27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘PAC moet meegaan in modernisering’

HomeMediaAD | ‘PAC moet meegaan in modernisering’
Agressief wielklembeleid | Foto Sheldry Osepa

Willemstad – Er zijn veel positieve ontwikkelingen gaande in Punda, zo meent Downtown Management Organization (DMO).
De organisatie noemt als voorbeeld de komst van nieuwe horecaconcepten, nieuwe appartementen die worden ontwikkeld, nieuwe evenementen en de komst van nieuwe, moderne winkels. ,,Juist het parkeerbeleid van PAC (Parking Authority Curaçao, red.) moet meegaan met deze positieve ontwikkelingen.”

DMO reageert hiermee op eerdere uitspraken van PAC-directeur Enrique Ribeiro in deze krant waarin gesteld wordt dat het parkeerbeleid niet de oorzaak is van de stilte in de stad. Volgens DMO wil de directeur van PAC daarmee de aandacht verleggen van het daadwerkelijke probleem, ‘namelijk het illegaal handelen van zijn organisatie waardoor er onvoldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn in de binnenstad’. Juist door de komst van extra concurrentie van nieuwe winkelgebieden en het online winkelen, is het tekort aan parkeerplaatsen een belangrijke oorzaak voor de vermindering van het aantal bezoekers in de stad, zo stelt DMO. ,,PAC heeft in de afgelopen jaren meer dan tachtig illegale parkeerabonnementen uitgegeven waardoor er te weinig parkeerplekken beschikbaar zijn voor de bezoekers. Naast het agressieve klembeleid dat gevoerd wordt door PAC, zorgt dit voor een negatief imago van Punda en Otrobanda.”

De stelling van Ribeiro dat het geld geïnvesteerd is in de infrastructuur, wordt door DMO betwijfeld. ,,De parkeermeters die er staan zijn in de afgelopen tien jaar nooit vernieuwd, het systeem is verouderd, vaak kapot en niet van deze tijd. Een ondernemer in hart en nieren, zoals de heer Ribeiro, zou juist het maximale uit het parkeerbeheer kunnen halen door mee te gaan met de tijd en samen te werken aan een beter parkeerbeleid zodat de economie van de stad verbetert”, aldus DMO, die het daarbij onterecht blijft vinden dat ‘een partij die niets met de binnenstad te maken heeft, profiteert van de opbrengsten van de parkeergelden in de stad’.

Dat Ribeiro stelt dat de overheid tekortgeschoten is in de afspraken en dat PAC daardoor nooit gelden heeft afgedragen, vindt DMO ‘nogal makkelijk’. ,,Er staat duidelijk is het bestek dat er gelden afgedragen moeten worden en dat er jaarlijkse rapportages opgeleverd moeten worden door de beheerder, wat nooit is gebeurd. Dat er nu, na tien jaar parkeerbeheer, onderhandeld wordt door PAC met de overheid over de precieze afspraken zegt voldoende over de intenties van PAC en hun verbondenheid met het hart van Curaçao en de economische situatie van ons Unesco Werelderfgoed-gebied”, zo meent DMO, die zich tot slot ook afvraagt wat de exacte inhoud wordt van het contract, ‘waarom dit al jaren duurt en waarom het nu aan het eind van de termijn wordt opgesteld, aangezien de voorwaarden voor de exploitatie al tien jaar geleden in het bestek beschreven zijn’.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 reacties

 1. Joep schrijft:
  We hebben inmiddels, op dit kleine eiland, zo gigantisch veel shopping malls, mini malls, winkelcentra en losse winkels dat haast iedere lid van de bevolking een eigen zaak ter beschikking heeft. M.a.w. we hebben veel, maar dan ook veel te veel winkels hier op het eiland. Het slaat helemaal nergens meer op.

  Ik schrijf: helemaal eens met je Joep.
  Onze vestigingsbeleid was geweest. En dat is het nog.
  Alweer verkeerde mensen op de verkeerde plekken.
  Doet me aan Cali Colombia denken. Iedereen in een winkelstraat og markt verkoopt dezelfde troep. Resultaat bij van de dag ?
  Iedereen gast naar huis met een par pesos.

  Maar in Amsterdam heeft het gratis perkeren in beoaalde winkelstraten (tegenwoordig 10 euro centen) per uur een heel klein beetje geholpen.

  Kijk naar de oude loodsen links en rechts van deze foto vsn die twee jongelingen:
  http://knipselkrant-curacao.com//indebuurt-pauline-verhuisde-van-utrecht-naar-curacao-ik-mis-het-om-langs-de-grachten-te-fietsen/

  Breek die loodsen af. Bouw appartementen links en rechts van minimaal 10 verdiepingen. Dus in Punda en Otrabanda zijde.
  De view zal enorm zijn. Brengt een beetje leven in de brouwerij.

  Kortom. Wij kunnen heel maar heel misschien, Punda en Otrabanda nog redden.

 2. We hebben gasten uit Miami die morgenochtend naar Aruba vertrekken en graag even gezellig een ‘stadje’ wilden pakken. Behalve dat je een kanon kon afschieten en er nog niemand gewond raakte, is ook meer dan pak hem beet 80% van de stores gesloten. De enigen die open waren zijn de kledingzaakjes van de Indiers. De mensen waren stomverbaasd hoe stil en doods alles eruit zag vooral voor een vakantiebestemming. De vele vervallen panden viel ook op. Even het bruggetje overgelopen om het RifFort te laten zien en schrik je je helemaal kapot. De enige tent die open was waar je even kon zitten was DE. Maar ook daar zaten we met een gering aantal mensen. Saai als de pest dus.
  Dat schoot ook niet op, en zijn onverwijld weer richting huis JT gegaan.
  Kortom, het lijkt niks is niks en zal niks worden.

 3. Meer en meer mensen kopen online. Bij het postkantoor en e-Zine is parkeren gratis. Daarnaast steken andere bedrijfjes die online kopen faciliteren de kop op. PAC DMO en alle anderen moeten deze realiteit ook accepteren.

 4. @ Marlon,

  Dat kleine beetje parkeergeld is het niet, daar blijft niemand voor thuis. Grote probleem is dat ik ook niet meer kan bedenken wat ik in Punda zou willen kopen…………dat niet ergens anders veel goedkoper te krijgen is.
  We hebben inmiddels, op dit kleine eiland, zo gigantisch veel shopping malls, mini malls, winkelcentra en losse winkels dat haast iedere lid van de bevolking een eigen zaak ter beschikking heeft. M.a.w. we hebben veel, maar dan ook veel te veel winkels hier op het eiland. Het slaat helemaal nergens meer op.
  Oftewel, wat zou Punda kunnen verkopen dat we nergens anders kunnen vinden ? Niets dus.
  En omdat de huurprijzen zo idioot hoog zijn is het gevolg dat de prijzen ook veel te hoog zijn om concurrerend te kunnen zijn.

  Gevolg ? Men denkt niet eens meer aan Punda wanneer men iets wil kopen. Of het nu schoenen, kleding, electronica of wat dan ook is, je kunt er overal op het eiland veel goedkoper vinden. Dus blijft Punda leeg.
  Omdat vervolgens ook nog eens een keer alle winkels in Punda om 6 uur dicht gaan hoef je ook niet meer te proberen om na je werk nog even naar Punda te rijden, je staat voor gesloten deur en in een verlaten stad. Er woont geen hond, dus de straten zijn uitgestorven. Alleen het Wilhelminaplein en de Handelskade hebben nog iets te doen, voor de rest is het leeg.

  Wil je mensen naar Punda trekken dan moet de binnenstad iets bieden. Begin met woonruimte, maak de Breedestraat en Handelskade autovrij en zet er terrassen plus marktkraampjes op. Doe gewoon Aruba na, daar werkt het, hier kan het dus ook.
  Herbouw de ruïne naast de parkeergarage. Het was ooit een theater, maak dat er dan maar weer van als je geen ideëen hebt. Maar belangrijk is dat die bouwval verdwijnt.
  En vervolgens moeten we zorgen dat we veel, maar dan ook veel meer toeristen naar dit eiland trekken. Zij zijn degenen die graag Punda willen zien, dus mik op hen. Vergeet de lokale bevolking, die alleen maar rondjes wil rijden en geen geld wil uitgeven. Om meer toeristen te trekken zal het hele product Curacao op de schop moeten.
  Scharloo zit al jaren te wachten op een aanpak, het plan ligt er, maar de uitvoering ontbreekt weer (zoals gewoonlijk).

  Kortom, het probleem van Punda is niet die ene gulden voor de parkeermeter of de 2 NAF per uur voor de parkeergarage. Daar over zeuren is symptoombestrijding, voornamelijk omdat men het echte probleem niet wil begrijpen of totaal niet snapt.

 5. Om Trui bij te vallen (en ja Trui zo beknopt mogelijk) de reden dat er betaald parkeren kwam en ze wilden zelfs t waaigat betaald maken was die illegaal gebouwde parkeergarage.

  Neuman wilde eigenlijk het terrein er tegen over waar de 2e mega pier moet komen. Wat niet kan omdat dat chaos geeft op zo’n klein stukje terrein op die plek. Het plan was om daar appartementen te bouwen. Dat ging niet door dus toen maar plan B Het was zelfs Neuman niet zijn idee maar iemand uit Nederland die alles er in had gestopt om alles uit te zoeken en Neuman ging er mee vandoor. Die parkeergarage mocht er eigenlijk ook helemaal niet gebouwd worden. En daar is heel veel over te doen geweest maar de politiek van die tyd was, laten we zeggen, Neuman gezind.

  Ja betaald parkeren is een probleem. Kijk maar eens bij hato daar werd zelfs een mirador voor meer dan een miljoen opgeknapt. En iedereen probeert daar het betaald parkeren te ontwijken. De garage van Riffort is ook niet voor niets gratis. Anders was Riffort leeg. Dat hadden ze heel snel door daar.
  Voor de normale bevolking is betaald parkeren een show stopper. “Hoofdstad” Willemstad vergelijken met Amsterdam of wereld steden is stupide. Het aantal parkeer plekken waar we het over hebben is ik denk zelfs minder dan 100 waarvan een groot deel overheid en politie plekken. Alles is op Curaçao versnipperd. we hebben geen echte centrale binnenstad.En het is rommelig Boot toeristen kopen nauwelijks iets. Het 9% ob verschil is niet aantrekkelijk en we zijn in vergelijking zelfs duur. Ook hebben ze alles al taxfree aan boord. Dus wat moeten ze gaan kopen dan. Vergeet ook niet dat vroeger ging je een paranda toertje houden door Punda en je toerde langs de barkjes en een rondje merkado. Nu loop je overdekt in sambil in de airco en kan je parkeren waar je maar wil.
  Noem mij eens iets op waar je met je kinderen rustig kan lopen. in Punda savonds. Vanuit de parkeer garage rondje riffort en als je lef hebt heen en weer over de pontjes brug.
  We hebben ook niks voor kinderen. En die 3 speeltjes in Punda in het donker. dat help ook niet.
  Ja een Yu Korsow is een Antilope. We hebben mondiaal het absoluut hoogste aantal drive thru’s ter wereld per vierkante km/ inwoner en in vergelijking met zuid Amerika ook de hoogste auto dichtheid per bewoner.
  En qua overgewicht kunnen we er ook wat van. We houden van eten. Ik ook.

 6. De winkeliers kunnen een of twee uur gratis parkeer bieden door de parkeerbon te vergoeden als een klant bijv 25 uitgeeft.
  Het helpt een heel klein beetje.

 7. Ben het dit keer eens met Hoedanook, DMO staart zich inderdaad blind op de parkeergelden, alsof dat de oplossing tot alle problemen is. Zelfs al zou men dat geld naar zich toe weten te trekken dan nog gaat dat de koopkracht in de stad niet verhogen. De horeca zal welicht profiteren van een meer aantrekkelijk uiterlijk van de stad, maar de winkels gaan echt niet meer verkopen omdat er ergens een speelplaats in aangelegd.
  Voor de winkels blijft het een eenvoudige rekensom, de omzet moet in staat zijn alle kosten te dekken. Hoe hoger de kosten, hoe hoger de omzet moet zijn en dan bereik je gewoon een keer het punt dat de benodigde omzet irrealistisch wordt. En dat punt hebben veel zaken in Punda al heel lang geleden bereikt.
  Punda weer tot leven brengen vereist inderdaad kijken naar hoe andere steden dat hebben gedaan, maar bovenal moeten de kosten van het zaken doen in Punda drastisch omlaag. Tax free shoppen gaat de kosten niet verlagen, verhoogt hooguit de omzet een beetje, maar ik denk niet dat die verhoging in staat zal zijn de hoge kosten van het zaken doen in Punda te dekken. Wanneer je de huisvestingskosten met 60 tot 80 % kunt verlagen door buiten Punda te gaan zitten met je winkel dan wordt het op een gegeven moment gewoon een simpele beslissing.

 8. PAC heeft lang genoeg kunnen profiteren van een situatie dat niet goed geregeld is. Inmiddels is Punda op sterven na dood. DMO staart zich blind op de gelden dat door PAC afgeroomd worden i.p.v. beleid helpen formuleren dat nieuw leven in Punda brengt. In Nederland en de VS zijn er voorbeelden genoeg van hoe een binnenstad opnieuw tot bedrijvigheid is gebracht. Maar ja, je moet daarvoor wel deskundigen inhuren en niet een stagiere mee belasten.

 9. Denk niet dat prijs van de parkeergarage in Punda het probleem is, die is al laag.

  Gratis maken kan ook niet, het is een particulier (commercieel) bedrijf van New Winds Realty (Randy Neuman).

  Dat PAC nooit gerapporeerd heeft is nog tot daaraantoe, want ze kunnen schrijven wat ze willen en omzet buiten de rapportage houden.

  Veel erger is dat er nooit een schriftelijke overeenkomst met PAC is gesloten, en daar dus ook nooit op gecontroleerd kan worden.

  Heb het vermoeden dat de verantwoordelijk minister hiervoor (wie was dat?) onder de tafel flink door Ribeiro betaald wordt, want deze situatie is dwaas en idioot.

 10. @Gerard

  Nee het is niet dat 2 gulden te duur is, maar als op straat 1 gulden is dan parkeren mensen op straat.

  In mijn ogen 2 opties:
  Laat de winkeliers het parkeren in garage gratis maken net als bij Rifford. Mensen zullen dan minder op straat parkeren of
  Maak parkeren op straat duurder dan garage dan gaan de mensen vanzelf binnen parkeren.

  En Willemstad vergelijken met een hoofdstad is een tikkeltje overdreven…… Want in de andere hoofdsteden is een zwaar tekort aan parkeerplekken en men is bereid er gekke bedragen voor neer te leggen.

 11. Mike, als je 2 gulden per uur (Pietermaai parkeergarage) te duur vind in de binnenstad van een de hoofdstad zou ik zeggen ga dat eens proberen in een andere hoofdstad.

  Probleem is gewoon dat de Curacaoenaar te lui is om een meter te lopen. Je ziet hem bij de supermarket talloze rondjes rijden wachtend totdat er voor de deur van de super een plek vrij komt terwijl er 25 meter verder voldoende parkeerplaatsen vrij zijn. Vaak wacht hij ook, hoe asociaal, tot een geparkeerde autoi gaat vertrekken daarmee een lange file achter zich veroorzakend.

  En vind de Curacaoenaar geen plek voor de deur, dan parkeert hij schaamteloos op de invalidenparkeerplaats.

  Al zou hij dat eigenlijk ook wel mogen doen, want hij is geestelijk invalide.

 12. Heel makkelijk om alles af te schuiven op PAC. Wij komen regelmatig in de stad. Parkeren op straat is aanzienlijk goedkoper dan parkeren in Pietermaaigarage en slechts tot 18 u betaald.
  Wij hebben nooit problemen met de machines.

  Misschien dat er gekeken kan worden om bedrijven in de garage te laten parkeren voor een schappelijke prijs ipv iedereen in de gereserveerde vakken bij bijvoorbeeld Wihelminaplein.

  En DMO het is niet de schuld van PAC. Kijk eerst even naar de pandeigenaren die de panden slecht onderhouden en hoge huurprijzen vragen. Mensen blijven weg niet om de 1 gulden parkeerkosten, maar om de rotzooi die in Punda wordt verkocht. Iedereen verkoopt de zelfde spullen. Dus de vraag die gesteld moet worden…… Wat is de toegevoegde waarde van Punda en waarom zou iemand hier uit vrije wil naar toe willen komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties