28.8 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 12:54

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Aqualectra betaalt later belastingen

Verzoek aan fiscus om april, mei en juni pas in 2021 te betalen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Aqualectra doet in verband met het verwachte cashtekort in de resterende maanden van 2020 als gevolg van de coronacrisis formeel het verzoek om uitstel van betaling van belastingen en premies.

Dat is een nieuwe en extra tegenvaller voor het Land Curaçao, dat al vóór de crisis kampte met tekorten – van voorgaande jaren en ook over 2020 – en met de sluiting van de (lucht)grenzen, gevolgd door de lockdown, geconfronteerd wordt met minder inkomsten. Begin vorige maand werd de inkomstenderving voor de overheid gecalculeerd op 385,5 miljoen; het is onbekend waar de suppletoire begroting 2020 van uitgaat.

Al eerder berichtte de Commissie Noodfonds dat overheids-nv’s als Aqualectra, Curoil en de luchthaven te maken hebben met omzetverlies en verliezen. Vorige week berichtte deze krant dat Aqualectra te maken heeft met fors minder afname van stroom en water, maar óók dat consumenten (bedrijven en huishoudens) kennelijk naar eigen inzicht bepalen of, wanneer en hoeveel van de rekening wordt betaald.

- Advertentie -

Dit leidt tot een verwacht negatieve kaspositie van 41 tot 44 miljoen gulden per eind 2020. De directie gaat in verband hiermee het gesprek aan met de drie vakbonden bij het nutsbedrijf. Ook wordt leveranciers verzocht in te stemmen met latere betaling. Zo is met brandstofleverancier Curoil overeengekomen de facturen pas de komende weken te voldoen. Maar óók gaat er een brief naar de Belastingdienst met het verzoek om uitstel van betaling en dus een betalingsregeling om te voldoen aan de belastingverplichtingen alsmede afdrachten van sociale premies.

Bij Aqualectra staan zo’n 580 werknemers op de loonlijst. Hun gezamenlijke loonbelasting en premies (werknemers- en werkgeversdeel) vormen maandelijks een aanzienlijk bedrag, wat nu tijdelijk niet in de Landskas belandt. Het energiebedrijf geeft aan dat het vooralsnog de maanden april, mei en juni betreft, met het verzoek aan de fiscus om deze pas in 2021 te voldoen.

In de prognose gaat het nutsbedrijf uit van een afname van de afzet van elektriciteit met 40 procent tussen april en december en een verminderde vraag naar water met 20 procent. Voorts houdt Aqualectra er in de berekeningen rekening mee dat 80 procent van de facturen wordt betaald.

Het personeel is vorige week geïnformeerd over de ernstige situatie bij het nutsbedrijf. De vakbonden ontvingen apart een schrijven over de noodzaak om te snijden in bepaalde secundaire voorzieningen. Daarmee wordt, alles bij elkaar, 14,5 miljoen op de loonkosten bespaard tot aan de jaarwisseling.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. @ Brian.S,
  Wanbeleid was er vastgesteld en er is nooit wat mee gebeurd.
  En dat is het verhaal bij alle overheids NV’s, zij die afhankelijk zijn/waren verliezen werk doordat ze te duur zijn. Zij die afhankelijk zijn van binnenlandse markt verhogen gewoon de prijs, de burgers hebben geen keus, wat weer een reden is om loonsverhoging te eisen enz…de spiraal die lijd tot een economie die “over rekt” is en niet meer betaalbaar. En dat was al het geval voor corona, maar waarom veranderen als het grootste voordeel in De juiste zakken verdwijnt?

 2. Wat een schandelijke bende daar zeg!
  Ik heb Jonas-Jonis nog niets horen zeggen een groot deel van zijn gegraai in te leveren.
  WT een tuig zeg.
  Als dit overheidsbedrijf geen sociale afdrachten hoeft af te dragen zou het niet meer dan normaal zijn als de burger die zich stuk betaald en een eigen bedrijf heeft hetzelfde mag verwachten! Hoe zit het met hun pensioenafdravhten!
  Hoe zit het met het OM om onderzoek naar het wanbeleid te plegen? Wordt het niet een keer de hoogste tijd dat een luiaard als de Jong zich hiermee gaat bezighouden?
  Weet niet of Gijsbertha fam en:of aandelen bij dit bedrijf heeft maar zo’n goedkeuring zou schadelijk zijn.

 3. Na Bureau Post heeft Aqualectra het meest waanzinnige salarishuis van de overheidsbedrijven.

  Aqualectra gaat zijn schulden later betalen… moeten wij eens doen, wordt je meteen afgesloten.

  Behalve die tumba festival zanger, die mag zijn schuld bij Aqualectra tot boven de 10,000 laten oplopen en Aqualectra doet niets.

  Waar blijft de Aqualectra klokkenluider die eens naar buiten brengt welke ‘VIP’s’ nog meer buiten incasso zijn gesteld?

  Wie is de accountant van Aqualectra die dit goedkeurt?

  Henri Jourdain?

 4. 580 medewerkers

  “Daarmee wordt, alles bij elkaar, 14,5 miljoen op de loonkosten bespaard tot aan de jaarwisseling.” van april t/m december.

  Dat is gemiddeld gezien Naf 25.000 PER PERSONEELSLID voor 9 maanden of te wel Naf 2777,77 per maand besparing per personeelslid!!!

  Wat verdienen die gasten daar?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Crimineel contact van Ridouan T. aangehouden op Curaçao voor drugshandel

Een 49-jarige man die wordt gezien als crimineel contact van Ridouan T. is afgelopen weekend aangehouden op Curaçao op verdenking van internationale drugshandel. Dat bevestigt het Landelijk...

Parool | Politie arresteert handlanger van Taghi op Curaçao

Wouter Laumans en Paul Vugts De Antilliaanse politie heeft afgelopen weekend Gregory F. aangehouden op verzoek van Nederland. F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi, hij...

NTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd

John Samson DEN HAAG – Nederland én de eilanden moeten gaan focussen op de dingen waar ze het wél mee eens zijn als ze met elkaar praten over...

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...
- Advertentie -