30 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

AD | Megazaak tegen Ansary

HomeLandenArubaAD | Megazaak tegen Ansary
De aansprakelijkheidsprocedure – een bodemzaak – is gericht tegen Ennia-eigenaar Parman Group, Ansary zelf, zijn dochter Nina Ansary en de voormalige Ennia-bestuurders Abdallah Andraous, Ralph Palm en Gijsbert van Doorn

Willemstad – Verzekeringsmaatschappij Ennia, die sinds de noodregeling van medio 2018 wordt bestuurd door de Centrale Bank CBCS, begint een aansprakelijkheidsprocedure tegen de Iraans-Amerikaanse aandeelhouder, de 93-jarige miljardair Hushang Ansary.

Het betreft een megazaak van een waarschijnlijk niet eerder gekende omvang. De aansprakelijkheidsprocedure – een bodemzaak – is gericht tegen Ennia-eigenaar Parman Group, Ansary zelf, zijn dochter Nina Ansary en de voormalige Ennia-bestuurders Abdallah Andraous, Ralph Palm en Gijsbert van Doorn. Zo verneemt het Antilliaans Dagblad uit informatie die in het weekend deels op straat kwam te liggen.

In wezen willen de Ennia-entiteiten hun geld terug en vorderen zij het (solvabiliteits)tekort. Het gaat daarbij om ten minste 700 miljoen gulden. Eerder slaagden Ennia en CBCS er al in om circa 500 miljoen gulden, die geparkeerd stond bij Merrill Lynch in de Verenigde Staten, weer grotendeels beschikbaar te krijgen, zodat deze gelden in elk geval weer onder controle van Ennia zelf zijn. Het solvabiliteitstekort op lange termijn, mede als gevolg van onrechtmatige onttrekkingen in het verleden en onrechtmatige gedragingen, moet weggewerkt worden maar dit betekent niet dat er een liquiditeitstekort is. Ennia kan gewoon aan alle betalingsverplichtingen voldoen.

Abdallah Andraous (rechts, Parman) En Ralph Palm (links) ook gedagvaard

In de procedure gericht op aansprakelijkheid willen Ennia en CBCS groepsonrechtmatige daad aantonen. De zaak is zeer grondig en door een omvangrijk team onderzocht, zoals direct al na de noodregeling werd aangekondigd. Het dossier met een complete reconstructie van wat er de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden, is enorm. Het verzoekschrift dat vrijdag werd ingediend bestaat uit meer dan 200 pagina’s plus nog eens ruim 100 bijlagen. Het gaat om vele dozen.

De zogeheten Stewart & Stevenson-transacties, waarbij het belang van Ennia telkens werd verwaterd en Ansary wordt verweten met medewerking van de (ex-)bestuurders Ennia de risico’s liet lopen, vormt een belangrijk onderdeel van de zaak en de dagvaardingen. Van meet af aan, nog vóór de noodregeling en intrekkingen van de vergunningen, weigerde Ansary mee te werken.

Maar zoals de CBCS al in de eerste persberichten en bij de persconferenties over Ennia verklaarde, de Centrale Bank handelt in het belang van de polishouders.
En dat betekent dat Ennia, met in feite de CBCS aan het roer, niet zal rusten voordat de tekorten zijn weggewerkt en de bedragen aan misgelopen winsten gecompenseerd.

Mogelijk moeten in een later stadium meer personen worden gedagvaard. Deze procedure wordt voor Ennia/CBCS gedaan door Ox & Wolf Legal Partners op Curaçao, bijgestaan door Nederlandse en Amerikaanse kantoren. Dit kantoor deed eerder ook de zaak in New York.

Bron: Antilliaans Dagblad

23 reacties

 1. @Drechi/Kachette: kunnen jullie nog reageren op de willekeur van deze megazaak tegen slechts enkele van de betrokkenen? Het lijkt hier meer om een politieke afrekening te gaan ipv een objectief proces.
  Zoals OJO mooi beschrijft hebben meerdere mensen hun ogen dicht geknepen, die mensen zouden daarom ook aangeklaagd moeten worden.

 2. Dank voor jullie reacties Brian S en Knoek-koe: ik heb er nu weer een stuk meer vertrouwen in dat alles goed gaat komen

 3. @CR “Een instantie die medewerkers in dienst heeft die geen poot uitsteken voor deugdelijk toezicht”:

  Maar ook zeer magertjes zijn onderlegd in Auditing laat staan comprehensive Risk Based Auditing.

  Maak je borst maar nat als je zo’n groep ongeregelde en inefficiente CBCS Toezichthouders over de vloer krijgt.

  Totaal onplanmatig! Laten je kilo’s documenten en registers uitdraaien en uitprinten. Die ze vervolgens amper of niet inkijken of zelfs niet afhalen! Komen zelf geen enkele afsraak na, bellen of mailen niet terug, maar eisen zelf wel instant response.
  Communicatie skills van likmevestje.

  Gaven een rapport uit vol fouten zonder ook maar één bevindingen doorgesproken te hebben met de in charge administrateur. Bevindingen konden achteraf allemaal weerlegd worden.

  Over efficientie gesproken, ze werkte niet eens een urenverantwoording of urenplanning.
  Geen kaas gegeten van Controle leer en AO!

 4. “Je moet maar hopen dat de CBCS deze zaak in het belang van de cliënten van Ennia succesvol afhandelt.”
  @Kachette: dus als fatsoenlijke premie betaler moet ik dus vertrouwen op een instantie die:
  * meneer tromp 2mln salaris betaalden
  * zus bleef doorbetalen tijdens een fulltime studie
  * niet ingreep bij Giro bank
  * te laat ingreep bij de bank van Rene Romer wat nu een tekort heeft van 1,5mrd
  * pas ingreep bij ENNIA nadat DNB een vernietigend rapport had geschreven
  * medewerkers in dienst hebben die zwaar zijn overbetaald en geen poot uitsteken voor deugdelijk toezicht: een cultuur van niet reageren, krantje lezen en het bezoeken van congressen
  * ons eiland een financieel stelsel heeft opgezadeld dat nu 30 jaar achterhaald is zonder plannen om Basel II/III Solvency II in te voeren
  * iemand CEO van ENNIA laat worden die 10 jaar als statutair directeur de boel uit de klauwen heeft laten lopen

  Dus als polishouder moet ik maar vertrouwen dat deze instantie voor mijn belangen gaat opkomen?!

 5. @CR:
  Ik hoor je, en ik begrijp ook waarom de CBCS zo handelt: ze willen natuurlijk voorkomen dat er een z.g. “run” loskomt, en iedereen opeens hun gelden (elders) veilig willen stellen, want dat valt de Ennia zeker om.
  Maar als ze jullie (polishouders) dan geen garantie willen of kunnen geven dat zij voor de aan het bedrijf ontrokken kapitalen instaan, (because, after all, it happened on their watch!!!!) dan openen zij heel dom de weg om zich voor het gerecht te laten slepen door eventuele gedupeerden!!!!
  Jullie verbieden om je geld veilig te stellen, en niet in willen staan voor de gevolgen van zo’n beslissing, ja me hoela!!!
  Jullie moeten het aanvechten, of anders garanties wegdragen. Anders zijn jullie ook deels verantwoordelijk.
  Kachete is iets voorzichtiger in zijn uitlatingen, maar ik zie het net ietsjes anders……

 6. @CR, voor dit specifieke geval moet je echt naar de CBCS gaan. Zij weten waarom zij dit gedaan hebben, wie zij vertrouwen en wie niet. Die inside info heb ik niet. Als jij het zelf ook niet weet, waarom moet je zonder wetenschap anderen verwijten? Wacht dus rustig af hoe dit afloopt. Je moet maar hopen dat de CBCS deze zaak in het belang van de cliënten van Ennia succesvol afhandelt.

 7. @kachette: het gaat hier niet om zo maar een werknemer maar een statutaire directeur die automatisch medeverantwoordelijk is voor de gevolgen van bepaalde handelingen. Waarom deze willekeur en waarom worden Martina en curiel ontzien?

 8. @CR,
  Denk je dat je als werknemer (als ondergeschikte) alles weet wat je baas/eigenaar (je superieur) allemaal uitspookt? Die is slim genoeg om dat te verbergen. Al zou je het weten, veel kan je niet doen, laat staan ingrijpen. Conclusie: ontslag nemen of ontslagen worden. Nu dit gaande is, moet je nu alle directeuren/managers/werknemers van Ennia naar huis sturen, omdat de eigenaar en enige foutieve handlangers de boel willen leegroven? “Give me a break!”. Daarom zijn er “whistleblowers” (zie ook de VS) en die moeten dan ook beschermd worden.

 9. @Drechi: sinds onder curatele stelling door CBCS is het niet meer mogelijk om waardeoverdracht van ENNIA naar een andere partij te doen.
  Graag ontvang ik ook nog een reactie van jou waarom iemand die braaf 10 jaar onder Ansary heeft gediend, en geen poot heeft uitgestoken, nu opeens een geschikte CEO zou zijn? Gewoon met een schone lei beginnen en gehele directie en RvC wegsturen omdat ook de mensen die niet direct hebben gestolen, wel het klimaat in stand gehouden hebben en geen weerstand hebben geboden.

 10. @CR: Je liegt!!
  Het “Horizontaal doorschuiven naar een andere pensioenverzekeraar is ten alle tijde toegestaan” Is toch bij mij toch ook gelukt?
  Maar….. Ik kan me ook nog andere scenario’s voor de geest halen WAAROM jij Reintje niet zo leuk vindt….
  Ga maar verder met hem er onderuit proberen te schoffelen…. Ik zal ze allemaal stuk voor stuk openbaar maken als je je niet gedraagt.

 11. @Drechi : ik ben een brave pensioen premie betaler van ENNIA die hoopt in de toekomst nog de uitkering te ontvangen die mij toentertijd beloofd is. Van CBCS mag ik mijn pensioen niet overdragen naar een andere verzekeraar, dus ik moet het met de huidige directie doen, waarvan de CEO doodleuk 10 jaar braaf onder Ansary heeft gediend. Denk je dat ik ook maar een greintje vertrouwen in deze CEO heb op basis van de afgelopen 10 jaar?

 12. @Kachete,
  Weet je, ik heb het ook gemerkt. Ik denk dat ik weet waarom CR Reintje niet zo leuk vindt…
  Hij zal ooit een fictieve claim hebben ingediend bij de Ennia. Op zijn kostbaarhedenpolis of zo. Een polis met een z.g. All Risk Dekking!! Diamanten ring kwijt.
  Heeft zich verkeken, want domheid is niet meegedekt!! Afgewezen door Ennia. En aangezien ons aller Reintje daar Directeur was…. Tel maar uit je winst

 13. @Kachete: ik heb nergens gezegd dat ik een makamba op die positie wil zetten. Ben na aanstellen van Traa bij CBCS heel sceptisch over mensen van buiten invliegen die geen duidelijk beleid voorstaan.
  OJO verwoord exact mijn gedachten: de zwarte piet wordt nu naar Ansary en de 3 andere directeuren gespeeld terwijl er nog veel meer personen betrokken waren zoals de door OJO genoemde directeuren (waaronder de huidige CEO), de RvC (wat hebben die al die tijd gedaan?), accountant, en toezichthouder. Waarom worden die andere personen buiten schot gelaten? Zij hebben wellicht niet een actieve bijdrage geleverd aan de situatie maar hebben alles wel gedoogd.

 14. Eindelijk, het gaat hier niet om YDK of makamba, maar om directeuren / commissarissen en aandeelhouders die jarenlang geld van de polishouders (YDK en makambas) hebben misbruikt. Hele dikke salarissen en bonussen ontvangen terwijl er geen geld voor de polishouders was (bv winstbijschrijving op levenpolissen). Dus ook Gilbert Martina, Reinald Curiel, Ryan Breedijk, Jaime Saleh etc etc allemaal ogen dicht geknepen en meegewerkt. Is er genoeg geld in de toekomst om aan alle verplichtingen te voldoen……..niet dus, dat betekent niet solvabel zijn en dat is de verantwoordelijkheid van eerder genoemden.

 15. @Curacao revisited, ik kan dat niet beoordelen, maar dat CBCS hem daar heeft geplaatst heeft wel een reden. Hebben de voormalige weggestuurde CEO’s en bestuursleden dan wel gepresteerd? Zie de situatie nu. Zij blijken allemaal boeven en onbetrouwbaar te zijn. Misschien zijn de maatregelen die de CBCS heeft genomen te laat en niet adequaat, dat zullen wij dan later zien, maar ik vind jouw stellingname dus onheus bejegend! Kom op met opbouwende kritiek!
  Wil je anders een makamba op die positie? Kijk maar recentelijk naar Inselair, burgerluchtvaart, etc. Dat zet ook geen zoden aan de dijk :)

 16. @Kachete : kunt u mij de logica uitleggen hoe iemand die 10 jaar onder het Ansary regime heeft gediend, geen poot heeft uitgestoken in die 10 jaar, nu opeens CEO van ENNIA kan zijn?

 17. @Curacao revisited, ik kan me niet meer inhouden om jou een onnozele criticaster te noemen. Ik heb de laatste tijd gemerkt dat je steeds achter Curiel gaat die als CEO benoemd is door CBCS. Hij houdt juist ENNIA van het omvallen, zodat CBCS de boeven en de corruptie kan aanpakken. Wat heb je tegen hem? Of ben je lid van de in opspraak zijnde boevenbende?
  Ben je een gefrustreerde makamba die liever een soortgenoot aan de leiding van de ENNIA wilt i.p.v. een YDT? Hou op met dat negatieve destructieve kritiek als je geen constructief kritiek kan leveren a.u.b.

 18. en waarom wordt Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, Curiel ontzien? Sinds 2008 directeur bij ENNIA en geen poot uitgestoken.
  Dit lost waarschijnlijk wel meteen het issue met de jaarrekeningen op: ENNIA neemt een post “dubieuze debiteuren” op van 700mln en opeens is ENNIA weer solvabel. Probleem CBCS en ENNIA opgelost, en de mensen die over 20 jaar pas met pensioen gaan moeten dan maar afwachten of ze hun geld krijgen.

 19. De tekenend accountant, Victor Bergisch van Baker Tilly Pikerie, gaat vrijuit?

  Bergisch is al eerder tuchtrechtelijk veroordeeld voor fouten gemaakt bij een verzekeringskantoor en daarom bij KPMG eruit gegooid.

 20. En door welke partij is de overname van ENNIA door Ansary, de jaarrekeningen en alle onttrekkingen en dividend betalen gedoogd en is pas opgetreden nadat DNB een vernietigend rapport had opgesteld?….CBCS
  CBCS die na Giro en de bank van Rene Romer wederom achter de feiten aan loopt. Opkomen voor de belangen van de polishouders nadat de boel is geplunderd?!

  Waarom worden andere bestuurders zoals Gilbert Martina en CBCS directie niet meegenomen in de aansprakelijkheidsprocedure? Wat zijn de gevolgen voor de accountants die al die jaarrekeningen hebben geaccordeerd?!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties