28.9 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 11:15

Telegraaf | Bonaire gaat op geel: reizen weer toegestaan

AMSTERDAM - Reizen naar Bonaire wordt weer toegestaan. Vanaf 19 mei verandert het reisadvies voor het eiland, bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Vooralsnog staat de hele wereld...

PBC | Charetti America-Francisca is nieuwe voorzitter van de Staten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Charetti America-Francisca is sinds gisteren de nieuwe voorzitter van de Staten. Zij werd voorgedragen door de grootste partij in het nieuwe parlement, de MFK....

PBC | Steekpartij in de SDKK

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De SDKK-gevangenis is opnieuw opgeschrikt door een geweldsincident. In blok 7 werd gisterochtend een gevangene door een medegevangene in zijn linkerbeen gestoken. De steekpartij...

PBC | Twaalf partijen willen meedoen aan Arubaanse verkiezingen

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Twaalf politieke partijen hebben officieel laten weten mee te willen doen aan de statenverkiezingen van 25 juni op Aruba. Ze hebben hun kandidatenlijsten ingediend...

PBC | Bonaire gaat testen op de luchthaven

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Bonaire is van plan om eind van de maand coronatesten uit de voeren voor aankomende reizigers op de luchthaven. Het gaat dan om een...

ParadiseFM | ‘Curaçao blijft oranje’

Nederlanders kunnen weliswaar binnenkort weer op vakantie, maar Curaçao en de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk behouden hun code oranje. Dat betekent dat de Nederlandse overheid...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Bankwezen moet heffen

AD | Bankwezen moet heffen

Regering wil bankwezen verplichten belasting
op rente en dividend in te houden

Hato-werknemer moet 226.000 gulden betalen
Regering wil bankwezen verplichten belasting op rente en dividend in te houden

Willemstad – Omdat de regering aanwijzingen heeft dat (lang) niet alle rente door belastingplichtigen aan de fiscus wordt opgegeven, wil zij banken verplichten de inkomstenbelasting op rente te laten inhouden.

Een voorheffing op inkomsten uit spaargelden dus. Het regeringsvoorstel geldt ook voor dividenden. De inhouding door banken en andere financiële instellingen zal 17,5 procent bedragen van de rente- en dividendbetaling. Aldus het ontwerpwetsvoorstel in handen van het Antilliaans Dagblad.

Eerst had de regering het plan banken te verplichten de rentegegevens van inwoners van Curaçao jaarlijks aan de Inspecteur der Belastingen door te laten geven (‘renterenseignering’).

Toch wil het kabinet hier op dit moment nog niet toe overgaan. Het gevaar van kapitaalvlucht is te groot. De regering wil niet het risico lopen dat tegoeden naar het buitenland overgebracht worden.

De Curaçao Banker’s Association (CBA) had ook aangegeven te vrezen dat Curaçaoënaars hun – bij de belastinginspecteur niet bekende – banktegoeden naar een ander land zullen overbrengen; en dat zij daardoor economische schade zullen lijden.

De bankiersvereniging heeft daarom besloten niet mee te werken. Ook met de Curaçao and Bonaire Insurance Association (CBIA) is gesproken. Daarmee is het ‘overleg positief’.

De verzekeraars zullen verplicht worden jaarlijks alle informatie aan te leveren over verzekeringen die een belastbare component hebben, zoals kapitaalverzekeringen, maar ook lijfrenten, verzekeringsuitkeringen bij overlijden en bij schenking.

Bij de banken stelt de regering voor dat deze de inkomstenbelasting op rentebetalingen inhouden. Deze inhouding is dan als de voorheffing van de loonbelasting (inhouding door de werkgever) en de spaarvermogensheffing. Bij dit laatste wordt 35 procent ingehouden op rente over lokale banktegoeden van inwoners van de Europese Unie.

Omgekeerd stellen vrijwel alle EU-landen de rentegegevens van inwoners van Curaçao die een bankrekening aanhouden in dat land ter beschikking aan de belastinginspecteur van Curaçao.

Tax compliance moet stuk beter

De regering wil de ‘tax compliance’ verbeteren, waarmee de overheid meer inkomsten krijgt, die – aldus belooft het wetsontwerp – worden ingezet voor toekomstige lastenverlichting.

Die tax compliance is wat rente en dividend betreft nog niet goed. In 2011 werd circa 6 miljoen gulden opgegeven als inkomen verkregen uit rente op binnenén buitenlandse spaartegoeden, terwijl de geconsolideerde cijfers van het bankwezen duiden op een substantieel hoger bedrag aan rentebetalingen, namelijk circa 60 miljoen.

Of dit betalingen zijn aan (vrijgestelde) rechtspersonen is niet vastgesteld. De regering verwacht structureel meer inkomsten, maar ziet dit niet als lastenverzwaring maar eerder als ‘het rechttrekken van de bestaande scheve situatie’ waarbij inkomen uit rente en dividend wordt verzwegen.

Volgens de regering is zelfs ‘eerder sprake van lastenverlichting’ omdat het percentage van 17,5 procent voordeliger kan zijn dan als het in de inkomstenbelasting tegen een hoger tarief wordt verrekend. Opgeven blijft overigens ook dan verplicht.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties