32 C
Willemstad
• zaterdag 25 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Banco del Orinoco in beroep

HomeMediaAD | Banco del Orinoco in beroep
Vervalste documenten,  ernstige overtreding van antiwitwas- en antiterrorismeregelgeving, het gerecht achtte eerdere twijfels CBCS over financiële positie terecht. Ook in het faillissementsvonnis kwam een beeld naar voren van list en bedrog. De lokale bankdirecteur is de op Curaçao geboren René Römer

Willemstad – De in staat van faillissement verklaarde Banco del Orinoco nv, met Grupo Financiero Banco Occidental de Descuento (BOD) van Víctor Vargas als moederconcern, laat het er niet bij en tekent vermoedelijk vandaag beroep aan tegen het faillissementsvonnis dat door de Centrale Bank CBCS was verzocht.

In dat vonnis, waarover het Antilliaans Dagblad berichtte, staat te lezen dat door de Centrale Bank slechts voor enkele honderdduizenden was getraceerd tegenover 1,5 miljard dollar aan verplichtingen. Op verzoek van de CBCS werd de noodregeling van 5 september een maand later, op 4 oktober, omgezet in faillissement van de op Curaçao gevestigde internationale bank van Venezolaanse origine.

Banco Del Orinoco en Grupo Financiero BOD verzetten zich hiertegen en zouden stellen dat er wel degelijk genoeg geldmiddelen zijn om aan de verplichtingen te voldoen. Volgens verkregen informatie wil de instelling aantonen over 1,2 miljard dollar te beschikken; genoeg om te voldoen aan de 840 miljoen aan verplichtingen.

Dit wil de bank aantonen aan de hand van bankafschriften van die ‘custodians’ ofwel effectenbewaarders: Farringdon, Welden en Vistra. Deze drie staan ook vermeld in het vonnis, waarover wordt gemeld dat CBCS aan haar verzoek tot faillietverklaring ten grondslag is gelegd ‘dat gebleken is dat geen vermogen van Banco Del Orinoco is ondergebracht’ bij de drie door de bank genoemde custodians.

,,De Centrale Bank heeft haar eerdere vaststelling dat Banco del Orinoco zich bij haar financiële verantwoording aan CBCS en de externe accountant heeft bediend van vervalste stukken, bevestigd gezien”, aldus het vonnis.
De Venezolaans bank komt hiertegen in verweer en zou in het beroepschrift stellen dat de CBCS van de drie effectenbewaarders nul op het rekest had gekregen omdat Farringdon, Welden en Vistra niet zomaar bereid waren deze informatie te delen met de Centrale Bank. Maar in werkelijkheid zou er dus wél (voldoende) vermogen zijn.

Banco del Orinoco en Grupo Financiero BOD, in deze zaak bijgestaan door advocaat Jairo Bloem, begrijpen ook niet waarom rechter Pieter de Kort het verzoek namens de aandeelhouder om aanhouding niet heeft ingewilligd. Dat had Bloem voorafgaand aan de zitting gedaan. De e-mails van de advocaat met bijlagen zijn toen als verweerschrift aangemerkt, waarna op 4 oktober een verhoor in raadkamer is gehouden.

Daarbij is namens de Centrale Bank advocaat Roderik van Hees verschenen. Van de zijde van de CBCS verschenen ook de advocaten Michiel Gorsira en Stan van Liere (aangesteld als curatoren), alsmede Sadal, Elisabeth en Snel. Als toehoorder was Eric van der Plank, kantoorgenoot van Bloem, erbij.

Naar verluidt verzet Banco De Orinoco zich ook tegen het feit dat rechter De Kort heeft beslist zichzelf te benoemen tot rechter-commissaris in dit faillissement, iets wat in faillissementszaken overigens regelmatig of zelfs vaak gebeurt bij het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao.

Deze rechter overweegt in verband met het faillissement dat op grond van de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen (Ltbk) de CBCS ‘het faillissement van de kredietinstelling moet aanvragen als het eigen vermogen negatief is en de doeleinden van de noodregeling niet gerealiseerd kunnen worden’. Volgens Banco Del Orinoco wordt met twee maten gemeten en daarbij wordt verwezen naar de situatie van Girobank.

Naar verluidt wordt het beroepschrift vandaag ingediend, waarbij de bankinstelling wil aantonen wél over voldoende middelen te beschikken en niet zoals de rechter constateerde dat zelfs niet genoeg is ‘om de lopende boedelverplichtingen’ van deze Venezolaanse bank op Curaçao te voldoen. Het verweerschrift van Bloem – dat dus bestond uit e-mails met bijlagen – bood in de ogen van de rechter ‘geen aanknopingspunten voor een tegengesteld oordeel’, waarbij van belang is dat het gaat om de huidige toestand bij Banco Del Orinoco en niet de situatie in voorgaande jaren.

De omstandigheid dat (pro) forma beroep was ingesteld tegen de intrekking van de bankvergunning van Banco Del Orinoco kon wat het gerecht betreft niet aan toewijzing van het omzettingsverzoek – noodregeling omzetten in faillissement – in de weg staan.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

 1. Romer draagt duidelijk een oorbel, in zijn linkeroor.

  Had hij zijn oren maar gebruikt om fraudesignalen te horen in plaats van er zilver in te hangen.

 2. Guys waar maken jullie je druk om! Een bank is omgevallen en een verzekeraar staat op punt van omvallen en jullie maken je druk of een directeur wel of geen oorring draagt. Wij moeten op Curacao mensen gaan benoemen op basis van competentie: al zou een directeur permanent een c*ckring dragen, zolang het maar een competente directeur is, maakt het mij niets uit.

 3. Ja Wim…een goed vriendje? Heb ik dat geschreven?
  Gaat mij om de inhoud ipv telkens die persoonlijke opmerkingen..Waarom moeten dingen als ” hoogst irritant – dat oorbelletje in zijn linkeroor” genoemd worden? Iets wat niet eens klopt. Dit blog wordt te vaak gebruikt door bepaalde mensen om frustraties te uiten en om anderen compleet zwart te maken. Dit gaat niet alleen om dhr. Romer dit is al jaren zo. Dat die fraude een kwalijke zaak is is zeker zo en ik ben benieuwd wat het vonnis uiteindelijk wordt. Maar conclusies zijn er nu al getrokken en om alles op 1 iemand te gooien, daar is het nu nog te vroeg voor.

 4. Nee, Gerard, het puntje van de wandlamp is duidelijk van een andere kleur dan de rest van de lamp.

  Deze creep draagt dus gewoon een oorbel (lijkt wel een zoon van Dick Drayer), en dat past gewoon bij die engerd die Rene Romer is.

  En Rene Romer deze week gewoon weer aan het werk, werk – noem het maar aanwezig, bij de effectenbeurs. Maakt een mooie indruk, internationaal.

 5. @Hans; Rene Romer, hoogst irritant – dat oorbelletje in zijn linkeroor (….) Volgens mij is dat het puntje van de wandlamp achter hem.

 6. ‘Volgens het vonnis is er ‘sprake van ernstige overtreding van antiwitwas- en antiterrorismeregelgeving’

  ‘BDO gebruik heeft gemaakt van vervalste documenten om haar financiële positie te onderbouwen’

  ‘De CBCS is er op 2 september toe overgegaan de bankvergunningen van BDO in te trekken vanwege het ernstig disfunctioneren van BDO’

  Zo genoeg, Dave? Vriendje van Romer zeker?

 7. @Dave,
  De CBCS heeft tijdens de noodregeling geconstateerd dat de financiële positie van BDO deplorabel is, en heeft vastgesteld dat er zeer gering actief is tegenover grote schulden.

  Hoe zou jij dat noemen dan?

 8. Rene Romer, hoogst irritant – dat oorbelletje in zijn linkeroor, nog steeds directeur van https://www.dcsx.cw?

  De man is als directeur verantwoordelijk voor de megafraude bij Orinoco!

  Ondenkbaar bij geen enkele andere effectenbeurs ter wereld.

  Bewijst wel maar eens mijn stelling dat niemand de Curacao Stock Exchange serieus neemt, behalve Rene Romer zelf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties