31 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AD | AVA eist onderzoek corruptie

Camelia-Römer: Ik herken mij niet in de aantijgingen | Extra

Willemstad – Luchtvaartmaatschappij AVA Airways wil dat het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek begint naar corruptie en machtsmisbruik door het management van Insel Air en minister Suzy Camelia-Römer.

Advocaat Chester Peterson zal het verzoek daartoe indienen bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Dat schrijft de luchtvaartmaatschappij vanuit een adres op Sint Maarten in een persbericht. Het is niet de eerste keer dat AVA Airways Curaçao, waarvan Olivier Arrindell en Giovanni Atalita in het handelsregister van de Kamer van Koophandel staan ingeschreven als directeuren, juridische stappen aankondigt tegen de huidige minister van Gezondheid, Milieu en Natuur.

Sinds Camelia-Römer in december 2015, toen nog als minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), de aanvraag voor een economische vergunning voor het uitvoeren van vluchten vanaf luchthaven Hato afwees, botert het niet tussen beide partijen. Maar de huidige minister van VVRP, Zita Jesus-Leito en haar collega Steven Martina van Economische Ontwikkeling ‘hebben eenzelfde vooringenomen houding naar AVA Airways’ als Camelia- Römer, aldus het persbericht.

Vanwege ‘de schade die is geleden als gevolg van de criminele samenzwering tussen Insel en de regering van Camelia-Römer en Jesus-Leito’, zal de maatschappij ‘zowel tegen de overheid als tegen Insel een zaak aanspannen’. Het verzoek aan het Hof om de openbaar aanklager op te dragen een onderzoek te beginnen en tot vervolging over te gaan, is een eerste stap. Nadat de vergunning in december 2015 werd geweigerd, tekende AVA op 2 februari 2016 bezwaar aan.

Eind januari 2017 kwam de zaak voor bij de LARrechter. De luchtvaartmaatschappij zou al eerder een strafrechtelijke klacht hebben ingediend tegen Camelia-Römer en het management van Insel Air. Maar de openbaar aanklager ‘heeft tot de dag van vandaag geen onderzoek en vervolging verricht onder beide partijen in verband met corruptie waarbij ook sprake was van misbruik van overheidsmacht door Camelia-Römer’.

Minister Camelia-Römer zegt desgevraagd ‘zich niet te herkennen in de aantijgingen’ en geen energie meer te willen verspillen aan de zaak. Zij gaf destijds al aan dat de aanvraag op basis van gegronde redenen was afgewezen.

De Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit bracht een negatief advies uit. De Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) bestudeerde het bedrijfsplan en concludeerde dat een garantie van 49,7 miljoen gulden moest kunnen worden gegeven voordat de vergunning kon worden afgegeven.

De Centrale Bank, ten slotte, stelde het overleggen van een ‘Irrevocable Letter of Credit’ als eis. Aan beide voorwaarden heeft AVA Airways nooit voldaan. AVA vindt de eisen die worden gesteld onterecht. Het persbericht van donderdag 26 juli jongstleden heeft een adres in Cole Bay op Sint Maarten. Arrindell is geboren op het Franse deel van het eiland. Maar in mei dit jaar bleek al dat de luchtvaartmaatschappij is uitgeweken naar de Dominicaanse Republiek.

Volgens www.centerforaviation. com gaat het om een start-up die met zijn dienstverlening wil beginnen vanuit Santo Domingo. AVA tekende in december 2016 een overeenkomst met Capital Partners voor een investering van 65 miljoen dollar.

,,AVA Airways is established by the founders of failed Jamaican start-up Ava Transportation, who opted to relocate their AVA brand to Curaçao due to the country’s favourable location and bilateral status”, aldus de website.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...