AD | Basisloon ambtenaar blijft

Konket: Salariskorting 12,5% over een jaar en totaalpakket | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Om de koopkracht en de vooruitzichten op pensioenopbouw zo veel mogelijk te behouden, wordt er niet gekort op het basissalaris van ambtenaren. Verder zijn personeelsleden in de laagste schalen die door de verlaging onder het minimumloon zouden uitkomen, uitgesloten van de bezuinigingen.

De Raad van Ministers van Curaçao heeft besloten deze twee uitgangspunten te hanteren bij de door Nederland, in verband met de al verstrekte en de nog te verstrekken liquiditeitssteun, opgelegde verlaging van 12,5 procent voor medewerkers in de publieke sector.

Minister Armin Konket (MAN) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) legt tegenover deze krant nog eens uit: ,,Wat staatssecretaris Raymond Knops in zijn brief schrijft over de korting van 12,5 procent is dat dit moet gaan over het totale pakket arbeidsvoorwaarden op jaarbasis.”

In het eerste scenario wordt het vakantiegeld 2021 van 6 procent geheel geschrapt. De loontrede van 3 procent wordt bevroren. Het aantal vakantiedagen wordt verminderd met 3,5 procent, wat neerkomt op gemiddeld 6,5 uren minder vakantie in een jaar. De pensioenpremie blijft echter onveranderd, evenals de sociale premies. De cijfers zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek. Bij elkaar komt dit uit op -12,5 procent.

In het tweede scenario wordt 4,5 procent van het vakantiegeld gekort en krijgt de ambtenaar dus nog 1,5 procent uitbetaald. Het aantal vakantiedagen blijft onveranderd. De loontrede wordt bevroren. Bij de afdracht van pensioenpremies komt er een verschuiving tussen werkgever en werknemer, waarmee de overheid 3 procent bespaart en de ambtenaar 3 procent betaalt.

In plaats van dat de werkgever (lees: overheid) 12 procent aan premie betaalt en de werknemer 6 procent, gaan beiden 9 procent betalen. De 3 procent meer die de ambtenaar betaalt is wel aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Ten aanzien van de premies voor de algemene ouderdomsvoorziening (aov) en de algemene weduwen- en wezenwet (aww): deze worden aan werkgeverskant met 1 procent verlaagd en aan werknemerskant met 1 procent verhoogd, naar respectievelijk 8,5 en 7,5 procent. Bij de premie basisverzekering ziektekosten (bvz) geldt in dit scenario ook een verschuiving met 1 procent, naar 8,3 en 5,3 procent. De overheid bespaart hiermee in totaal 2 procent en de ambtenaar betaalt die 2 procent meer.

Deze laatste premie-aanpassingen betreffen overigens ‘de gehele beroepsbevolking’, dus ook het bedrijfsleven. Met als voordeel, zo staat in het scenario: ,,Vermindering operationele kosten van bedrijfsvoering private sector en verlaging ‘cost-of-doing business’ bedrijfsleven”. Ook hier komt de som uit op -12,5 procent.

Uitgelegd wordt nog dat de bezuinigingen betrekking hebben op alle medewerkers in de (semi)publieke sector. ,,Hierbij inbegrepen overheidsbedrijven en publiek gefinancierde stichtingen en overige instellingen die voor minimaal vijftig procent worden gefinancierd vanuit de begroting.” Anders dan wat deze krant gisteren nog berichtte, heeft de regering weliswaar drie scenario’s besproken, maar uiteindelijk gekozen om er twee in te dienen bij het CGOA (Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken). Dat overleg vindt maandagmiddag 1 juni plaats.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Basisloon ambtenaar blijft

 1. Curacao revisited

  Dadelijk komt het voorstel nog dat 12,5% over de bonussen gaat en er daarom helemaal geen korting meer nodig is

 2. Concepcion

  Gelezen het vorenstaande moet ik weer denken,:” Werkelijk, de beste stuurlui aan wal staan”. Zij weten het o zo goed hoe het moet – maar denken er geen moment aan- de stuur over te nemen.

 3. Abraham Mossel

  De regering heeft weer snel een hele grote zak zilverzand in gekocht bij dictator Bouterse. Het zilverzand strooien gaat makkelijk, een handje vol over de binnen stad gooien en het halve crim volk is besmet, net als de corona ziekte, ben benieuw of Knops en Bosman hiermee akoord gaan, ik denk van 100% niet!!.

 4. Laat zien dat deze kermisgasten niet eens simpele sanneringsplannen kunnen waarmaken. What’s so hard to understand about : het jaarlijks inkomen van ambtenaren redurceren met 12,5%

  Met deze amateuristische manoeuvres bewijzen Eugene & Friends niet eens simpel protocol te kunnen volgen om resultaat te behalen. Ze willen overduidelijk hun persoonlijke belangen veilig stellen.

  How stupid can you be om het zo overduidelijk te maken ?

 5. Deze regering lijkt geen idee te hebben wat er komen gaat en beseft niet dat deze maatregelen onvoldoende zoden aan de dijk zetten. Iedere keer weer gedraai, gekonkel en getreuzel. Als een kind dat zn groente niet wil eten. De overheid heeft alleen kordaat opgetreden op het gebied van gezondheidszorg (lees: grenzen per direct hermetisch afsluiten), voor de rest – met name economie en financien – is het dramatisch. Weet iemand toevallig of er uit het online forum economie 2.0 van de voormalige minister nog economie reddende ideeen zijn gerezen? Een forum overigens waar geen van de bezorgde 15 werkgeversorganisaties was uitgenodigd.

 6. Curacao revisited

  De trukkendoos wordt al opengetrokken: natuurlijk is 12,5 korting op het basis salaris bedoelt waarmee automatisch ook minder vakantie geld van toepassing is. 12,5 is nog weinig als je bedenkt dat een hoop mensen nu niets verdienen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *