiek) en witwassen (verhullen/verbergen van de herkomst/aard c.q. de verplaatsing van de creditcardtegoeden en/of het verhullen/verbergen van de werkelijke eigenaar, i.c. de kaarthouder)”, aldus het OM.

Op een gegeven moment komen door middel van de observaties de volgende personen aan het licht: Lucho A. Gonzales Zwanenburg, Ravi M. Balaraman en S.G. Ogenia. Balaraman, zo blijkt uit het requisitoir van het OM, hield zich ook bezig met de transacties- het swipen – in het pand aan de Columbusstraat. Bij een observatie op 14 april 2015 (waarbij gezien werd dat een vrouw twee vuilniszakken in een kliko weggooide), werd echter al snel duidelijk uit e-mailberichtjes, bonnetjes van pin-terminals en opdrachtbriefjes die betrekking hadden op het swipen, dat ook anderen dan Balaraman en Itzhak en Nachman Greynsztein zich bezighielden met dergelijke transacties in het pand aan de Columbusstraat.

Ook Lucho Gonzales Zwanenburg was – zo bleek uit afgeluisterde gesprekken – in nauwe samenwerking met Itzhak bezig met fictieve aankopen bij nepbedrijven Caribbean Cel Retail en Zwanenburg Trading door Venezolaanse kaarthouders in ruil voor een contante c.q. girale uitbetaling van harde valuta (dollars) tegen een bepaald percentage (commissie of fee).

- Advertisement -

Ook bleek uit opgenomen en afgeluisterde telefoongesprekken dat Ravi Balaraman zich bezighield met het swipen van kaarten van Venezolanen door middel van fictieve aankopen voor bedrijven van Monterrey en dat hij daarbij gebruikmaakte van tussenpersonen (agenten) voor het ontvangen van opdrachten voor transacties en die per e-mail opstuurde.

Ook boekte Balaraman zelf geld over naar derden in de VS en Venezuela en maakte hij daarbij gebruik van zijn eigen bankrekeningen bij Mercantil en Banesco (beide Venezuela). Ten slotte bleek uit die tapgesprekken dat hij ook online transacties deed. Bij het verrichten van al die transacties maakte hij gebruik van valse facturen om die transacties af te dekken, zo blijkt uit het requisitoir van het OM.

,,Ten slotte bleek dat Balaraman verschillende percentages hanteert voor (wissel)transacties die lopen via Europa (16 procent) en die op Curaçao worden verricht (13 procent)”, aldus het OM.

Met betrekking tot S.C. Ogenia – die niet door het OM wordt vervolgd – bleek ten slotte dat over hem 621 MOT-meldingen waren gedaan over de periode 2010-2015 met betrekking tot rechtspersonen van de familie Grynsztein. De totale waarde van die 621 meldingen bedroeg volgens het OM niet minder dan 41.047.814 gulden. ,,De meldingen betreffen allemaal contante geldopnames door middel van cheques ten name van de volgende bedrijven: Caribbean Distributors Group, Monterrey Trading Co nv en Ocean Graphics Inc. Al deze bedrijven worden bestuurd c.q. zijn in eigendom van de familie Grynsztein en vallen onder de zogenaamde Monterrey Group”, aldus het OM.

Op basis van deze bevindingen is besloten op 6 juli 2015 over te gaan tot een aantal huiszoekingen en aanhouding van de betrokkenen. Verder is op de Columbusstraat 19 in de verschillende ruimtes onder meer het volgende aangetroffen: 50 pin-terminals, grote hoeveelheden pinpasjes en creditcards, grote hoeveelheden contant geld in diverse valuta (guldens, dollars en euro’s), met een gezamenlijke waarde van zo’n 750.000 euro, waaronder 44 coupures van 500 euro.

Belastende verklaringen getuigen

Na de huiszoekingen en aanhoudingen zijn in totaal tien getuigen gehoord. Onder hen onder anderen verschillende administratief medewerkers van Monterrey, een assistent-secretaresse van Monterrey, Venezolaanse kaarthouders en een verkoopster.

Eén van de getuigen – die hielp met de administratie bij Monterrey – verklaart op 6 juli 2015 dat er inderdaad (debet)- kaarten werden geswiped van Visa, Mastercard en Banco de Venezuela op pin-terminals van Itzhak Grynsztein in het gebouw van Monterrey aan de Columbusstraat en dat de tegoeden naar een door de klanten opgegeven bankrekening werden overgemaakt.

Verder verklaarde deze getuige in een later verhoor dat zij voor circa 20.000 dollar per dag aan swipe-transacties verrichtte en dat zij alle transacties verwerkte; dat Balaraman zich de hele dag bezighield met swipe-transacties en dat het bedrijf Caribbean Distributors Group verband houdt met internet-( swipe-)transacties; dat klanten kunnen kiezen tussen het swipen van een creditcard of een internet (online) aankoop via Pay Vision en dat zij vervolgens kunnen kiezen tussen contante uitbetaling of (nadat het is afgeschreven van de debitcard) het over laten schrijven van het tegoed naar een bankrekening van hun keuze.

Ook verklaarde de getuige dat zij van Balaraman tegen klanten moest zeggen dat zij ‘lingerie’ kopen als ze gebruikmaken van Pay Vision, maar dat zij geen van de klanten met lingerie heeft zien vertrekken. Andere getuigen bevestigen ook dat klanten konden kiezen voor een girale overboeking of een contante uitbetaling. In het laatste geval tot een maximaalbedrag van 1.000 dollar per klant.

Een getuige die sinds 1973 werkzaam is als administratief medewerkster bij Monterrey gaf aan te weten van het swipen van creditcards. Volgens deze getuige is het swipen in 2007 begonnen met 1 tot 2 pin-terminals. Vanaf 2007 is het echter steeds drukker geworden en kwamen er steeds meer terminals bij, toen is ook Balaraman ingezet, zo verklaart de getuige, die eveneens aangeeft dat er aan de Venezolanen geen goederen werden geleverd, maar dat zij wel een factuur kregen.

Nog een getuige verklaarde dat zij in 2012 voor zes maanden gewerkt heeft voor Balaraman en in die periode moest omgaan met klanten die kwamen swipen. De duizenden kaarten die op de dag van de huiszoeking zijn aangetroffen betreffen creditcards van klanten bestemd voor swipen, zo verklaart deze getuige. Een Venezolaanse kaarthouder verklaarde dat hij eens per maand geld in het gebouw aan de Columbusstraat ging storten, op de bankrekening bij de Banesco Bank in Venezuela van ‘een zwager’ en dat het eerst omgewisseld werd van bolívar naar dollar en dan weer terug en dat het goedkoper was dan bij een ‘reguliere bank’.

Weer een andere Venezolaanse kaarthouder liet weten dat zij met een kaart naar Curaçao was gekomen om dollars op te nemen en dat zij op de Columbusstraat haar kaart en paspoort aan haar ‘neef’ had gegeven en 20 minuten later een bankstrookje had gekregen waar het geld op stond. Op dat strookje stond niet wat zij in werkelijkheid had gekocht.

Een derde Venezolaanse kaarthouder verklaarde dat hij een bankpas wilde swipen op de Columbusstraat en dat hij niet direct contant geld mee kreeg, maar dat hij het idee had dat men daar bolívars omzette in dollars en andersom.

,,Kortom, financiële dienstverlening die men aantreft bij gereguleerde geldwissel- en transactiekantoren en commerciële banken die onder een vergunning met stringente voorwaarden werken en onderhevig zijn aan allerlei wetgeving ter bestrijding van witwassen, in plaats van bij een eenvoudige lingeriewinkel”, aldus het OM.

Voor meer over dit onderwerp: https://antilliaansdagblad.com/abonnees

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Accountant Gianni Mob (tegenwoordig directeur bij het niet door enige integriteit gehinderde EY) en MCB (compliance officer Ulrich de la Witwas) blijven buiten schot?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | PCR- en antigeentest vanaf maandag verplicht voor reizigers Bonaire naar Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Reizigers uit Bonaire moeten vanaf maandag een negatieve PCR-test voor vertrek tonen en drie dagen na aankomst op Hato een antigeentest ondergaan. Reden is...

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...
- Advertentie -