AD analyse | Hoezo ‘tendentieus’?

Premier Ivar Asjes (PS) heeft ‘fundamentele bedenkingen’ tegen onderdelen onderzoek door ombudsman Alba Martijn naar partijgenoot Marvelyne Wiels

Premier Ivar Asjes (PS) heeft is het niet eens met de AD kop ‘Asjes hield info achter’ inzake het achterhouden van documenten Wiels voor de Ombudsman

‘Asjes hield info achter’, de kop die deze krant gisteren plaatste boven het artikel over wat er zoal gezegd is tijdens de openbare, voor iedereen en dus ook voor de media toegankelijke rechtszaak tussen Wiels en ombudsman Alba Martijn, kwalificeert de persoonlijk woordvoerder van premier Asjes (PS) als ‘tendentieus’.

Dat mag, hoewel het een letterlijk citaat is dat in de rechtszaal meerdere keren te horen was en bovendien niet zomaar werd geroepen, maar onderbouwd werd en ondersteuning lijkt te vinden in de gepresenteerde feiten.

Als ‘bewijs’ echter voor de stelling dat hier sprake is van in de ogen van de regeringsleider wellicht dubieuze verslaggeving stuurt Asjes’ woordvoerder Tania Ataoellah-Henriquez twee brieven mee die de minister-president eerder al aan de ombudsman had gericht, met de opmerking dat altijd ‘beide kanten van de medaille’ aan bod dienen te komen.

In beide brieven van Asjes aan de ombudsman – van 19 december 2014 en van 7 mei 2015 – wordt duidelijk gemaakt dat de premier niet aan het verzoek van ombudsman Martijn kan voldoen om informatie en/of documenten, met een beroep op de Landsverordening bescherming persoonsgegevens (beter bekend als de Privacywet).

Exact wat al aan bod kwam in de rechtszaak en wat eveneens is terug te lezen in het verslag erover in deze krant. Namelijk:

,,De premier had in antwoord op het verzoek van de ombudsman geschermd met verwijzing naar de Landsverordening bescherming persoonsgegevens (Privacywet); het door hem verstrekken van de gevraagde informatie aan de ombudsman, zou volgens Asjes een verdere schending van de persoonlijke levenssfeer van Wiels met zich meebrengen. Asjes’ weigering is echter in strijd met de Landsverordening ombudsman. Volgens advocaat Michael Bonapart beperkt de Privacywet niet de bevoegdheden die in de Ombudsmanwet zijn neergelegd.”

Toezending door de woordvoerder van de minister-president van de brieven wekt de indruk van openheid, maar levert geen nieuwe inzichten op. Eerder een bevestiging van wat al was gepubliceerd. Een week eerder bleek uit publicatie over het verzoekschrift van de advocaat van Wiels dat Asjes zich beroept op de Privacywet.

En in de passage hierboven van het aangehaalde artikel wordt eerst het standpunt van de premier gemeld (een beroep op de Privacywet) en vervolgens de mening van de ombudsman (een beroep op de Ombudsmanwet). De conclusie dat Asjes informatie voor de ombudsman achterhield kan daarom moeilijk als ‘tendentieus’ worden neergezet; het is dan ook geen mening van de krant of (hoofd)redactioneel commentaar, maar letterlijk – daarom staat het ook tussen aanhalingstekens – verslag van een uitspraak van de advocaat, die dit zelfs bij herhaling heeft gezegd (**).

Zoals deze krant eveneens publiceerde over het pleidooi van de advocaten van Gevolmachtigde minister Wiels, die de rechtszaak tegen ombudsman én Land Curaçao ‘in persoon’ heeft aangespannen. (**)

Zie pleitnotitie gemachtigde M.F. Bonapart namens de Ombudsman van het Land Curaçao in het kort geding met zaaknummer KG 74057/2015 op 18 juni 2015 op de website van deze (**) Zie pleitnotitie krant onder ‘Publicaties’:

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

Naschrift KKC:
2015 06 18 – pleitnota zijdens ombudsman vs Marvelyne Wiels

13 Reacties op “AD analyse | Hoezo ‘tendentieus’?

 1. Oei weer een lang teentje beschadigd

 2. zodra we die Wiels figuur eruit hebben hebben we ook geen Asjes meer-want Wiels is de laatste die de hand nog boven zijn hoofd houd(trap erbij) en dat heeft zo zijn reden haha-weg met het hele zootje-het word tijd voor een compleet nieuwe generatie Politici.
  Jammer-maar eerlijke mensen zijn zo schaars-dus dat gaat weer niet gebeuren-jammer.

 3. aan hans verschalk—en de europeese Nederlander in niet opportunistich ????wat een onzin-iedereen die vooruit wil zal zo bestempelt kunnen worden-van wie denk je dat we het hier hebben geleerd? op school en er buiten? juist ja van de europeese nederlander–hehe word wakker ventje-jij bent niets beter -alleen dit gespuis maakt het gewoon te erg.

 4. @M, m.a.w., jij bent er dus stellig van overtuigt dat iedereen die voor Schotte of voor welk andere Curaçaoenaar kiest die JIJ niet vindt deugen, onderontwikkeld en oerdom is? Zo, dan moet ik aannemen dat jij ‘M’ tot de selecte groep zeer hoogontwikkelde, meest hoogintelligente wezens behoord die er op deze aardbol vrij loslopen. Als ik zo het politieke wereldtoneel aanschouw, is twee derde van de wereldbevolking oerdom, behalve M. met zijn mallotig aandoende grootheidswaanzinnige uitspraken.

  Ook in Nederland zijn er Nederlanders die de PVV-kiezers voor dom en asociaal verslijten. Is dat echt zo? Ook dat betwijfel ik. Het lijdt iig geen twijfel dat M inderdaad echt één van de meest notoire stomkoppen is die ooit op k.k.Curaçao zijn bullshit is komen verkondigen. Ga toch heen man. Jou mening doet er niet toe. Ik ga op Schotte stemmen, want iek bin underentwikcelts en dumf. lekker poeh.

 5. Jantje (de Wit)

  Daar kunnen we het lang en breed over hebben, over ons eiland, overseas, US etc etc
  Opportunisme zit in veel mensen gebakken, helaas. Ik vind trouwens uw “de” erg tendentieus. We zouden beter kunnen spreken over het gemiddelde. Niet ieder mens is slecht&dom, namelijk

 6. Grappen over Ivar Asjes en een taartjesbakster als woordvoerster zijn ongepast.

  Dan kunnen we ook grappen gaan maken over zijn vrouw, Taco Tara.

 7. We gaan vooruit in de vaart der volkeren.

  Na een aan obesitas lijdende fotograaf die nauwelijks zijn eigen naam kon schrijven als woordvoerder van MAVO3 premier Schotte hebben we nu een gemankeerd taartjesbakster als spreekbuis van de premier.

  Overeenkomst tussen beiden is dat ze nooit op een eigen mening te betrappen zijn geweest.

 8. Hans Verschalk

  Ik help het u hopen maar ik deel uw hoop niet. De Curacaoenaar is opportunistich en wordt niet gehinderd door een groot integriteitsbesef. Goede voorbeelden daarvan zijn Amerigo Thode en Stella van Rijn. Twee personen die het aan kwaliteit ontbreekt om een positie in de samenleving te verwerven maar dankzij de MFK omhoog konden vallen en nu angstvallig vasthouden aan hun riante baan, hoe goed ze ook beseffen dat de MFK crimineel is.

 9. Jantje (de Wit)

  het geeft alleen maar weer aan dat Asjes de wet niet kent en Henriquez zich als loopjongen(vrouw) laat gebruiken.
  De wet is er heel stellig over. Nog vreemder is de CG, ook niet iemand die blaakt van inzicht en intelligentie, van Rijn, die toch Asjes beter moet informeren. Dat krijg je als je nitwen gaat benoemen zonder kennis en vooral geen ervaring *behalve hoe je je zakken vul natuurlijk*.
  Maar aan alles komt een eind ook aan deze klucht.
  @M. Ik onderschrijf uw stelling in deze niet. Er zijn mensen die hoop hebben op een betere toekomst, vooral mensen die het al slecht hebben, dat is al tientallen decennia zo over de hele wereld, en is het hier niet anders. Het hemd is nader dan de rok vooral als je naar een voedselbank, noodgedwongen moet. Er zijn gelukkig zat mensen die wel nadenken en dat getuigt alle tegenwerkingen de afgelopen jaren het proces is eigenlijk al na 2010 begonnen. Ik geloof zeker in een betere toekomst voor het eiland. Er zullen steeds meer processen komen en steeds meer vuile zaakjes boven water komen. I .sure of that

 10. Stanley Held, ik deel uw mening over onze ver ontwikkelde bevolking niet.

  Hoe ver ben je ontwikkeld als je voor Thode, Constantia en Schotte in de Staten kiest?

 11. stanley Held

  ach, ach. Lijkt mij einde verhaal. Asjes vergeet dat zijn bevolking ver in ontwikkeling is hoe dom. Weet u ik heb het vermoeden dat zij blijkbaar nu bezig zijn om het geld, kost wat kost binnen aan het harken zijn. triest voor woorden. Nog een paar maanden dan zijn ze er niet meer. Een les voor ons.

 12. Tendentieus?? Ik denk dat de voorlichtster bedoelt dat er een “Tendens” is.
  Een tendens die al eerder opgevallen was namelijk dat Asjes Mevr Wiels constant verdedigd, zelfs al is het voor een ieder duidelijk dat het tegen beter weten in is.

 13. Cosa nostra

  Blijkbaar durft Asjes zijn eigen woordvoering niet meer aan over dit onderwerp en geeft 2 briefjes mee aan woordvoerder mw. Tania Henriquez, we hebben echt medelijden met deze vriendelijke taartenverkoopster! Be a man Ivar, en leg het ons persoonlijk uit. Maar U verschuilt zich achter een vaag verhaal over privacy. Zucht, ok dan, we zullen het U nog 1 keer uitleggen: de Ombudsman is een ambtenaar met bijzondere opsporingsrechten. De stukken die door mw. Martijn zijn opgevraagd betroffen in het bijzonder documentatie over aanname en ontslag van personeel. Dit zijn officiele stukken, die ten alle tijde mogen worden ingezien door de Ombudsman. U hoeft ze slechts als ‘privileged en confidential’ te oormerken, dat betekent dat alleen de Ombudsman de documenten mag inzien. Zo eenvoudig is het mijnheer de MP. Maar U maakt zich voor de zoveelste keer schuldig aan machtsmisbruik en bemoeilijking van het onderzoek (wat op zich al strafbaar is). U hield bewust informatie achter, dit is geen mening, maar een FEIT. De publieke opinie keert zich steeds meer tegen U en natuurlijk ook tegen mw. Wiels. Dit komt niet door een stelletje Europese journalisten die het U en mw. Wiels zuur willen maken. Nee, dit komt door jullie eigen houding en gedrag. Een arrogantie die alleen een dictator pur sang siert. U hoort niet thuis op de plek van MP. Misschien bent u niet de eerste die niet op die plek hoort, en wellicht ook niet de laatste, want politici kopen sinds een aantal jaren hun plek op Curaçao. Curaçao is al een tijd een succesvol en prachtig land ONDANKS haar politici, niet DANKZIJ. Maar we houden vertrouwen in de justitiële keten op Curaçao en hopen echt op verbetering voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *