29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AD | Bestuur ACU afgezet

Van het ‘oude’ bestuur zijn twee leden overgebleven | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Tijdens een algemene ledenvergadering afgelopen zondag zijn met 224 stemmen voor, 54 tegen, 10 blanco en 5 ongeldige stemmen, vier bestuursleden van kredietcoöperatie ACU met onmiddellijke ingang afgezet. Dat bevestigt Elsirha Isenia-Scope, de voorzitter van de raad van toezicht (RvT) tegenover deze krant.

Het gaat hierbij om bestuursvoorzitter Angelo Davelaar, vicevoorzitter Peggy Isenia, penningmeester May-Lady Carty en commissaris Anthony Kranwinkel.
Eerder dienden drie bestuursleden uit eigen beweging hun ontslag al in: Kenrick Martis afgelopen donderdag met onmiddellijke ingang, (tweede penningmeester) Guido Royer eveneens met onmiddellijke ingang en Peggy Isenia met inachtneming van 3 maanden opzegtermijn.

Tijdens de algemene ledenvergadering van zondag diende May-Lady Carty op het laatste moment haar ontslag ook in, met in achtneming van 3 maanden opzeggingstermijn. Isenia en Carty kregen de drie maanden opzegtermijn echter niet mee, want zij werden tijdens de algemene ledenvergadering van zondag na de stemming met onmiddellijke ingang afgezet.

Tussen de RvT en de raad van bestuur van ACU rommelt het al een tijdje. De RvT heeft eerder meerdere malen aangegeven dat het financieel niet goed gaat en dat het beleid van het bestuur niet juist is. Zo heeft de RvT bijvoorbeeld niet lang geleden haar zorgen geuit over het uitblijven van actie van het bestuur over de post dubieuze debiteuren, die hoog is opgelopen.

Een ‘tijdbom’ noemde de RvT de jaarlijkse stijging van de voorziening dubieuze debiteuren eerder: van een half miljoen in 2014; naar bijna 3,5 miljoen in 2015; en vervolgens 4,4 miljoen in 2016; 7,2 miljoen in 2017; en bijna 8 miljoen over het voorbije boekjaar 2018. En ondertussen stond de teller in april 2019 al op 4,9 miljoen.

Na de opgeschorte ledenvergadering van 16 juni werd nooit een nieuwe datum aangekondigd en ondertussen groeiden de zorgen van de leden met de dag. ,,We hebben toen gehoor gegeven aan de leden die duidelijk meer info wilden over de stand van zaken. Als RvT wisten we dat we iets moesten doen en daarom hebben we een bijzondere vergadering bijeengeroepen”, aldus Isenia-Scope.

Deze vergadering werd zondag opgeroepen en hierbij stonden drie punten centraal: de RvT presenteerde de cijfers; de leden konden hun bezorgdheid uiten en vragen stellen; en het bestuur kon het woord voeren. De vergadering eindigde uiteindelijk zoals gemeld met het afzetten van het grootste deel van het bestuur.

Van het ‘oude’ bestuur zijn twee leden overgebleven. Zij werden afgelopen zondag niet afgezet omdat ze pas dit jaar zijn aangetreden. Zij gaan nu samen met een nog te benoemen tijdelijk bestuur prioriteit geven aan de behandeling van verschillende rapporten, dat was een voorwaarde die is gesteld door de leden. Het betreft onder andere de managementletter van de auditor, rapporten van de RvT, rapporten van de internal audit en rapporten van de CBCS. Het tijdelijk bestuur bestaat uit zes personen: één persoon die tijdelijk overstapt van de RvT, drie anderen die zijn voorgedragen en nog moeten worden benoemd en de twee van het ‘oude’ bestuur.

Op 18 augustus wordt de vergadering voorgezet, waarna verkiezingen kunnen plaatsvinden voor een nieuw bestuur. Dit bestuur bestaat uit minimaal drie leden en maximaal negen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

5 reacties

  1. Mooi dat Guido Royer daar weg is: die was als academicus meer bezig met snoepreisjes dan met onderzoek en de ACU klanten.

  2. Ik stel voor dat men goed gaat onderzoeken wat zich er heeft afgespeeld en indien wanbeleid de bestuursleden het geld persoonlijk terug te laten betalen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -