28 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 22:39

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Bailout geen oplossing’

HomeMediaAD | ‘Bailout geen oplossing’

Oud-president CBCS: Belastingbetaler niet opzadelen met probleem Girobank | Persbureau Curacao

Willemstad – De belastingbetaler mag niet de rekening krijgen voor de redding van Girobank. Een bailout hoeft ook niet, betoogt voormalig president Emsley Tromp van de Centrale Bank CBCS, zes jaar geleden zelf verantwoordelijk voor toepassing van de noodregeling bij Giro.
Daarmee reageert hij op officieuze berichten dat drie ministers van het kabinet-Rhuggenaath vorige week in Den Haag waren om naar verluidt onder meer ook te spreken over de Curaçaose financieel-bancaire sector en de mogelijke impact die deze situatie heeft op de rest van de economie.

Dat doet Tromp in een Engelstalige opiniebijdrage ‘The Current Supervisory Practices of CBCS: A Way Forward’, waarin hij overigens Girobank niet bij naam noemt, maar het is alleszins duidelijk dat deze bank wordt bedoeld. Om de betreffende financiële instelling te redden uit een liquiditeitscrisis en eventueel zelfs te behoeden voor omvallen, zou zijn geopperd de Curaçaose belastingbetaler voor circa 450 miljoen gulden te laten opdraaien.

Niet alleen nodig voor het opvangen van Girobank, maar ook gezien de systematische risico’s die het omvallen van deze bank met zich mee zou brengen.

Tromp vindt het ‘mind boggling’ – verbijsterend – dat de huidige interim-president van de CBCS, Bob Traa, die hiervoor zo’n mooie carrière had bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), met zo’n voorstel kan komen dat tegen het onlangs door het IMF aan Curaçao uitgebrachte advies ingaat.

De oud-president wijst erop dat in deze kwestie twee zaken relevant zijn. Ten eerste dat er in de Curaçaose situatie nauwelijks sprake is van significante interbancaire activiteiten, waarmee het gevaar dat problemen bij de één tot problemen bij de andere bank leidt ‘verwaarloosbaar is’. Op de tweede plaats dat de totale activa in de bancaire sector circa 13 miljard gulden bedraagt, waarvan de betreffende bank waarvoor de noodregeling geldt – Girobank dus – slecht een relatief klein percentage onder zich heeft.

Deze twee factoren roepen de grote vraag op of er daadwerkelijk een groot risico ontstaat in het geval van een ‘run’ op de bank en of het rampzalige gevolgen zal hebben voor het grotere economische systeem in het geval het bij Giro misgaat. Met andere woorden: is Girobank ‘too big to fail’?

Tromp geeft zelf dit antwoord: Gezien de beperkte omvang van de onderlinge bancaire verbondenheid en een concentratieratio van bijna 90 procent bij de drie grootste banken op Curaçao (MCB, RBC en BdC, red.) is er op het moment geen bank waarvoor de noodregeling geldt die ‘too big to fail is’.

Door de begrotingstekorten en schuldpositie van de overheid zou deze ‘oplossing’ – redding van de Girobank door een ‘bailout’ of nationalisering door de overheid – bovendien zorgen voor een onnodig zware last, terwijl Curaçao nu reeds kampt met een hoge schuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp).

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

 1. het heeft Tromp niet eens de kop gekost: de rechtszaak heeft hij gewonnen, wie weet hoeveel schade vergoeding hij nog gaat verhalen.
  Het is natuurlijk wel heer erg kwalijk dat mensen zoals Chos Romero die doodleuk bij CBCS bleef zitten, eerst bij FTAC directeur was en nu bij Vidanova in de RvC zit.
  Ik krijg ook niet de indruk dat de CBCS cultuur nu aan het verbeteren is.

 2. “Het heeft Tromp zijn kop gekost echter nadat vazallen directeuren en collega’s ook hun posities misbruikten @ Shonfefe.

  Dat is terecht opgemerkt, je hoort altijd (terecht) de naam van Tromp. Maar de andere (onder)directeuren hebben er nét zo hard, actief dan wel passief (wegkijken en ja-knikken (door-slikken)) aan meegedaan / of van meegeprofiterd Hasselmeyer, Jackson, Salesia, Laurents, Allen, Romero etc die daar zaten tijdens zijn troonperiode waren ‘silensioso manera un raton’. Maar ook de RvC, respectievelijke Ministers. Zolang de bonussen en opslagen maar binnen vloeiden vond men het blijkbaar acceptabel dat er corruptie was.

 3. Zus de Lannooy verhoudt zich tot Ensley Tromp als Stella van Rijn tot Gerrit Schotte.

  Beide viswijven zijn huichelachtige parasieten en nog steeds in zwaar overbetaalde functies. Curacao heeft werkelijk geen enkel zelfreinigend vermogen.

 4. Erg triest dat deze man met al zijn kennis en ervaring niet in staat was om zelf discipline te betrachten om zijn positie niet te misbruiken.De waanzin om aan te nemen dat je boven alle regels staat heeft hem de kop gekost,echter pas nadat zijn vazallen directeuren en collega,s ook hun posities misbruikten.

 5. Helemaal juist Koekoe.

  Maar ondertussen gaan de schuldigen aan het Girobank drama vrijuit.

  Eric Garcia zit thuis met een enkelbandje omdat hij zijn medegevangenen te luidruchtig vond en de gevangenis geen hanging tender op het menu had staan.

  Het schaamteloze patsertje Stephen Capella en zijn moeder genieten van de miljoenen die zij samen van Girobank naar Panama gesluist hebben.

  Neysa Amnesia werd zelfs CFO bij Aqualectra.

 6. Volgens Tromp, mag de belastingbetaler niet de rekening krijgen voor de redding van de Girobank”.

  Maar de belasting betaler mocht wél de rekening krijgen voor:

  Het rediculeus hoge miljoenen salaris dat hij verdiende

  De honderduizenden aan bonussen die Tromp en zijn trouwe directie maatje Hasselmeijer voor elk wissewasje royaal aan elkaar uitdeelden.

  De gratis 2 jarige snoepstudie van zijn nicht Zus + Naf 300.000 vergoeding per jaar zodat ze de verzonnen directiefunctie kon vervullen.

  Zijn prive aqualectra rekeningen die hij ondanks zijn Naf 2 miljoen per jaar op de ruggen van de burgers wilde afschuiven.

  De witte SUV / Jeep achtige wagen die hij (de CBCS) voor een “peferente” werknemer had aangeschaft voor verleende “diensten”.

  De significante salarisopslagen die hij elk jaar helemaal zelf mocht vaststellen.

 7. meneer Tromp uw toezicht heeft totaal gefaald met als gevolg dat wij nu met Girobank, ENNIA en die bank van Rene Romer zitten opgescheept. Zou in plaats van afgeven op anderen niet eens wat zelfreflectie kunnen toepassen en gaan nadenken wat u zelf anders had kunnen aanpakken?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties